Poznate kašelj, ki ponoči krade spokojne trenutke tišine in miru, čez dan pa moti vsakodnevne aktivnosti?! Tisti nadležni kašelj, ki pogosto spremlja prehladna obolenja?

V današnjem času strah pred boleznijo covid-19 pa je kašelj postal skorajda nedopusten! Ne želimo ga slišati nikjer in pri nikomur, saj nas v teh trenutkih navdaja s strahom in neprijetnimi občutki! In če nas vendarle obišče in podraži? Kaj storiti, da ga bomo premagali?

Kaj je kašelj?

Čeprav je kašelj pogosto nezaželen in nehoten, sam po sebi ne pomeni bolezni, ampak je zgolj zaščitni refleks, ki ga telo uporabi, ko so dihalne poti vzdražene ali zamašene. Ta refleks se sproži, kadar sluznica, ki obdaja dihala, izloča preveč sluzi. Tovrstno izločanje je namenjeno zaščiti dihal pred okužbami in dražljivimi snovmi, saj se na tak način na to sluz lahko ujamejo in nato izvržejo virusi, bakterije in tujki. In kašelj je le način, da se tega znebi. Nenaden izbruh zraka pri kašlju pomaga držati odprte dihalne poti in preprečuje, da bi okužena sluz zašla v pljuča in bronhije, kjer bi lahko povzročila resne okužbe kot sta pljučnica ali bronhitis. 

Vzroki 

Kašelj lahko povzroči vsaka stvar, ki draži dihalne poti tako močno, da se sproži refleks kašlja. 
Najpogostejši vzrok je akutna okužba dihal, kamor štejemo prehlad, gripo in sinusitis. V teh primerih sproži kašelj čezmerna sluz kot odgovor na okužbo. Če se virusni okužbi pridruži še bakterijska okužba, je lahko kašelj znak pljučnice ali bronhitisa. 

Prav tako je lahko kašelj, predvsem kroničen kašelj, znak alergije, astme, tuberkuloze, emfizema, srčnega obolenja…, kjer moramo zdraviti osnovno bolezen, kajti kašelj je le njen simptom.
Kašelj, ki ponavadi moti spanje, lahko nakazuje tudi na stanje prekomernega izločanja želodčne kisline, kar dandanes, tudi zaradi načina življenja, ni redek pojav.

Kašelj se lahko sproži tudi, kadar vdihujemo dražeče snovi, kot so prah, cigaretni dim ali škodljivi plini ter zaužiti koščki hrane ali predmeti.

In navsezadnje je kašelj lahko tudi pokazatelj neželenih učinkov določenih zdravil. Tako se pojavlja suh, neproduktiven kašelj kot pogost spremljevalec uživanja zdravil za zdravljenje visokega krvnega tlaka iz skupine zaviralcev angiotenzinske konvertaze.

Vrste kašlja

Za ustrezno zdravljenje je zelo pomembno, da kašelj pravilno opredelimo. To pomeni, da moramo ločiti dve vrsti kašlja:

 • Neproduktiven, suh, dražeč kašelj pri katerem ni izločka,
 • Produktiven kašelj z izločkom.

Pozornost je potrebno nameniti tudi barvi izkašljane sluzi, ki lahko kaže na okužbo. Rumenkast, zelen ali rjav izmeček lahko pomeni bakterijsko okužbo. Bister, bel ali voden izmeček ne pomeni bakterijske okužbe, ampak so vzroki lahko virusi, alergije ali dražeče snovi. Včasih je v sluzi navzoča kri. Ta lahko nakazuje manjšo težavo naprezanja ob kašlju ali svari pred resnejšo težavo in je razlog za napotitev k zdravniku.

Zdravljenje in blaženje kašlja

Za uspešno zdravljenje in blaženje kašlja je bolj kot sam kašelj pomembna njegova pojavnost, ki nam lahko pomaga najti ključ do njegovega vzroka. Zato je potrebno biti pozoren na pogostnost in trajanje kašlja, na dolžino trajanja enega napada kašlja, na sluz, ki se izloča, njeno barvo in gostoto ter na prisotnost bolečine v prsih. Upoštevati je potrebno še starost bolnika, pridružene druge simptome, bolezni in zdravila. In samo odgovori na vsa ta vprašanja, ki nam jih zaupate v lekarni, nam lahko pomagajo, da na natančni lekarniški tehtnici presodimo in izberemo ustrezno zdravljenje. 

Če je prisoten suh, dražeč kašelj posežemo po zdravilih in pripravkih za pomiritev kašlja (antitusiki). Na voljo so:

 • Zeliščni pripravki, ki vsebujejo sluzi (slezov sirup, trpotčev sirup, pastile s slezenovcem in islandskim lišajem,…). Sluzi obložijo sluznico dihal in tako pomirijo kašelj.
 • Pripravki s kemično učinkovino, ki zavirajo center za kašelj v osrednjem živčevju (Panatus in Sinecod tablete ali sirup).

V kolikor je prisoten produktiven kašelj so priporočljivi pripravki za izkašljevanje (ekspektoransi), ki utekočinijo sluz, da postane manj lepljiva in jo je lažje izkašljati. Dodatno se priporoča uživanje večje količine tekočine (da se izmeček lažje razredči):

 • zeliščni pripravki, ki vsebujejo materino dušico, jeglič, bršljan ali smrekove vršičke. Dobrodošla pomoč pri blaženju kašlja so tudi čajne mešanice (prsni čaj), ki mu, v kolikor nismo sladkorni bolnik, dodamo žličko medu.
 • pripravki s kemično učinkovino (Bisolvon, Solvolan, Fluimukan sirupi in tablete).

Ob uporabi ekspektoransov je smiselno priporočilo, da se tovrstni pripravki naj ne uživajo pozno zvečer, sicer bo kašelj ponoči še močnejši. Zvečer lahko kašelj pomirimo z antitusiki.

Kaj je pomembno vedeti?

Kljub temu, da so vsa omenjena zdravila in pripravki na voljo v lekarni brez recepta in so namenjena tudi samozdravljenju, previdnost in posvet s farmacevtom v lekarni še zdaleč ni odveč! Je pravzaprav nujen, če želimo zagotoviti varno in učinkovito zdravljenje. Farmacevt je namreč tisti, ki na podlagi omenjenih težav in simptomov presodi primernost samozdravljenja in med kopico pripravkov izbere in ponudi pravega ter ga opremi z ustreznim navodilom in opozorilom. V kolikor pa ugotovi, da kašelj spremljajo alarmantni znaki kot so bolečine v pljučih, piskanje, zmedenost, oteklina obraza ali se kašelj pojavlja ob določeni uri ponoči (kar lahko nakazuje na težave s srcem), je prisoten več kot 7 dni, s prisotnimi drugimi simptomi ter je izčrpavajoč, bolnika napoti k zdravniku. Posebna pozornost je namenjena otrokom do 1. leta starosti, nosečnicam in doječim mamicam, starostnikom in kroničnim bolnikom.

Kaj pa kašelj kot simptom bolezni covid-19?

Brez mikrobiološkega testiranja in potrditve virusa sars-cov-2 je skorajda nemogoče izključiti oziroma potrditi, da gre za bolezen covid-19. Simptomatika, ki v večji verjetnosti nakazuje okužbo z virusom sars-cov-2:

 • Suh kašelj, ki skorajda neprekinjeno vztraja tudi uro ali dlje. V obdobju 24 ur se ponovijo tri ali več epizod daljšega kašljanja. Pri osebah, ki so kašljale že pred okužbo, se med okužbo kašelj poslabša,
 • Povišana telesna temperatura,
 • Utrujenost.
 • Spremembe v okušanju.
 • Prebavne težave (driska).

Obvezno je po telefonu poklicati osebnega zdravnika!

Kaj še lahko storimo sami?

Kašelj, ki je moteč predvsem ponoči, bomo ublažili, če bomo dvignili vzglavje. To prepreči kopičenje sluzi, ki sili na kašelj. Hkrati pa z vzdignjenim vzglavjem preprečimo zatekanje kislih snovi iz želodca v požiralnik, kar je pogost vzrok kašlja. Vsekakor je potrebno prenehati kaditi, v kolikor je ta razvada prisotna. Poskrbimo še za zadosten vnos tekočine, saj bo le ta zmehčala sluz in olajšala njeno izkašljevanje. Priporočljivi so topli napitki, najbolj primerne so čajne mešanice. Ne pozabimo na ustrezno vlažnost prostora, kjer se zadržujemo, pripravimo pa si lahko tudi ustrezne inhalacije. Pa tudi kakšne pastile naj bodo v jesenskih dneh kar na dosegu roke. 
Opremljeni s tovrstnimi nasveti bomo letos v boju s kašljem zagotovo zmagali! 

Polonca Fiala Novak, mag.farm.

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice