Zaključuje se meteorološka jesen, ki je bila med najtoplejšimi v zadnjih 60 letih. Letošnji november je bil zelo topel, a tudi zelo moker in siv mesec.

Na Agenciji Republike Slovenija za okolje so povedali, da bo po doslej zbranih in še ne povsem preverjenih podatkih letošnji november na državni ravni okoli 3 stopinje Celzija toplejši od dolgoletnega povprečja. Letošnji november bo verjetno šesti najtoplešji od leta 1961.

Daleč najtoplejši november november od sredine 20. stoletja je bil leta 1963 s povprečnim odklonom 4,4 stopinje Celzija, na vzhodu države pa tudi nad 5 stopinj Celzija.

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Količina padavin ta mesec nad dolgoletnim povprečjem

»V vzhodni Sloveniji je do jutra 28. novembra padlo večinoma med 100 in 180 milimetrov padavin, v osrednji med 150 in 300 milimetrov, v zahodni Sloveniji pa med 250 in 800 milimetrov,« so povedali na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

V celem mesecu niti 40 ur sončnega vremena

Skladno z obilnim in pogostim deževjem je bilo sončnega vremena zelo malo, krepko pod dolgoletnim povprečjem.

»V večjem delu Slovenije do vključno 27. novembra nismo našteli niti 40 ur sončnega vremena, nad 50 ur pa je bilo sonca le v večjem delu Primorske in ponekod na severovzhodu Slovenije. V dolgoletnem povprečju je sončnih ur novembra večinoma med 70 in 90, na Primorskem malo nad 100 ur, na Kredarici 120 ur,« so razkrili na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Letošnji november bo verjetno drugi ali tretji najmanj osončen od leta 1961. Rekord drži november 1962, ko je osončenost dosegla le 30 odstotkov dolgoletnega povprečja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice