Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni je soboški grad osvetljen z modro svetlobo.

Z dnevom sladkorne bolezni, ki smo ga zaznamovali včeraj, po svetu že vrsto let osveščamo o sladkorni bolezni, ki sodi med največje izzive na področju javnega zdravja. Število sladkornih bolnikov namreč povsod po svetu vztrajno narašča. 

Število obolelih za sladkorno boleznijo se ob demografskem staranju, daljši življenjski dobi ter manjši umrljivosti splošnega prebivalstva in obolelih ter večjem deležu odkrite sladkorne bolezni in izboljšanem zdravljenju tako pri nas kot po svetu hitro povečuje. 

Pomurje v vrhu po deležu bolnikov

Po ocenah stroke bi število vseh oseb s sladkorno boleznijo v državi, ugotovljeno in neugotovljeno, lahko znašalo od 154.000 do 175.000. Opazne so velike razlike med regijami v pogostnosti sladkorne bolezni.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje imajo največjo prevalenco Zasavska, Posavska, Savinjska, Pomurska regija ter nekatera območja Podravske in Jugovzhodne Slovenije.

Slovenija je v primerjavi z evropskimi in OECD državami v srednjem območju glede pogostosti sladkorne bolezni. V Sloveniji je lansko leto zdravila za zniževanje glukoze v krvi prejemalo več kot 111.000 bolnikov.

Soboški grad v modrem soju luči

Svetovni dan sicer zaznamujemo od leta 1991 na pobudo Mednarodne zveze za sladkorno bolezen in Svetovne zdravstvene organizacije.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bindi (nepreverjen)

Glupost, rajši bi v gradu poskrbeli za pravilno osvetlitev brez svetlobnega onesnaževanja. Primeren je le rumeni in rdeči spekter svetlobe, modri močno škoduje človeku in naravi.

Starejše novice