V Pomurskem muzeju so predstavili novo publikacijo 100 dejstev o Prekmurju, ki se nanašajo na pokrajino in so posvečena 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Sto dejstev o Prekmurju je strnjen pregled zemljepisnih, naravnih, zgodovinskih, etnoloških, narodno-etničnih, verskih, kulturnih, kulinaričnih, biografskih in drugih podatkov o pokrajini in njenih prebivalcih, ki jih je izbrala zgodovinarka Metka Fujs s sodelavci, poroča STA.

Kot je Metka Fujs povedala ob predstavitvi knjige, se je ideja, da bi strnjeno delili podatke, ki se pogosto pojavljajo napačno ali sugestivno interpretirajo, rodila ob pripravah na omenjeno obletnico.

Publikacija je povzetek dogodkov, običajev, navad, šeg, oblik bivanja, izbranih naravnih danosti in navad, vanjo je vključenih tudi nekaj posameznikov, ki so s svojim delom ponesli ime pokrajine v širši prostor, ali pa so pomembno vplivali na njen razvoj, še poroča STA.

Knjiga, ki odpravlja tudi nekatere stereotipe, je namenjena tako prebivalcem Prekmurja kot njegovim obiskovalcem, da utrdijo vedenje o pokrajini, preverijo točnost podatkov, se še kaj naučijo ali zgolj ločijo dejstva od posplošenih trditev.

Kot pravi avtorica, je izbor subjektiven, vendar dovolj natančen, da vključuje večino tistega, kar pokrajino in njene posameznike dela posebne znotraj slovenskega in širšega prostora.

Delo, izšlo je v slovenščini in angleščini, spremlja 100 grafik likovne pedagoginje Tamare Rimele v enostavni tehniki linoreza.

V 25. številki Zbornika soboškega muzeja, ki ga je dolga leta urejal Franc Kuzmič, zdaj pa je to storil Branko Kerman, sodeluje 28 avtorjev z različnih področij. Po besedah Kermana je bil Kuzmič, v muzeju knjižničar in kustos pedagog, vsestransko aktiven in neizčrpen vir podatkov, ki jih je z veseljem delil z vsemi,“ še poroča STA.

Njegovi najožji sodelavci v zborniku v spektru različnih tem povzemajo širino njegovega vsestranskega raziskovalnega obzorja. Predvsem pa je bil dober človek, ki se je nesebično razdajal za druge," je dodal Kerman.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vedilok11 (nepreverjen)

V Sloveniji je uporabo glifosata na javnih površinah prepovedala občina Ljutomer.
Kje so ostale prekmurske občine? samo glasni župani in na vsaki fotki, pa nič dejanj za okolje in zdravje ljudi.

Starejše novice