Nekdanji Sokolski dom že leta čaka na prenovo, a pred letom 2020 je gotovo ne bo dočakal.

Tako imenovani Partizan je eden prvih telesnokulturnih domov v Prekmurju, ki je nekoč veljal za središče telesnega in kulturnega napredka v našem okolju. Dotrajana stavba na Mladinski ulici 3 stoji vse od leta 1929 ter je že močno potrebna osvežitve.

Soboška občina je k celoviti prenovi TVD Partizan, ki bi izboljšala športno infrastrukturo in podobo mesta, sklenila pristopiti že leta 2017. Kot ugotavljajo, bi stavbo morali celovito obnoviti in urediti toplotno izolacijo oziroma optimizirati stroške vzdrževanja.

»Ustvariti želimo pogoje za ustrezno vadbo telovadcem in ostalim športnikom. Stavba je enonadstropna in potrebna temeljite prenove,« razlagajo na občini in dodajajo, da je v načrtu »predvsem obnova fasade z izvedbo toplotnega ovoja stavbe, zamenjava vseh oken in vrat, stropov, toplotne izolacije podstrešja in zamenjava strešne kritine, obnova instalacij (strojno instalacijska dela - električne, vodovodne, kanalizacijske, ogrevalne, enotno  prezračevanje, IKT..), obnova sanitarij  ter notranjih prostorov, ureditev dostopnosti invalidom in starejšim in okolice s predhodno ustrezno ureditvijo komunalne infrastrukture,« so pred leti pojasnili v soboški občini in dodali da bo obenem stekla še obnova strelišča in zunanjega igrišča.

Tri leta zamikov

Vrednost projekta prenove je v načrtu razvojnih programov občinskega proračuna za obdobje 2018 – 2021 ob zadnjem pisanju znašala 968.268 evrov. Začetek del je bil sprva predviden za pomlad 2017, a je nato bil prestavljen na minulo leto. 

Žal se tudi v letu 2018 ni nič premaknilo, in kot kaže, bo na obnovitvena dela zdaj treba počakati še vsaj leto dni.

Na četrtkovi, 3. seji mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota je namreč župan Aleksander Jevšek povedal, da prenove letos ne bo, saj je za to zaradi dviga cen gradbenih-projektantskih storitev v okviru celostnih teritorialnih naložb preprosto zmanjkalo sredstev. Bi pa premike menda lahko pričakovali prihodnje leto, ko bomo obeležili stoto obletnico ustanovitve društva Sokol v Murski Soboti.

 »V bistvu sam sebe posipavam s pepelom, ker smo o tem govorili, ampak zaradi cen gradbenih storitev nam je enostavno zmanjkalo denarja iz naslova CTN. Bo pa po mojem leta 2020, ko je stota obletnica sokolstva druga priložnost, da odpravimo tole pomanjkljivost.«

Po prenovi še novo kegljišče?

Sicer pa spomnimo, da naj bi v prihodnosti ob prenovljenem poslopju Partizana zrasla tudi nova dvorana s kegljiščem. Še lani je gradnja kegljišča TVD Partizan v sklopu izvedbenega načrtna Trajnostne urbane strategije bila predvidena za leto 2020.

Projektantska ocena investicije znaša okrog osemsto tisoč evrov, mestu pa bo predvidoma prinesla šeststezno kegljišče, ki bo stalo na delu današnjega igrišča in bo povezano z zdajšnjo stavbo. Ali bo šlo za kegljišče odprtega tipa ali pa bo namenjeno izključno le društvom, zaenkrat še ni znano.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

kako butasto ime za tako spoštovanja vreden objekt

čarni vrag (nepreverjen)

Zakaj ne bi vrnili ime Sokolski dom? Ka so partizani napravili? Strelili so Josipa Benka, ki je imel največ zaslug, ka se je ta dom zgradil.

poprt (nepreverjen)

Sokolski dom je prvotno poimenovanje, še najbolj pristno ime in še zgodovinski pomen ima. Zato se od danes imenuje Sokolski dom.

da san ge mali biu (nepreverjen)

ka se forsejra ta star objekt za športanje? vej so pa drugi moderni prostori pogoji na voljo v ms.
napravte muzej zgodovina soboškega športa v njem....volk sit in koza cela.

hihi (nepreverjen)

..."zaradi dviga cen gradbenih-projektantskih storitev"...mislim, da je župan omenjal do 40% .... mar projekti niso bili že narejeni? narejena finančna konstrukcija in vse.... 20% investicija občine, ostalo kohezijska sredstva?!?! Dajte vprašat podjetnike, kateri podjetnik bi kakšno podobno varianto izpustil iz rok!!?? Ampak ne, potem je vskočil expano, kjer pa več ni problem, da se je predvidenih 1,8 mio povzpelo na baje preko 6 mio? A zna kdo izračunat sedaj tu podražitev projekta?

starecccc (nepreverjen)

Ja za Expano se je preveč pejnez ponucalo in je seveda sfalilo. Drvarnica je bila sigda puna lukenj in isto je z toug našof. Ma puno lukenj in so pejnezi šli.

alkimist

Ime stavbe vas moti, milijon evrov za prenovo enonadstropne stavbe z okolico pa nej?
Te se pa spitavlemo zakoj smo še vedno na razvojni stopnji Zanzibara.
Milijon za prenovo stavbe, milijon za enopasovno krožišče.. bravo šerif!

Grinch (nepreverjen)

Skoraj si upam trditi da bi milijon postavili nov moderen objekt.

In reply to by alkimist

Vipko
Truplo

Mogoče/verjetno res, vendar vsega starega ne moremo rušiti? Samo poglej, kako izgleda Slovenska ulica: malo novega, malo starega in po mojem mnenju nima nekega extra lepega izgleda.

Če primerjamo izgled avstrijske Radgone in Sobote... me kar zmrazi. Tam so več ali manj ohranili celotno mestno jetro, pri nas pa so kar tekmovali, da se čimveč zruši in da se zgradi čimveč v začetku kvadrastih blokov in še česa.

In reply to by Grinch (nepreverjen)

Grinch (nepreverjen)

Seveda, ampak obnova je predraga. Sploh pa je tudi, to da imamo podrtije po mestih, ne saml v Ms kriva politika na splošno. Tako dolgo se nič ne dela oz zaradi spomeniškega varstva se ne sme delati, da je potem obnova dražja kot na novo zgrajen objekt.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Saj... glede stanja objekta enako misliva. Na žalost. Vseeno pa bi bilo smotrno tak objekt ohraniti. Je neka zgodovina. Pred preko tridesetimi leti sem stalno tam visel zaradi košarke... že takrat so podi škripali, vseeno pa je bilo tam stanovanje starega Sečija, pa košarkarska kluba sta imela tam pisarno, pa Zelko, pa Zoran Cirkvenčić... Upam, da se enkrat, če je to sploh možno, še spravim tja v pisarno in malce pobrskam, če še obstaja, po arhivi rekreativne košarke, katere v veliki meri sem avtor sam. Saj ni neka vrednost, le spomin...

Mene pač malce daje nostalgija.

In reply to by Grinch (nepreverjen)

starček1 (nepreverjen)

Potrebno bo pokriti tudi zgubljeno tožbo in seveda v vreči zmanjka denarja. Da sploh ne omenjamo "male podražitve " Expanoja iz 1.6 na 6 mio€.

trollbusta (nepreverjen)

hitro se vidi neizobraženost naroda. partizan je preveč komunajzarsko ime? ka pa te sokolski dom? što je pa te med 2. sv. vojno izhajo iz sokolskih društev? mogoče domobranci?

ksantipa (nepreverjen)

Kaj pa Hartnerova vila (bivša študijska knjižnica) - je tudi obnova preložena,
ali se bo vseeno prenavljala v župansko rezidenco?
Ali je Expano za nadaljnjih 5 - 10 let popapal čisto vse?
Ja, še nas bo hudo glava bolela!!

fdsg (nepreverjen)

Expano je in de še pojedo ves denar.

Sobočanec123 (nepreverjen)

Torej ista stvar kot se je zgodila s pokritjem olimpijskega bazena, kar pomeni, da nobene od teh investicij ne bomo videli.

Grinch (nepreverjen)

Sumim, da je tudi župan pogruntal, da je kiksnil s forsirsnjem expana in opaža to, kar drugi govorijo že od zacetka, da je jama brez dna. Zato pa kandidira za evropsl(r) anca.

gost123 (nepreverjen)

jevšek se že vtapla v pepeli

čarni vrag (nepreverjen)

Občina bi lejko odkupila Murino telovadnico, ki je bila dosti boljša in večja od tega sokolskega partizana. Zdaj pa telovadnico predelujejo v delavnico za brizganje plastike.

feri11 (nepreverjen)

Jevšek je nej z tejlon pa nej dujšof sobočanec, zatou njemi Partizan NIKA ne pomejni.... Slovenca eno figo briga za Soboto, samo ka on lejko frajera glumi pa pejneze vličej, DEJSTVO!

Bakovciiiiii (nepreverjen)

Naj dajo Veščici za novo gasilsko vozilo 100% kak Pušči(-:79.000€

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice