Oba govorca na proslavi sta bila skeptična glede naše samostojnosti in enotnosti danes.

Ob prazniku samostojnosti in enotnosti je na Trgu zmage v Murski Soboti potekala proslava, katere slavnostni govorec je bil Drago Ribaš, predsednik območnega policijskega veteranskega društva PVD Sever za Pomurje. 

Kaj nam je ostalo od samostojnosti?

Prvi je obiskovalce na Trgu zmage, kjer je postavljen tudi manjši spomenik zaslužnim za samostojnost Slovenije, nagovoril župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek. Župan je bil v svojem govoru precej oster do stanja v Sloveniji danes, 25 let po odcepitvi od Jugoslavije. Kot pravi, gre beseda praznik težko z ust, saj imamo vse manj samostojnosti. To nam krati žica na meji, trgovinski sporazum z ZDA, odnos države do lokalnih skupnosti in vse večja centralizacija. Sprašuje se kam je sploh še ostalo od samostojnosti. Zaskrbljujoč je odnos države do osamosvojiteljev, policistov in vojske. Vse to se odraža tudi v morali. Od desetih pripadnikov vojske so le trije pripravljeni dati življenje za svojo državo, je povzel izsledke ankete med vojaki.

Krivdo iščemo v drugih

Tudi slavnostni govornik Drago Ribaš je bil kritičen trenutnih razmer. Danes, 25 let po referendumu, moramo žal ugotoviti, da še vedno nismo samostojni, kaj šele enotni, je povedal. Krivdo za vse, kar je v državi narobe, iščemo v drugih. Prej smo jo iskali na Dunaju, pozneje v Beogradu, danes pa jo iščemo v Bruslju. 

Čas je, da upravljamo s to državo tako, da ne bo samo domovina, ampak država, ki bo omogočala enako obravnavo za vse. Država smo v resnici mi, brez nas je država zgolj črka na papirju in časi, ko smo se skrivali za gospodo, bi morali že miniti, je še dodal. Potrebno je stopiti skupaj, ko gre za razvoj države, ne glede na to iz katere opcije pride pobuda. Svoj nagovor je končal z besedami:

Ustvarimo državo ponosnih državljanov. Spomnimo se za kaj smo se odločili na referendumu. Ne za staro pravdo, kot so zahtevali v kmečkih uporih, ampak za enako obravnavo vseh.

S spleta

Komentarji (48)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Bruselj ima v rokah našo samostojnost.Če bi imeli tolarje, bi zdaj boljše živeli.

Pitanje (nepreverjen)

...eh Jevšek, komunizem je osto.

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Dosti govorcev človek sliši , da smo za negativne stvari krivi VSI, SAJ SMO VSI DRŽAVA,SAJ SMO MI V RESNICI DRŽAVA.
Ko pa ljudje zahtevajo svoje pravice , pa ta isti ne rečejo , DA NIČ NE MOREJO , KER JE DŽAVA TAM NEKJE DALEČ V LJUBLJANI IN V OMREŽJIH IN ODLOČA NAMESTO NAS.

To manipulacijo dostikrat slišimo od nosilcev oblasti v lokalnem in državnem nivoju,da si sperejo odgovornost s sebe in svojih dejanj.
SE PRAVI KRIVI SMO VSI , BOGASTVO IN PRIVILEGIJE PA SO PRIGRABILI SAMO ENI ???????

pišta (nepreverjen)

Mali človek lahko plača položnice, država se zapravlja drugje.

Jajshagah (nepreverjen)

Nic nam ni ostalo! Postali smo navadni drekeci! Namesto da bi se poenotili nas tebe fausija in ne stopimo skupaj da bi jim pokazali da je cas da negajo srati nam po glavah in da je cas da zacnejo delati za dobro nas in ne zase saj smo jih mi volili! Le vkup le vkup uboha gmajna

Gost (nepreverjen)

Jajshagah (162.158.88.137), če pa enim odgovarja, da smo sprti med sabo, da se lahko gredo svoje bolne politične igrice. Bolj smo sprti, bolj je enim lepše.

strki

Vsaka vera vzbuja sum, da stoji za njo nekdo, kateri ima več oblasti. Ker ne verujem ne v Rimskega ne v Dunajskega papeževega namestnika , sem prepričan, da ni BOG kot nam ga malajo voditelji verstev ali kot v obliki hudiča, katerega nam kažejo naši današnji voditelji. Naša misel mas vodi v prepričanje, da bo bolšje, samo niče nam ne pove kdaj, smo pa vsako uro točno uro starejši. Prav je imel župan, da je lahko povedal da je "cesar nag". Upanje umira zadnje in čez nekaj dni bo novo leto, pa naj bo srečen za vse, kateri še dihamo zrak na tem svetu.

Peredajs

26. december je dan, ko smo začeli državo uničevati in zapravljati.

Gost (nepreverjen)

KAR STE HOTELI, ZDAJ IMATE ! NAIVEN NAROD ! ŠE DALJE VOLITE JANŠO, PAHORJA, NOVAKOVO, ERJAVCA, ZVERA, IRGLOVO, GRIMSA, ........Vsak narod ima takšno vodstvo, kot si ga zasluži. Hlapci EU !

tutu (nepreverjen)

Nejsmo niti eno, niti drugo.
Samostojnost nan gemlej Bruselj pa Merklova, noetnost pa nan gemlejo "človeki" tipa Kučan, Janša in njihovi volilci, šteri vso krivdo najdejo v drugih in nej v sebi...

müjra (nepreverjen)

vaj ne jamrajte telko...nišče van nika ne gemle...kakšno samostojnost pa te pogrejšate?

ka se pa tiče eu pa mislin ka je izjava, ka bi šlo sloveniji bokše, če nebi bijla v eu naravnost patetična...ve pa nega več niti enoga projekta keri se nebi bar polovično financejro s strani eu taka je to brezpredmetno natolcevanje...

zima.bella

Ja, mujra, prav imaš!
Najprej vplačamo v bruseljski žakel, kelko nam predpijšejo,
te pa nan nazaj dajo, kelko oni ščejo.
Mislim... čida pa so te eu-sredstva?
Ti si rejsan glupi kak noč!

zima.bella

Gospod župan, ostalo nam je:
- tajkuni, ki jih niste pozaprli in obsodili ter zarubili nakradeno premoženje
- računi v oazah, na katerih se nahaja nakradeni denar, nam (vam) pa nič mar
- 212 občin, ki se v LJ cmerijo, da jim dati več, več, več
- ostala so nam tudi pogorišča nekdanje industrije
- ostali so nam "strokovnjaki", ki jih je hranila in izšolala država, zdaj sedijo po državnih službicah pa mladim na veliko svetujejo, da morajo"sami poskrbeti zase"

Ker nimam NIČ lepega za povedati, raje neham.

Borut (nepreverjen)

V času Titoja je bilo v soboti na proslavi pol prekmurja.
Zdaj so tisti, ki še kaj nucajo. Bi bilo zanimivo če ne bi vničili pa prodali vse kaj je bilo dobro.
Jutri je nov dan, novi davki. Dobro jutro.

müjra (nepreverjen)

jao ej...slovenija je na sezname držav prejemnic...kere menje vplačajo kak pa prejmejo ker so nerazvite...taka dajte enjajte širite laži, ka vij ali štokole ka žive v slovenije pune evropski proračun...to enostavno neje rejsan...taka glupane talaj sebi ka ti nejso jasno osnove

pa še ednok mo pijto, ka si samo neka jamrate...kakšno samostojnost ste zgubile oz. kakšno samostojnost ščete sploj mete?

VRANA (nepreverjen)

müjra, ges že dugo znan, ka si gnoj od gnoja, zdaj pa boš sprovocejro še tista 2, ki sta ti včasih še dala prav...

ojva dva (nepreverjen)

@VRANA ofva dva nemata čase za mudologijo - slavita!

smc (nepreverjen)

san vojni veteran ;-) pa mi je žal,verjetno bom tudi vrnil izkaznico in vsa priznanja kere san dobo,ker se nisem boril za te rdeče keri so na oblasti zdaj ;-)za povezane keri si zdaj talajo šakom i kapom bi se tomi pravlo nan pa samo kakšen nasmešek vržejo,niti san se nej boril zato ka bi nan v Prekmurju Štajerci komanderali ;-) Po eni strani pa si mislim drugo si niti nejsmo zaslužili,ker smo naivni in na vsako lepo reč nasedemo.

Gost (nepreverjen)

A rdečega Jevška v ex-YU vleče? Pa saj so njegovi na oblasti. Proti komu on zdaj torej protestira? Proti svoji vladi, ki se udinja EU? A se ni slikal s Cerarjem, Erjavcem, Židanom pred volitvami?

Kaj pogreša? Bratstvo in jedinstvo YU narodov? Rdeči se nikoli niso sprijaznili s samostojno Slovenijo. Na žalost jih glupi narod indoktriniran s strani medijev voli, da potem z državo delajo kot svinja z mehom. Ta govor je enako skregan z logiko kot je bil govor Židana na prostestu kmetov proti Židanu.

Sicer pa kot je že smc povedal: žalostno da nam štajerci krojijo usodo v Soboti.

Gost (nepreverjen)

Več kot 120.000 brezposelnih, več kot 4.000 brezdomcev ( od 2.000.000 ), plače minimalne za veliko ljudi, plače na obroke ali zamujajo več tednov, mesecev, stroški večji od minimalne plače, ........ to je ta država, vi pa verjeli prevarantom in drugi Švici.

Gost (nepreverjen)

Tebi veliko, malemu človeku težko življenje in boj za preživetje.

Ciganjscek (nepreverjen)

Kaj nam je ostalo od osamosvojitve? Financni osamosvojitelji in njihove oprode, ki ao v casu osamosvojitve ribarile na Kolpi, veliki dolg drzave in pozabljeni borci z orozjem za osamosvojitev. Ali ni prepozno za to vprasanje in iskanje odgovora nanj?

müjra (nepreverjen)

še vedno ne ven kakšna samostojnost je zgublena oz. kakšna naj bi bila. vse kar se piše je gospodarsko stanje kero je takšno kakšno je in s samostojno državo nema nobene veze. je dosta držav še neprimerljivo v slabšon položaje in lidge vseeno praznuvlejo samostojnost pa majo spoštljivi odnos...

ka se pa tiče ka prekmurje usodo krojijo drujge...to je pa pravljica...nikome neje bole v interese ka bi se prekmurje postavilo na noge kak sami državi ker bi to pomenilo menje izdatkov in problemof za državni proračun. taka to ka vas nešče bojkotejra oddavlejo samo lokalni seljaški politike keri s ten skrivlejo lastno nesposobnost...ovce pa seveda vrvlejo

se pa kaže še ena deformacija kera je značilna za slovensko prebivalstvo...namesto ka bi na den samostojnosti bili ponosni ka mamo svojo državo, in probleme keri so v primerjavi z ostalimi državami nič neobičajne, je to za večino samo en razlog več ka se kritizejra pa s prston kaže na drujge...poglednite si kakšno ameriko, nej dugo nazaj so bili na robe gospodarske depresije...dosta hujše kak v slovenije...samo ob himni je pa sakše stano pa ponosno spejvo...

kda je bil prejšnji sistem neje bilo ok, zdaj kda je samostojnost pa neje ok...tak ste kak deca ka nemajo pojma ka ščejo gnjavijo pa vseeno sakšo minuto

Vipko
Truplo

Nekaj stavkov je po mojem kar v redu napisanih... tokrat za razliko, ko te itak samo grajam.

Ampak... zakaj bi moral biti ponosen na državo, katera me po svoje ne mara. Katera ne spoštuje malega človeka? Enako, kot bi bil ponosen npr. na ženo, partnerko in se hvalil z njo, ker jo pač imam, nekdo pa ne, a bi te varala, te drugače poniževala. Samo zato bi jo spoštoval, ker ti je žena? Po mojem pač ne!

In reply to by müjra (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

mujra, koliko si ti star ?

KEPA (nepreverjen)

Ko jih gledam, ugotovim, da je takrat slavila levica (ki je trenutno na oblasti), no potem pa pričakujemo resnico desnice. Za to, svobodno, demokratično, z žico obdano, ideološko na smrt razdeljeno Slovenijo smo se borili. Nikoli več.

müjra (nepreverjen)

vaš problem, in problem večine slovencof, je ka ste obsedeni s politiko...vse ka se van dogaja gledate skoz politiko in to je patetično...delajo samo seljake s preveč časa...

den samostojnosti je praznik in kak sakšen praznik bi trbelo slavite dosežke...slovenija jih ma kar nekaj in to bi se moglo izpostavlate...namesto toga ste seljake kak ovce...nasedate lokalni politike kera razlog za svoje neuspehe vali na državno politiko in državni politike kera se med seof štuka...ker to pač prinaša volilce...

kda se ide k pajdaše na rojstne den, se ga ne kritizejra za vse ka je napravo narobe ampak se ga slavi in z njin zabava...

Gost (nepreverjen)

mujra, nisi odgovoril koliko si star. Si ne upaš. Jaz sem star 65 let in sem živel v prejšnji državi, ko je bil Tito še živ, zato vem, kaj pomeni samostojna država in kako v takšni državi živi delavec. Si še premlad, da bi razumel, kaj pomeni samostojna država in tega nikoli ne boš razumel, ker nikoli nisi in ne boš živel v takšni državi.

müjra (nepreverjen)

nejse prve ka spitavleš podrobnoste o meni pa nej zaden ka boš osto brez odgovora...to ka si star 65 lejt pri mene neje nikše faktor

in če što ne razme pojma samostojne države ste to vij...gospodarsko stanje države je eno, samostojnost države pa neka povsem drujgoga...se sploj seljake zavedate ka je samostojnost neka za ka se v ton trenutke borijo milijone po svete? in to težke vojne...sploj ne cenite ka mate, ste kak razvajena deca...

ka te samostojno državo slavile samo v primere, če do dobre službe pa viske plače? to je tak kak če bi nekome za rojstne den prnesle slabo darilo pa bi zaradi toga takoj prekino prijateljstvo in vas nekan poslo...

Gost (nepreverjen)

mujra, take bedastoče, kot jih pišeš ti, lahko piše samo mlad, neizkušen človek in z ameriško politiko napumpan človek. Sploh ne veš, zakaj potekajo vojne in kdo jih povzroča. Gre za nafto, naravna bogastva, žitna polja, mamila, orožje, strateške položaje, ....... ne pa za neko samostojnost držav, kot ti naivno misliš. Je kakšna vojna, da Ameri niso zraven? Ja, mujra, še dosti se boš moral naučiti, če boš hotel pametno pisati po portalu, zato je bolje, da s tem pisanjem nehaš. Sicer so ti pa že povedali, kaj si o tebi mislijo.

müjra (nepreverjen)

hehe...no te te pa brez problema označen za neizobraženca, ker očitno nemaš pojma ge vse in kelko konfliktov se gnes odvija izključno zaradi vprašanj suverenosti in samostojnosti...resno grozljivo kak si nerazgledane...

Gost (nepreverjen)

Joj, kak je lahko nekdo tako naiven kot si ti, mujra ? Imaš končano vsaj devetletko ? To, da si član SDS, se pa tako vidi iz tvojega pisanja. Če bi poznal vsaj malo zgodovine, bi približno vedel, zakaj potekajo vojne. Tako pa ...... Preberi kakšno knjigo, resne časopise, ne samo Reporterja, Demokracije, Financ,....,.

Vipko
Truplo

Če je Müjra član SDS-a, sem jaz od rojstva član Zveze komunistov, he, he...

In reply to by Gost (nepreverjen)

zima.bella

Mujra, ka ne povejš - vse skozi politiko gledamo, ma nemoj!
Pa seveda - saj ti ne veš, da, tudi to, koliko tvoj ati pa mama za tebe vrtec plačata - je politika, odloča politika!

müjra (nepreverjen)

in ka ma cejna vrtca veze s samostojnostjo? nič

cejle čas se bunite glede plač, služb, pravnoga sistema...pa večinoma upravičeno...ampak to še ne pomejne ka je v sloveniji vse narobe. glij kontra. je ogromno držav, v neposredne okolice (preostali balkan, vzhodna evropa), ge lidge živejo slabše...taka to tude kak odgovor tistome keri je mnenja ka se država ne ozera na maloga človeka, se drugje še menje...in znak ka ste obsedeni je ka državo kak takšno enačite s politiko...politika je eno, država pa neka čista drujgoga...

in nej mi prafte ka ob dneve samostojnoste nega ene dobre stvari za izpostavite...ker je namreč neje bilo možno zasledite. nindre se je nej nič hvalilo samo še bole kritizejralo. mislin še meni se to zdi čudno pa san do slovenske drujžbe, kera je puna rasizma, homofobije, ksenofobije,...izrazito kritičen...

Vipko
Truplo

Zdaj ga pa precej pljuvaš mimo... ko primerjaš nas z nekaterimi sosednjimi državami.

Pozabljaš dvoje: da smo vsaj glede na bivše republike propadle Jugoslavije štartali z bistvno boljšega položaja in kot drugo... da nas slučajno katera od teh držav ne začne loviti... vsaj v Srbiji so začeli, kar se tiče pravnega sistema, delati zelo, zelo resno. Za razliko od nas.

Primerjaj nas rajši z državami, katere so bile že prej razvitejše in ali se jim približujemo ali vsaj držimo korak oz. ne zaostajamo preveč in kakšne so razmere glede pravnega sistema, spoštovanja človekovih pravic in še česa v teh državah. Mi se kaj prida s tem ne moremo pohvaliti, čeprav seveda drži, da si dokaj varen na ulici in tudi, da te samo tako policaj tudi ne pretepa po ulici.

In reply to by müjra (nepreverjen)

zima.bella

Mujra, beri toliko krat, da boš razumel, kaj ti sporočam:

- saj ti ne veš, da, tudi to, koliko tvoja ati pa mama za tebe vrtec plačata - je politika, odloča politika!

Mogoče do jutra pokapiraš, morda pa tudi na nikolovo, saj si tipičen proizvod našega sesutega šolstva!

Gost (nepreverjen)

Truplo, tvoj idol Janez Janša je bil član ZKJ, vendar so ga zaradi njegovega obnašanja izključili iz svojih vrst ( Vrgli ven ). Čeprav je napisal več prošenj za ponovni sprejem v ZKJ, so ga zavrnili, ker takšnega pokvarjenca niso hoteli v svojih vrstah. Že takrat ( kot mlad človek ) je bil problem.

Gost (nepreverjen)

Napisal sem resnico ( vse se da preveriti ) o Janši, vi pa kar z minusi navalite. Pa kaj ste SDS - ovci v večini na tem portalu ali ste pa plačanci ?

müjra (nepreverjen)

oh kakšna ironija ka nešče ka se je par dni nazaj po forume hvalo ka je glasoval prote enakopravnosti gay populacije, zdaj omenja spoštovanje človekovih pravic oz. zaostajanje za razvitejšimi državami...saj si pa ti del problema, zaradi takšnih kak si tij slovenija zaostaja za razvitejšimi državami pri spoštovanje človekovih pravic...ampak to je zdaj čisto drujga tema, je pa trbelo izpostaviti to očitno dvoličnost...pa zapomni si na ton meste še neka...diskriminatorna drujžba ne zbera žrtev...zdaj je to bila gay populacija, vutro boš pa lejko tij in tvoji somišljeniki...samo vprašanje časa je kda te po forume jamrale ka se van godi krivica...

ovome ka tupe o cenah v vrtece...na tvoje presenečenje končne cejne vrteca ne postavla politika...cena vrteca je odraz trga...tak kak če ideš pa jogurt kujpeš v spar...cene ne postavla spar ampak trg...zato pa enake jogurt seposede ma (približno) enake cejne in nej nedre 3x večjo...kapiš majstore? ti je nej jasno kak sistem funkcionejra ka je posledica toga ka ste bolestno obsedeni s politiko...

Gost (nepreverjen)

Mujra, nikoli ne boš razumel. Žal.

zima.bella

müjra............ ker ti ne in ne "potegne", ti razložim:
"- saj ti ne veš, da, tudi to, koliko tvoja ati pa mama za tebe vrtec plačata - je politika, odloča politika!"

Z zgornjo priliko ali alegorijo na ceno vrtca ti sporočam, da hodiš v vrtec - vsaj po pameti: bistvo sporočila torej ni sama cena vrtca, ki pa jo eeetak politika postavlja!
Bouk te živi, tudi polpismeni morajo živeti.
Si že kdaj slišal za besedno zvezo "bralno razumevanje"? No, to je to!
Pa za tujko "fachidiot"??

müjra (nepreverjen)

hehe...sodeč po načine izražanja je za tebe že fachidiot tisti ka konča osnovno šolo...ti pa moren očitno razložite ka če nešče ignorejra tvojo izjavo ne pomene ka je ne razme ampak samo ka se njeme ne zdi vredna odziva...san pa omeno vrtec ker si lejpe primer dinozavra keri mentalno še vedno žive v prejšnjon sisteme in ne šteka ka ma politika gnes neprimerljivo menše vpliv na posameznika... in to s cename pač ne kapejraš ka cene storitev (tude državnih) določa stanje na trge...

zima.bella

müjra,
torej imaš dokončano osnovno šolo; upam, da zadnjo triado nisi le "napredoval".
Veš kaj, ne bom ti jaz ušes navijal, naj ti jih življenje!

partizan13 (nepreverjen)

Slovenija je ena od najbolj skorumpiranih držav na svetu. Čimprej nazaj Jugoslavijo pa vse lopove iz vseh republik nekdanje države na goli otok.

Gost (nepreverjen)

Ha ha ha, koliko prepiranja, nihče pa ne vidi kako je romom lepo v tej ubogi državi, ali so si to zaslužili? Od vseh problemov in stisk, ki ste jih našteli, gospodje romi s tem sploh nimajo problema! He he.

Drom (nepreverjen)

Gledan slike in se pitan ge je veteranske predsednik kelko se je buno što de slavnostne govornik pre odkritje spomenika. Nite veterano ne viden.

sonen (nepreverjen)

Kaj nam je ostalo od samostojnosti? Enostaven odgovor. Beda, in še večja odvisnost od mame EU,kot je bila nekoč od Beograda. Slov. tako nesamostojna ni bila še nikoli, kot je zdaj. Sanje o pravićni Evropi za vse, kdor jim je pač verjel so se razblonile, to je zdaj končno jasno vsakemu bedaku.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice