Fotografija je simbolična
Ob 100-obletnici bodo v središču mesta prižgali sto bakel.

Člani navijaške skupine Black Gringos so se odločili, da jutrišnjo stoto obletnico Murske republike obeležijo s prižigom stotih bakel. Zbiranje bo potekalo od 20. ure naprej, sam prižig bakel pa naj bi bil okrog 21. ure.

Murska republika je bila ustanovljena 29. maja 1919 v Murski Soboti. Eno najprepoznavnejših in najpomembnejših imen, ki so vzpodbujala prekmursko zavest in njeno samostojnost, je brez dvoma bil Vilmoš Tkalec, ki je s pomočjo podeželskega prebivalstva in vojaških enot, ob 11.30 uri na balkonu hotela Dobray v Murski Soboti razglasil Mursko republiko, ki naj bi združila vse prekmurske Slovence v eni pokrajini. 

Temeljila naj bi na idejah enakopravnosti in demokracije, po vzoru tedanjega revolucionarnega vrenja v svetu pa tudi razdelitvi zemlje med vaščane. 

Enote madžarske Rdeče armade so 3. junija zasedle Mursko Soboto. Skoraj istočasno so v Mursko Soboto prodrli tudi drugi bataljoni. Vodstvo republike se je že dan prej umaknilo iz Murske Sobote na Cankovo, toda ta ofenziva je pomenila konec Murske republike. 6. junija pa so se končali vsi boji v takrat že propadli Murski republiki. Vojaško in politično vodstvo Murske republike se je umaknilo čez mejo v Avstrijo, kjer so jih zajele avstrijske čete. 

Tkalec na Madžarsko

Po dosedanjih podatkih se je po zasedbi prekmurskega ozemlja in priključitvi k SHS, avgusta 1919, za njim izgubila vsaka sled. Po nekaterih podatkih naj bi se njegova pot nadaljevala in tudi končala na Madžarskem. Preimenoval se je po vasi, kamor se je preselil in sicer v Vilmoša Tarcsaya. Komponiral je pesmi, prevajal, učiteljeval na šoli ter napisal učbenik v prekmurskem jeziku.

S spleta

Komentarji (38)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ikor (nepreverjen)

Bravo Gringosi. Priden ge tudi do Zvezde

Dujra (nepreverjen)

Mislis do Dobraya.

In reply to by Ikor (nepreverjen)

sere keš (nepreverjen)

jebeš sto bakljav
moj zemljak ameti mehmeti iz Prištin poje 100 čevapčičev
Sem pa nekje slišal da je administrator pedr
Marička marička meni pa je vedno govoril da je kuhar pri gasilcih

In reply to by Dujra (nepreverjen)

1122334455 (nepreverjen)

DF tablete vzemi san ti pravo pa de ti bokse.

In reply to by sere keš (nepreverjen)

podpora (nepreverjen)

Svaka čast!!! Vsi k zvezdi

Sotinski brejg (nepreverjen)

Bravo naši!

Živela Murska republika!

Zgodovina 1 (nepreverjen)

Tkalec je bil madžaron...

butalec (nepreverjen)

Ja, Tkalec je bil Madžaron (na začetki kariere, na konci več nej),
kak je bil Janša velki komunist,
kak je bil Bavčar sposoben gospodarstvenik,
kak je bil nešče uspešen župan,
.........................

gostja 426 (nepreverjen)

Glih obratno. Po propade Murske republike se je preselo na Madžarsko v vas Nagykarácsony, ge je delo kak učitelj, menjo priimek v Tarcsay, mrou pa 50. leta v Budimpešti.

In reply to by butalec (nepreverjen)

Robot (nepreverjen)

De komunala pucala vaša sranja?????

black panter

seveda,vej pa dobijo plačo

In reply to by Robot (nepreverjen)

OK - PUF (nepreverjen)

Junak pa velik ta Tkalec, da je zagustilo te je pobegno z pejnezami.

Polpismeni (nepreverjen)

Tocno tak...ne krmite narod pa ne zavajajte, ka so se vsi s Tkalca norca delali...Republiko pa razglaso samo zato, ka so krali narodi pa ga izsiljevali, pa je na blef sporoco madzaron, ka so oni neodvisni pa ka za njimi stoji Srbska vojska...saki kere je vsaj pol pismeni, si naj ide malo preste ka pise v viraj in ka se je dejansko te zgodelo

In reply to by OK - PUF (nepreverjen)

Pitagora (nepreverjen)

Tu se nejde o tkalci.
Tu se ide o proslavitvi Prekmurske suverenosti in avtonomnosti.

Živel den Republike!

In reply to by Polpismeni (nepreverjen)

lipovčar (nepreverjen)

Pitagora .............. Pozabo si napisati , da se je vse skupaj glede združitve začelo v Beltincih. Vilmoš Tkalec je po razglasitvi pobegnil na madžarsko in tam ostal do smrti .Malo poišči po netu .

In reply to by Pitagora (nepreverjen)

ZGODOVINAR (nepreverjen)

Polpismeni - imaš popolnoma prav ne vem komu pade na pamet taka blesava ideja
PA EVO MALO ZGODOVINE:
Müra — elektricsni poszvejt. Csüje sze, da sze mocs Müre za krátki
csasz nám na veliki haszek oberné;
nájmre Szobota i nyé okroglina dobi
elektricsni poszvejt, k šteromi de elek«
tricsno mocs Müra delala.
Ta zapis je izšel 30. marca 1919, v NOVINAH, političnem, družbenem in pismenem listu za ogrske Slovence (Prekmurje), njegov lastnik in urednik pa je bil takrat rdeči prekucnik Vilmoš Tkalec,ki je v Prekmurje "uvozil" madžarsko sovjetsko revolucijo.Nekaj dni je bil celo na čelu samooklicane Prekmurske republike, a je kmalu stianil rep med noge in z nakradenim denarjem pobegnil v Avstrijo. Vrnimo se k prej zapisanemu. Tkalec vrlim ogrskim Slovencem sporoča, da bi lahko od reka Mura nudila velike koristi v energetskem smislu. Če bi na njej zgradili hidrocentralo, bi lahko Murska Sobota in celotno Prekmurje (okroglina) dobilo elektriko.
Sto let po rdečem prekucniku pa njegovi ideološki potomci v podobi reformiranih komunistov Židanove SD preko XY civilnodružbenih gibanj in organizacij, ki so več ali manj vse prisesane na proračunske seske, bijejo pravo sveto vojno proti Dravskim elektrarnam Maribor, ki jim je pred leti država podelila koncesijo za energetsko izrabo reke Mure.

In reply to by Polpismeni (nepreverjen)

reformator123 (nepreverjen)

10000x smo že gor prišli ka je v Sloveniji ena in edina komunistična stranka SDS v keroj so zbrani vsi bivši slovenski komunisti in UDBA-ši. Podporniki kaputarske in oportunistične stranke pa li dale tirate svoje in vse ostalo označujete za komuniste. Nej vas je sran ka ste tak zabiti?

In reply to by ZGODOVINAR (nepreverjen)

Juhuhu (nepreverjen)

SDS ni stranka, SDS je diagnoza!

In reply to by reformator123 (nepreverjen)

Ležim (nepreverjen)

Reforma123 Največja komunistična stranka je še vedno SD .

In reply to by reformator123 (nepreverjen)

ZGODOVINAR (nepreverjen)

reformator 123 - torej ti ne verjameš zgodovini ali jo pa želiš potvarjati, vse kar sem napisal sem kopiral iz Zgodovine Prekmurja ŠTEKAŠ nikjer nisem omenjal SDS ne SD ampak vaša mantra komunistov je SDS drugega ne znate. kar se pa tiče komunistov, komunisti so bili v Jugoslaviji in absolutno niso kradli, Židan pa je sam javno razglasil, da je SD naslednica komunistov. Samo oni si tega imena ne zaslužijo ker niso niti senca nekdanjih komunistov, ti sedanji zelo radi imajo tuj denar kar veš kaj pomeni, korupcijo itd. TI JE ZDAJ JASNO ?

In reply to by reformator123 (nepreverjen)

POLITIČAR (nepreverjen)

reformator 123 - NA VSEH ZADNJIH 3 VOLITVAH JEM ZMAGALA SDS Taki so podatki RV komisije ne moji in ne tvoji.

In reply to by reformator123 (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@Reformator123

Kako lahko za druge trdiš, kaj so "gor prišli"? Ti sigurno tako meniš, zato ti lahko samo napišem, da se hudo motiš!

V vsaki stranki je sigurno nekaj "uradnih" bivših komunistov, smo pač živeli v obdobju, kjer si moral v partijo, če si bil ambiciozen, hotel kaj doseči (velja za veliko večino) in še bi se dalo naštevati. O tem ni dvoma, če pa se ne strinjaš pa se že lahko sprašujem o tvoji starosti (mladim dandanes vse prodajo) oz. razgledanosti kar se tiče teh zadev iz polpretekle zgodovine!

Dalje pa samo trdim, da so nekateri "prišli k pameti" in nočejo imeti s komunisti, komunizmom ničesar več. Seveda se tu spet ne strinjaš, ampak tudi do tega imaš pravico! Zakaj pa ne?

Problem pa nekako nastane, ko nas obkladaš z zabiteži! Če bi kaj vedel, bi vedel vsaj za stranko SD, da ima v svojem statutu kot datum nastanka leto 1920!!! Od kod ta letnica? Če ne veš, takrat je bila ustanovljena Komunistična partija Slovenije oz. njena predhodnica. Torej se imajo pripadniki stranke "socialnih demokratov" za naslednike komunistov in moraš biti res neuk, nerazgledan... da ne potegneš iz tega nekih zaključkov! Ostale stranke levega pola... dokler vodilni in večina kadra hodi na partizanske proslave, si nadeva čepice s peterokratko rdečo zvezdo (tudi sodniki/ce, pa to ne bi smeli), jih drugače vsaj jaz, ne morem imenovati. Kako naj pričakujem pravično sodbo, če mi sodi tak sodnik, obtožba pa bi bila npr. nekaj v zvezi z nasprotovanjem sedanji vladi, stranki SD, kakšnemu posamezniku...? Ne morem je pričakovati! In če nimam denarja, da bi šel do konca, torej do evropskega sodišča, sem obsojen. Taka je naša pravica, to je komunistična pravica, ta pa vsaj v svetovni zgodovini ni imela nikjer in nikoli neke veljave. In mi s tem v Sloveniji nikakor nočemo prekiniti!

Tudi, ker je SDS po številu in odstotkih prejetih glasov na zadnjih volitvah v Evropski parlament dobila največ, bi morala izbirati komisarja. Pa seveda ne bo, ker komunisti tega ne bodo dopustili. Spet bomo verjetno poslali tja kot zadnjič morda nekoga z neznanjem bilokaterega svetovnega tujega jezika ali dokaj nesposobno žensko, katera je po ocenah glede kvalitete dela pristana na 21. mestu med 28-imi komisarji/kami!

SDS ni bila nikoli komunistična stranka. To je jasno, le tebi izgleda ne?

In reply to by reformator123 (nepreverjen)

Juhuhu (nepreverjen)

Diagnoza: SDS! Neozdravljivo!

In reply to by Truplo

nikaloo (nepreverjen)

spet, neverjetno blesavi clanek!

hiža (nepreverjen)

v sobote bi lejko dobili trg prekmurske republike a ?

Pikanogavička (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

In Sobota bo s prižigom sto bakel imela najbolj čisti zrak v Sloveniji. Misli kdo kaj s svojo glavo?

Juhuhu (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ti si pa optimist(ka)!. Od gringosov pričakuješ, da bodo mislili???

In reply to by Pikanogavička (nepreverjen)

Francoska solata (nepreverjen)

Predvidevan ka nemaš avta, doma pa segrevlete na fotovoltaične celice?

Hinavščino jedna

In reply to by Pikanogavička (nepreverjen)

Pikanogavička (nepreverjen)

Če misliš, da sem zaradi parih kilometrov vožnje na mesec največji onesnaževalec zraka, potem si poglej kdo so. V vsakem primeru ne kurim bakel, smeti, plastike, pirotehničnih sredstev, kresov, .... Prižiganje bakel, spuščanje balonov, kurjenje kresov, ognjemeti....so vsa nepotrebna dejanja in navlaka, ki je človek ne potrebuje za preživetje in dobro počutje ob različnih dogodkih in prireditvah. Močno pa pripomore k onesnaževanju.

In reply to by Francoska solata (nepreverjen)

Francoska solata (nepreverjen)

Ajde ne motovili, tebi tudi nej trbej lastnoga avtoja, vsaki teden novoga gvanta, kolekcijo šminkeraja in poceni hrane.
Sama si že (ne)posredno napravila 100x več škode okolji kak pa eno takšno obeležje pomembnih zgodovinskih trenutnkov.

Če pa maš tak strašansko skrb za okolje, pa je tej forum zadnja stvar ge njemi lejko pomagaš, idi rajši v naravo plastiko poberat.

In reply to by Pikanogavička (nepreverjen)

Pikanogavička (nepreverjen)

Ne predvidevaj in ne označuj me na pamet.

In reply to by Francoska solata (nepreverjen)

Praznik 12345 (nepreverjen)

Gringosi so čuda

Tušov Igor (nepreverjen)

Vsi ka ste tak proti Gringosom, boste jih imeli danes na razpolago od 20:00 dalje pri Zvejzdi. Tak ka kar pogumno danes na proslavo. Se vidimo ?

Tujska legija (nepreverjen)

Samo paziti je treba da nam mariborske Viole pa ne pridejo pa nam stolce pa mize skup spoterejo te na konci pa se nas. Ka se pa nemo skrivali po parki ali pa zaklepali v Wc.

čarni vrag (nepreverjen)

Vzel sem v roke knjigo Moji spomini, ki jo je napisal Ivan Jerič rojen v Dokležovju. Je eden najzaslužnejših, da se Prekmurje priklopilo k SHS. Tak piše o Vilmoši Tkalci in njegovi Murski republiki.
Iz vojne se je vrnil kot nadporočnik. V začetku novembra 1918 je postal poveljnik soboške Narodne straže. Vojaki, ki so prišli z bojišča so začeli razbijati trgovine, ki so bile večinoma last Židov. Vuk je dal obesiti nekega Vuka v Črenšovcih. V Gornjem Lakošu se mu je pridružil poveljnik Kiraly s svojimi lendavskimi narodnimi stražarji. Skupaj so odšli v Međimurje in tam so skupaj z žandarji pobili 280 mladih ljudi.
V tem času je bil Vilmoš Tkalec najzagrizenejši madžarski nacionalist. Ko se vzpostavil režim Bele Kuna, je organiziral tihotapljenje v Avstrijo. Nek njegov sodelavec ga je zatožil v Budimpešti, zato je proglasil Prekmursko republiko. Po nekaj dnevih so čete madžarske Rdeče armade zasedle Prekmurje in je bilo konec Tkalčeve protirevolucije.
Pozneje je odšel na Madžarsko, kjer je leta 1950 umrl.
Ivana Jeriča so po vojni komunisti nagradili s 4 leti ječe.

micka1 (nepreverjen)

Vilmoš je tudi navijal za muro?

sere keš (nepreverjen)

ko mi bude dal minus je sigurno peder

administrator (nepreverjen)

jaz ti budem dal minus

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice