*Fotografija je simbolična
Epidemija je dodobra načela načrte pomurskih občin, ki zaradi negotove situacije še ne vedo, kako bo potekala praznična ponudba.

Minulo nedeljo smo uradno stopili v čas adventa. Čas, ki ga običajno zaznamujeta pestra božična ponudba in veselo praznično vzdušje. Letos je glede na epidemiološko situacijo težko pričakovati, da bi praznovanje potekalo v podobnem obsegu kot prejšnja leta, tudi silvestrskemu ognjemetu, ki je tako ali tako tarča kritik zaradi škodljivih vplivov na okolje in živali, se bodo občine odpovedale.

Bodo pa povečini vseeno prižgali praznične luči. V Ljubljani, ki je najbolj znana po svoji predbožični ponudbi, so jih kot vsako leto, tudi tokrat že minuli petek. 

Brez praznične okrasitve, denar raje v dobrodelne namene

V Gornji Radgoni so se odločili, da odpovedo tako silvestrovanje na prostem, ognjemet, kakor tudi novoletno okrasitev. Simbolično bo okrašena le ena smrekica v krožišču pri meji v naselju Gornja Radgona.

Vsa sredstva, ki so jih imeli v proračunu namenjena za ta namen, pa bodo podarili v dobrodelne namene.

Kljub temu, da se zavedajo, da je težko pričakovati možnost izvedbe javnih prireditev, pa vseeno niso obupali nad idejo, da bi v okrnjeni obliki in vsebini organizirali adventne stojnice na trgu. Ognjemetu so se odpovedali sicer že tudi lansko leto in se mu bodo tudi letos.

Dobrodelni tudi v Radencih, v Ljutomeru pa ognjemeta še niso odpovedali

Ravno tako bo tudi v sosednji občini Radenci, kjer v tem trenutku ne načrtujejo ne ognjemeta in ne silvestrovanja na prostem. Prireditev sicer še niso dokončno odpovedali, saj čakajo strokovne usmeritve in navodila pristojnih.

Tudi predbožične ponudbe v Radencih ne bo, bodo pa namesto teh organizirali obhod Božička predvidoma s turističnim vlakcem po vseh krajih občine. Božiček bo tako vsem otrokom starim do 11 let pripeljal božično darilo v okvirni vrednosti 25 evrov.

Okrasitvi pa se niso odpovedali in tako praznične luči v Radencih že svetijo. Kot je dejal župan Roman Leljak, "Kljub vsemu, prazniki so prazniki". 

V občini Ljutomer bodo praznične luči predvidoma prižgali na dan pred praznikom sv. Miklavža, torej 5. decembra. Decembrskim prireditvam, vključno s silvestrovanjem in ognjemetom, pa se še niso odpovedali, saj da je realizacija odvisna od stanja epidemiološke slike in veljavnosti vladnih protikoronskih ukrepov. Spomnimo, novoletni ognjemet je krasil nebo nad Ljutomerom tudi lani. 

V Ljutomeru še niso izgubili upanja nad veselim decembrom.

Tudi brez epidemije ognjemeta v Murski Soboti ne bi bilo, drsališče pod vprašajem

O okrasitvi v soboški občini in odpovedi Mikloševega senja smo že poročali. Dodatno praznično dogajanje pa bo, kot tudi drugod, odvisno od epidemiološkega stanja in priporočil vlade ter stroke.

Tudi ognjemeta letos v Murski Soboti ne bo, ampak to ni povezano z epidemijo. K temu so se namreč zavezali že minulo leto zaradi varovanja okolja in skrbi za živali.

Spomnimo, lani so v Murski Soboti za ognjemet odšteli 1.800 evrov, soboška in ljubljanska občina, pa ste bile edini mestni občini, ki sta takrat organizirale ognjemet.

Veseli december v Murski Soboti tradicionalno zaznamuje tudi drsališče na Drevoredu Martina Lutra. Tudi letos je mestna občina izdala javno naročilo in izbrala edinega prijavljenega ponudnika, družbo Kota d.o.o. iz Petrovč.

Lansko leto je sicer za drsališče občina odštela dobrih 75 tisočakov, letos je ponudba za dobrih pet tisočakov dražja. A, kot poudarjajo na soboški občini, je tudi realizacija tega odvisna od epidemiološkega stanja in s tem povezanih priporočil vlade ter stroke.
 

Bomo letos lahko drsali v Murski Soboti?

Za okrasitev manj kot 35 tisočakov, vse ostalo odpovedano

V Lendavi, kjer so ga lani še imeli, so se ognjemetu letos odpovedali. Prav tako pa ne bo drsališča, pohodov in drugih prireditev, ki bi kakorkoli spodbujali ljudi k druženju. Izostala pa ne bo praznična okrasitev mesta.

Kot pojasnjujejo v lendavski občini, bodo zmanjšali nekaj standardnih elementov in praznično okrasitev osvežili z novimi elementi in lokacijami, ki bodo tvorili usklajeno in celovito estetsko podobo in tako popestrili kar se dogodkov, prireditev in druženj, bolj miren praznični čas.

Za okrasitev je rezerviranih sicer 35 tisočakov, a vodstvo lendavske občine se je odločilo, da bodo za ta namen porabili manj. Prižig luči načrtujejo v začetku decembra. 

Takšnih prizorov letos v Lendavi zagotovo ne bo.

V Moravskih Toplicah sledijo zelenemu trajnostnemu razvoju

Tudi v Moravskih Toplicah, pomurski občini, ki se lahko pohvali z največjo obiskanostjo, in bo zaradi koronavirusa zagotovo najbolj prizadeta, letos o ognjemetu ne razmišljajo

Kot pravi direktorica Turistično informativnega centra Sonja Bily, je destinacija prejemnica bronastega znaka Slovenia Green in zelenemu trajnostnemu razvoju sledijo tudi v prazničnem decembru.

S prazničnim okraševanjem središča naselja so sicer že pričeli, tako bodo okrasili park v Pravljični deleži pred Evangeličansko cerkvijo, prav tako bo okrašeno in osvetljeno z lučkami krožišče ter celotna Kranjčeva ulica v Moravskih Toplicah.

Organizacija turistične tržnice je odvisna od epidemioloških razmer, v koliko bo izvedljiva, bodo okrasili in osvetlili tudi prodajne hišice in stojnice ter uredili Božičkovo pisarno. Prižig prazničnih lučk je sicer na sporedu v naslednjem tednu ob prazniku sv. Miklavža. 

Praznične luči so v Moravskih Toplicah že nameščene.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Nič hudega če občina ne bo imela svoj ognjemet ( "kao", zaradi varnosti živali), ne pa zaradi varnosti in veselja občanov ???????????? Še vsako leto je bil v MS ognjemet in verjamem, da bo tako tudi letos. Novega leta, brez ognjemeta ni.

butalec (nepreverjen)

Na Miklošovon senji se virus nikdar ne bi mogo širiti- v vsej tej alkoholni hlapaj ne bi mogo preživeti pa skakati na drujgoga!!
A,.............te pa niti šerif niti Debela deklica nan neta eno zapopejvala?!?! Kakši kvar!

AHAM (nepreverjen)

Naj tej peneze potrošijo za to ka do končno uredili to "zelenico" na slovenskoj ulici...

...nej ka jo palik na sakšon küjkli gor kopajo! Pa nemrete praviti a ste kaj pozabili napraviti? Zdaj ka se je mlada trava komaj prijela vi pa gor kopate !?! AMATERI :(

Karl Marx (nepreverjen)

Samo resno, upokojenci dobijo sakši mesec penzijo brez problema in za to se jin nej trbej nikomi odpovedati. Zdaj dobijo pa še dodatek. A polovico malih podjetnikov de pa propadnolo, ka jin država za pridobitev pomoči predpisuje takšne pogoje ka jih dosti rajši zaprej ali ide v stečaj kak pa ka bi se s ten zajebavali in na konci še v vejčon dreki končali. A upokojenci dodatek zato ka je njin zdaj najbole težko. Gda pa prideš vgojno ob 8:00 pred Hofer pa že najmenje 5 starčekov z vozičkon čaka pred vratami. Pa te še celi den samo penziči po trgovinaj. Ostali ka pa dejao pa nemajo za burek ali pa so celo ostali brez sakšoga dohodka doma z malo deco pa računi. Ali glavno ka se penzioneron palik na pune davle. Trenutno nan vladajo najbole nesposobni lidje ka jih lejko v Sloveniji na en kup spraviš. Takšnoga gnoja je v naši politiki še nej bilo, pa če glih je nekaj teh gnojož že več kak 30 lejt pri koriti in že 30 lejt drej mejšajo: Zdaj so izgleda z mejšanjon dreka pri konci in so za nas pripravili redno drisko v kero do potunkali celo državo

Bralka (nepreverjen)

Kaj pa pravljične dežele za otroke tudi ne bo? Vsaj otrokom bi lahko pustili malo decembrskega vzdušja...

Starejše novice