Za kakšne vrste prestopek je pravzaprav šlo v primeru, zaradi katerega se je umaknil ljutomerski župnik in zakaj postopek ne poteka pred državnim organom?

Kot smo poročali, je ljutomerski župnik zaradi nadlegovanja otrok moral zapustiti župnijo. Andrej Zrim je že pred časom odšel po dekretu soboškega škofa Petra Štumpfa. Vrnil naj bi se domov, do konca postopka pa naj ne bi bil premeščen v drugo župnijo. 

Štumpf je kmalu zatem sporočil, da bo obveznosti župnika prevzel kaplan Zoran Car, v Policijski upravi Murska Sobota pa so zapisali, da zadeve ne preiskujejo. Primer in številne nejasnosti, ki ga spremljajo, so tako vzbudili veliko zanimanje javnosti. 

Na poizvedovanja se je Štumpf zato zdaj odzval z dodatnim pojasnilom, objavljenim na spletni strani soboške škofije, a tudi to odpira nova vprašanja.

Presoja le cerkveno sodišče

V petkovi objavi izpostavlja, da se postopki suma kaznivega dejanja vodijo zgolj pred cerkvenim sodiščem, če domnevna žrtev oziroma svojci izrecno zavrnejo postopek pred državnimi oblastmi, obenem pa ne obstaja zakonska dolžnost prijave primera državnim organom.

Ob tem poudarja, da so domnevno žrtev seznanili z možnostmi prijave, ponudili pa naj bi ji tako psihološko kot pravno pomoč:

Škofija Murska Sobota zaradi številnih vprašanj medijev po dodatnih pojasnilih glede umika g. Andreja Zrima z župnije Ljutomer sporoča, da omenjenega postopka ne bo komentirala dokler ta ne bo zaključen. Na splošno velja, da se vsi postopki suma kaznivega dejanja vodijo pred državnimi oblastmi (policija, tožilstvo, sodišče) razen, če domnevna žrtev oz. svojci to izrecno zavrnejo in želijo, da se postopek vodi zgolj pred cerkvenim sodiščem ter hkrati ne obstaja zakonska dolžnost prijave primera državnim organom. Škofija Murska Sobota je vse vključene v ta postopek seznanila z možnostjo prijave pri državnih oblasteh, potekom postopkov pri cerkveni oblasteh in ponudila psihološko ter pravno pomoč domnevni žrtvi. Do zaključka postopka je osumljeni umaknjen iz župnije ter do nadaljnjega ne opravlja pastoralnega dela med ljudmi kot to predpisujejo »Smernice za ravnanje v primeru spolnih zlorab mladoletnih oseb s strani klerikov, članov redovnih skupnosti in drugih cerkvenih delavcev v Cerkvi na Slovenskem« in »Pravilnik Ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem«. Vernike in javnost zato pozivamo, da se zaradi zaščite žrtev in varovanja dobrega imena g. Zrima vzdržijo sodb in s tem omogočijo primeren zaključek cerkvenega sodnega postopka.

škof msgr. dr. Peter Štumpf

Škofija Murska Sobota

Je šlo za spolni prestopek?

Po naših informacijah naj bi se sicer več staršev pritožilo, da župnik nadleguje njihove otroke. Za kakšne vrste nadlegovanje natančno gre, uradno še ni znano, vendar pa zgornji zapis soboškega škofa v javnosti poraja ugibanja, da ni šlo 'zgolj' za fizično nasilje in da bi prestopki lahko bili tudi spolne narave.

Kot je zapisal Štumpf, namreč umik župnika predpisujejo  »Smernice za ravnanje v primeru spolnih zlorab mladoletnih oseb s strani klerikov, članov redovnih skupnosti in drugih cerkvenih delavcev v Cerkvi na Slovenskem« ter »Pravilnik Ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem«.

Omenjene smernice, kot že ime da slutiti, v svojih določilih opredeljujejo zgolj spolno zlorabo, in sicer kot vsako neverbalno, verbalno ali fizično dejanje, s katerim se z namenom spolne potešitve krši dostojanstvo in prekorači meje druge osebe. 

Pravilnik medtem v sklopu nalog in pristojnosti Ekspertno skupino opisuje kot svetovalni organ, ki škofom ordinarijem in drugim cerkvenim institucijam nudi psihološka in civilno- ter cerkvenopravna znanja s področja spolnih zlorab. 

Tudi tukaj torej ni videti izrecne omembe fizičnega nasilja, nezaznamovanega s spolnostjo. Ugibanja pa tako lahko utiša le sama Cerkev z jasnim pojasnilom.

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
grinch (nepreverjen)

ne bom zagovarjal župnika, če je kriv, naj mi ga odrežejo in narežejo, ter naj ga poje za malico. Ampak, da se pa delajo takšni zaključki že vnaprej in se človeka obtoži že vnaprej. Če že ne obtoži pa zaznamuje. Kar koli se bo vnaprej dokazalo, župnik je že dobil pečat, da je spolno zlorabil.
Še enkrat, če je kriv ni pardona, če pa ni kriv, pa bi bilo potrebno medija vprašat za zdravje.

grinch (nepreverjen)

ne bom zagovarjal župnika, če je kriv, naj mu ga odrežejo in narežejo, ter naj ga poje za malico. Ampak, da se pa delajo takšni zaključki že vnaprej in se človeka obtoži že vnaprej. Če že ne obtoži pa zaznamuje. Kar koli se bo vnaprej dokazalo, župnik je že dobil pečat, da je spolno zlorabil.
Še enkrat, če je kriv ni pardona, če pa ni kriv, pa bi bilo potrebno medija vprašat za zdravje.

In reply to by grinch (nepreverjen)

Tujčić (nepreverjen)

Je oseba omenjena tukaj http://www.sodisce.si/okrams/razpored_aktualnih_obravnav/kazenske/ zaposlena v RIS Rakičan? Je kdo iz RIS Rakičan "Kršitev temeljnih pravic delavcev
196. člen" Opa, kopirec.com nič ne piše. Ali pa sem spregledal?

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?
Robi?

slvkos (nepreverjen)

cela ta katoliška duhovščina je sumljiva--če si normalen moški nisi duhovnik

Tujčić (nepreverjen)

V RIS-u kršitev pravic delavce? Zakaj je kopirec.com izbrisal vprašanje ali je njihova delavka obtožena kršitve pravic delavcev?

obrekl (nepreverjen)

E vidite tak znaš ka si nazaj v komunizmi pod rdečo zvezdjočko. Družbenopolitični delavci opravlajo častno delo izbijanja "zlatih zob", do nagoga slečenih lidi. Naslednje faza je odstrel in metanje v grabo, tak kak je javno g. Godnič (lik titoja) na TV1 pred leti napovedo. (jamae čistimo zato da bo spet v njih prostor....)

Deca se špilajo "komunizem" v trdi varianti...

Baba čula ... (nepreverjen)

Sobotainfo vas ni sram ?

Konj (nepreverjen)

Ne razmen tvojega pijtanja. Ka naj bi bilo Sobotainfo sram? Pojasni nam.

In reply to by Baba čula ... (nepreverjen)

poduhovljeni (nepreverjen)

sobotainfo je poden od podna. vse ka je nej RDEČE .. vse trbej pošinfati.. vupan ka fejst hitro pride zakon ven s kerin do preganjali lažnive medije in objavlali "namigovanja" ala varianta čuli smo.. pa smo napisali...
ka če se keri na sobotainfo prijavi ka je koga nadleguvo??

Narobe svet (nepreverjen)

Komunizem gor ali dol - glede na prejšnje komentarje. Pedofilija je velik kriminal. Glede na prakso klera, bodo probali vse to zaviti v meglo. Kot do sedaj. Tudi o postu in revščini pridigajo, pa jih poglejte.

brejg (nepreverjen)

kr neki....to lahk ugibam za vsakega politika, ucitelja, vzgojitelja ali novinarja.

Čarni vrag (nepreverjen)

Kaj če bi vi na tem sobotainfo prenehali s tem namigovanjem in blatenjem, dokler pač cerkveno sodišče ne opravi svojega dela. Izgleda pa da prizadeti starši niso najbolj prepričani v svoje obtožbe, saj bi drugače zadevo prijavili državnim organom. Problem je verjetno v tem, da bi za krivo ovadbo kazensko odgovarjali.

Narobe svet (nepreverjen)

Kaj pa če nočejo otrok izpostavljati medijem, sodiščem in 1000 odvetnikom katere si kler lahko privošči. Alo, Cerkev je v vsaki družbeni pori. Se skrivajo za vero. Razumi vendar. Če so pri pohlepu glavni, še ne pomeni, da so pri resnici in morali.

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

Daj lepo te prosim! Imaš ti ali pa pisuni s sobotainfo nekaj kar je vsaj od daleč podobno nekemu dokazu. Mogoče pa je župnik tega otroka poželjivo gledal, kot je nekoč znameniti kozel v Višnji gori poželjivo gledal zelje na sosedovem vrtu. Kolikor vem so ga obsodili. Ne vem kako starši sploh puščajo otroke k verouku, če je tam tako nevarno.

In reply to by Narobe svet (nepreverjen)

5645 (nepreverjen)

Tvoje razmišljanje je kozlovsko. Tudi cesta je nevarna pa jo uporabljamo vsi. Vinjene in druge prekrškarje zato kaznijo oz. odstranjujejo. Ti pa misliš, da je vsak duhovnik, kateri se skriva za svojo organizacijo nedolžen. Po tvoje je tudi inkvizicija, ko je kurila nedolžne imela prav. Sram te bodi. A pobiraš denar pri sveti maši.

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

Truplo-ass (nepreverjen)

Fuj od fuj. Miši cerkvene. Fuj.

Mriz (nepreverjen)

Pride v ljutomersko župnišče mlado dekle k spovedi.
Zaupa župniku: “Gospod, grešila sem. Zelo sem grešila.”
Župnik vpraša: “Ja kaj si storila tako hudega, dete moje?”
Dekle odgovori: “Že tri dni hodim okrog brez hlačk. Tudi danes sem brez njih.”
Župnik: “ Jooj, to je pa velik greh. Za pokoro takoj deset prevalov! Tukaj pred mano!”

Čarni vrag (nepreverjen)

Očitno se je predvolilna bitka že začela. Situacija je nejasna, bog ve kdo bo zmagal. Mogoče celo komedijant Šarec. Zato je treba z namigovanji in ugibanji napasti notranjega sovražnika, v tem slučaju RKC. Vsak glas je važen.

5645 (nepreverjen)

Tij si komedijant. Najležej je pravti ka je za tou kriva predvolilna propaganda. drugič, de mogoče vreme. Nikoli pa pedofil. Mater si blesav.

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

ajajajajajajaj (nepreverjen)

Jaz bi ta primer pogledal iz druge strani. Recimo da je duhovnik KRIV. Starši ga prijavijo recimo škofu oziroma cerkvi. Ta naj bi reševala primer. Starši trdijo, da je duhovnik naredil to in to. Če se to zgodi mojemu otroku, grem na policijo in vse skupaj prijavim organom pregona. Oni nadaljujejo postopek in se ugotovi kaj se je dejansko zgodilo. S to preiskavo potem tudi Cerkev dobi dokaze ali ne za ukrepanje. Ker pa ni prijave na policiji, kolikor je znanega, pa se mi zdi primer milo rečeno malo čuden. Je lahko vse skupaj izmišljeno? Lahko. Kajti. Dan danes so - smo ljudje pripravljeni narediti marsikaj za denar. Ta duhovnik je res že imel probleme. Kaj če v tem primeru ni kriv? Kaj če je zgodba izmišljena? Tega ne vemo. In kaj se lahko zgodi? Noben organ ne bo dokazal naprimer ničesar. Se pravi da je duhovnik nedolžen. V tem primeru. Duhovnik sproži prijavo proti staršem za duševne bolečine in blatenje imena. Ima vso pravico kot vsak državljan. Ga boste podprli v tem? Zakaj ne bi smel potemtakem on tožiti družine, ki ga je obtožila nečesa, kar ni kriv. Kaj je poanta mojega komentarja? Vsak je nedolžen, dokler se mu ne dokaže krivda. Oziroma kriv, če se mu dokaže. Pa ne zagovarjam ne družine, ne duhovnika. Le povedati želim, da je dan danes mogoče vse. Moti me le, da če je družina tako prepričana v dogodek, zakaj ne prijavi vse skupaj tudi na policiji. Jaz sigurno bi.

VRANA (nepreverjen)

Bravo, pravilno razmišljanje... Če je bil dogodek res tak, da je šlo za hudo nasilje ali celo kakšno sprevrženo dejanje (spolni prestopek), se gre na policijo!!! Brez pardona, brez milosti!! In potem se stopi naprej in dokaže krivdo, priče morajo svoje povedati! IN NIČ DRUGAČE !!!

Zdaj pa je vse na govoricah, nič konkretnega, nobenih dejstev!! In ker je Cerkev imela in ima primere pedofilije, je najlažje samo namigniti nekaj-ostalo naredi domišljija in privoščljivost, sovraštvo do RKC.
Imam izkušnjo z govoricami: pred davnimi leti sem si zlomil roko, v sosednji vasi se je govorilo da sem ves polomljen (roke, noge)... Še dve vasi naprej pa so govorili, da sem na aparatih v bolnici, tik pred izdihom...
Nedolžen, dokler se mu ne dokaže krivda!!!
Če kaj je na dogodku, takoj na policijo!!!!!!!!!!!!! Ker institucija, ki preiskuje samo sebe, že v osnovi razmišlja malo pristransko, ali je to tako težko razumeti???? Zato jaz logično zaključujem, da ni bilo nekaj hudega, ker ni dokazov za policijo! Morajo se pa odzvati v Cerkvi, ker drugače bi bili brezbrižni!

In reply to by ajajajajajajaj (nepreverjen)

župan (nepreverjen)

enjajte že ednouk s ten popon.....zdaj je referendum , jutri so volitve, za državljane se ide, vij pa o enon pope, če je kaj napravo eli nej. Za tou so organi pregona, pa naj ugotavljajo, če je sploj prišlo do prijave.
Rajši se brigajte, ka pa ne dobijmo kakšnoga bumbara za mandatara, kak smo v zadnjon čase dobivale. Pamaten človek od Cerara nej mogeu nič čakati, zdaj pa se lejko zgodi tej komedijant, keri je še üjša katastrofa. Razno bi, če Židan povej, če mi zmagamo, de Pipanp švarc premijejka ali Janša, ka bou Logar, če on zmaga, ker sta s svojima strankama dugo na prizorišče. Tej pa gnes pridejo, vutro vgasnejo, ovce pa zgublene!

robič (nepreverjen)

bravo župan, dobro razmišljanje.............Oblast dati nekome nepoznanome, še včeraj brez stranke, je možno samo v Sloveniji. Vupan ka narod to gor prijde.
Še najboljše bi bilo za državo, če bi Janša in Židan skupaj prevzela oblast in napravila malo švico, ovak opet nede nič dobroga!

In reply to by župan (nepreverjen)

ajajajajajajaj (nepreverjen)

Janša? HAHAHAHAHAHAHA, pa ti nisi resen. Zapornik je za zapor, ne za vodenje države.

no.ja (nepreverjen)

ovi gornji ma praf, Janša pa Židan, recimo. Kda mo takšna sovraštva presegli, bo mogoče kaj z našo državo boljše. Do tačas nas bodo lobiji gulili, levi in desni, levih je pa več in majo podporo pri svojih!

In reply to by ajajajajajajaj (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice