Osrednja slovesnost ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo v sredo ob 19. uri na prireditvenem prostoru pri osnovni šoli Puconci, pripravljajo pa jo občine Puconci, Cankova in Tišina skupaj s Prekmurskim društvom generala Maistra.

Slavnostni govornik bo predsednik Prekmurskega društva generala Maistra Murska Sobota in podpredsednik Zveze društev generala Maistra Marjan Farič, prihod pa sta po besedah organizatorjev napovedala tudi predsednik države Borut Pahor in minister Dejan Židan.

Ponosni da znamo 'gučati po naše'

Župani vseh treh občin so na današnji novinarski konferenci opozorili na pomen združitve, puconski župan Ludvik Novak je dejal, da "smo lahko ponosni, da smo prišli na domačo stran in na to, da nismo pozabili jezika in da po tisočletju še znamo 'gučati' po naše."

Če bi ostali pod Madžarsko, bi se nam dogajale še hujše stvari kot porabskim Slovencem, ki so jih začeli nasilno madžarizirati, zato tega praznovanja ne smemo izpustiti, je dodal.

Enakega mnenja o praznovanju je tišinski župan Franc Horvat, po njegovih besedah se moramo vedno znova spomniti prednikov, ki so govorili prekmursko in se zavedali, da so Slovenci. Po njegovem mnenju gre za pomemben mejnik, s katerim se ni samo Prekmurje priključilo Sloveniji, ampak se je tudi Slovenija priključila Prekmurju.

Premalo poznavanje velikih ljudi

Župan občine Cankova Drago Vogrinčič pa je opozoril, da Slovenci in slovenska oblast premalo poznajo velike ljudi, ki so prispevali k temu dogodku, "ljudi, ki so slišali glas srca in svoje vesti in se takrat kljub velikim pritiskom borili, da je ta del postal slovenski".

Po Faričevih besedah je že general Maister s svojimi dejanji utemeljil slovensko domoljubje, potem ko je usodno vplival na formiranje severnih slovenskih meja. Če ne bi bilo Maribora in Podravja, tudi Prekmurje danes ne bi bilo slovensko, je poudaril in dodal, da moramo zato skrbeti, da ne pozabimo zgodovinskih osebnosti, ki so prispevale k temu, pri čemer je izpostavil Prleka Matijo Slaviča.

Kulturni program

V kulturnem programu bodo pretežno nastopili izvajalci iz omenjenih občin, prepoznavni Prekmurci pa bodo v nagovorih spregovorili o sebi, Prekmurju in svoji državi. Sicer pa naj bi proslava izzvenela kot sporočilo državi, naj ne pozablja na svet tam daleč čez Muro.

Tradicionalno slovesnost ob prazniku pripravljajo tudi v občini Črenšovci. V sredo ob 17. uri bo po napovedih organizatorjev predsednik Borut Pahor pred spomenik Jožefa Klekla starejšega položil venec, zatem bo proslava z recitalom Tü ti je biti, ki ga pripravljajo člani kulturno-turističnega društva Črenšovci, nastopil bo vokalni kvartet Aeternum, govornika pa bosta župan občine Črenšovci Anton Törnar in poslanec DZ Jožef Horvat.

Slovesnost pa vsako leto pripravijo tudi v Beltincih, kjer imajo 17. avgusta občinski praznik v spomin na 17. avgust 1919, ko se je na zborovanju pred cerkvijo zbralo več kot 20.000 ljudi in plebiscitarno podprlo priključitev Prekmurja k matici. Proslava bo v četrtek ob 19. uri v kulturnem domu, govornik bo župan Milan Kerman, nastopili pa bodo domači ustvarjalci.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
slvkos (nepreverjen)

general Majster bi se bridko zjokal ko bi danes videl kakšno napako je naredil takrat

Starejše novice