Večnamenska dvorana v gradu Murska Sobota je zaradi neustrezne dokumentacije in požarnih standardov zaprta že od leta 2017. Preverili smo, kakšni so sanacijski načrti Mestne občine Murska Sobota v letošnjem letu.

Soboški grad je nedvomno osrednji kulturno zgodovinski objekt Murske Sobote, ki je zaščiten kot kulturni spomenik lokalnega pomena in ima poleg svoje zgodovinske vrednosti tudi velik potencial za kulturni turizem. V svoji renesančni zasnovi izvira iz 16. stoletja, na tem mestu pa naj bi se nahajal že srednjeveški grad z imenom Bel Mura leta 1255.

Julija Széchy in njen mož grof Franc Kery sta leta 1687 posest prodala Petru Szapáryju, rodbina Szapáryji pa je zasadila znameniti angleški park in grad pretvorila v enega najbolj bogato opremljenih gradov na današnjih slovenskih tleh. Njihovo premoženje je sicer doživelo klavrno usodo, oprema gradu je bila razprodana na dražbi, grajsko stavbo pa je kupila občina.

Grad je v nadaljevanju bil uporabljen za različne namene, v času 2. svetovne vojne in po njej so bila v njem celo sodišča in zapori, izvršili sta ste tudi dve usmrtitvi z obešanjem

Potrebna sanacija, nedostopnost invalidom

Danes v gradu domujejo Pomurski muzej Murska Sobota, ki je upravljavec celotnega gradu,  Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota ter območna enota Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

V prostorih gradu pa je urejena tudi poročna kapelica in grajska dvorana z okoli 100 sedeži. Prav večnamenska dvorana, ki vključuje del kleti, podstrešja in skupnih prostorov, je bila leta 2017 zaradi neustrezne dokumentacije in požarnih standardov za javnost zaprta.

V naslednjih letih je bilo izvedenih nekaj sanacij, a sredstva so bila venomer preskromna za celovito izvedbo investicije.

Kot izhaja iz letnega poročila Pomurskega muzeja, je večina prostorov soboške gradu v srednje dobrem stanju, je pa grajsko poslopje v celoti precej zanemarjeno in je potrebno temeljite sanacije. Poleg tega so javni prostori v gradu večinoma nedostopni za gibalno ovirane osebe, kar velja tudi za vse muzejske prostore razen recepcije in pedagoških delavnic.
 

Letos štirikrat več za investicije kot lani

Kot pravijo v soboški občini, so bila v preteklih letih izvedena sprotna investicijska vlaganja, izdelana pa je bila tudi celovita projektna dokumentacija za grad, in sicer za obnovo spodnjega dela arkad ter vhodov, sanacijo sanitarij v pritličju ter usposobitev grajske dvoran, kakor tudi za vgradnjo panoramskega dvigala, ki bi omogočalo dostop za gibalno ovirane osebe.

Prva faza ureditve je bila izvedena v lanskem letu, urejene so bile sanitarije ob poročni kapeli, pa tudi zamenjava pločevinaste kritine nad baročnim portalom gradu ter tekoče vzdrževanje na objektu gradu in prostorov muzeja. Za navedene investicije je soboška občina lani namenila 43.839 evrov

Po zagotovili soboške občine, se bo v letošnjem letu nadaljevalo investicijsko vlaganje in sanacija, predvidena pa je tudi ureditev grajske dvorane, ki je najbolj problematičen del v zgodovinski stavbi. Grajska dvorana v gradu Murska Sobota je bila kot večnamenska gledališka dvorana  v sedanji obliki urejena v letih 1990-1991.  Povezani prostori (hodniki, stopnišča, sanitarije, garderoba, avla) z inštalacijami pa v letih 1992-1996. Razen manjših popravil od tedaj ni bilo nobenih obnovitvenih del v dvorani.

Dejstvo je, da je takšen objekt, kot je soboški grad, zaradi starosti in velikost izredno zahteven za vzdrževanje, saj zahteva vsakoletno investicijsko vlaganje ter obnovitvena dela. 

"Za odprtje grajske dvorane je potrebno izvesti zamenjavo protipožarnih vrat, kar je povezano z gradbenimi deli na celotnem območju dvorane; potrebno je namestiti mavčne obloge in dimne lopute ter urediti izolacijo na odprtem stropu. Prav tako je potrebna ureditev varnostnih ograj na stopnišču, ureditev hidrantov in  dela vodovodnega omrežja ter druga inštalacijska dela. Izvedba navedenih del je bila predvidena že v predlanskem letu, vendar so ponudbene vrednosti bistveno presegale predvidena sredstva za obnovo," pojasnjujejo v Mestni Občini Murska Sobota in dodajajo, da so v letošnjem proračunu predvidena sredstva za izvedbo investicij v višini 174.800 evrov, kar je skoraj štirikrat več, kot je bilo temu namenjenih sredstev v lanskem letu. 

Letošnjih slabih 175 tisočakov je namenjenih za:

- gradbena dela in nadzor za dokončanje prenove grajske dvorane za pridobitev uporabnega dovoljenja (trenutno je na portalu javnih naročil objavljeno povpraševanje);

- dokončanje prenove osrednjih sanitarij za obiskovalce v pritličju z nivojsko izravnavo za invalide (že izvedeno);

- tekoče investicijsko vzdrževanje: alarmni sistem, elektroinštalacije, vodovodne in strojne inštalacije, tekoča popravila oken, vrat in tlakov;

- nivojsko premostitev stopnic v stalni razstavi muzeja v 1. nadstropju.

Išče se izvajalec del, panoramskega dvigala pa še ne bo

Mestna občina Murska Sobota je tako na portalu javnih naročil dne 26.6.2020 objavila javno naročilo male vrednosti za obnovo grajske dvorane. Gre za projekt, ki zajema avtomatska protipožarna vrata, po predpisih pa velja za javna naročila male vrednosti na splošnem področju pri gradnjah, da mora biti vrednost del od 40.000 evrov do 500.000 evrov brez vključenega davka.

Kot še pravijo na občini, pa v letošnjem letu za izgradnjo panomarskega dvigala sredstva zaradi finančne zahtevnosti izvedbe navedenih del niso predvidena, bodo pa se poskušala pridobiti evropska oziroma druga sofinancerska sredstva za izvedbo tega. 

Vir: MOMS

Tudi s pomočjo nepovratnih sredstev

Mestna občina Murska Sobota se je pred kratkim tudi prijavila na javni poziv ministrstva za kulturo, ki zajema sofinanciranje vlaganj v javno kulturno infrastrukturo lokalnih skupnosti.

Kulturno ministrstvo v pozivu namenja skupno milijon evrov za nepovratna sredstva, zaprošena vrednost sofinanciranja pa je lahko največ do 200.000 evrov oziroma do 80 odstotkov upravičenih stroškov projekta. 

Glede na navedeno, se z znatno finančno injekcijo s strani soboške občine in potencialno tudi države, lahko znameniti soboški grad nadeja lepših časov že v kratkem.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
keeway (nepreverjen)

ali sta bili izvršeni dve usmrtitvi z obešanjem
pred kratkim

Karl Marx (nepreverjen)

Še ni tak dolgo nazaj

In reply to by keeway (nepreverjen)

Mad Marx (nepreverjen)

ze ve kaj delajo Marxisti ...

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Rosenkrantz (nepreverjen)

Tam smo v dobrih starih casih skakali po stolih na koncertu Pankrtov, zdaj pa je zivljenje urejeno in dosadno..zanimivo..socializem pa je bilo bolj svobodno in divje. Who cares ce si kadil..bil zadet..posiknil nekoga ali pljuval okoli sebe.

pankrt (nepreverjen)

Najlepše je pa bilo gda se je na ton koncerti Pankrtov zaradi skakanja po tistih starih lesenih stolih (isti si bili v kinoji), podrla cela vrsta. Teden dni me je vse bolelo. :)

In reply to by Rosenkrantz (nepreverjen)

kruhek (nepreverjen)

Takrat si vsaj vedel, da si živ. Danes imaš pametne naprave in družbena omrežja ;)

In reply to by pankrt (nepreverjen)

Rosenkrantz (nepreverjen)

Yes, pa nobenih varnostnikov, nobenih policajev, samo mi pa čisti užitek, nekoč so bili časi

In reply to by pankrt (nepreverjen)

12345678910000… (nepreverjen)

sramota pa taka! je vsaj te bilo ok dok je spadalo k lendavi oz. madžarski.

kruhek (nepreverjen)

"... pojasnjujejo v Mestni Občini Murska Sobota in dodajajo, da so v letošnjem proračunu predvidena sredstva za izvedbo investicij v višini 174.800 evrov, kar je skoraj štirikrat več, kot je bilo temu namenjenih sredstev v lanskem letu. "

Saj je v redu, ampak zakaj se enkrat ne bi malenkost več investiralo, namesto, da se vsako leto nekaj malega, potem pa se popravlja že narejeno, ker delo ni bilo narejeno kvalitetno.

Pa glede na to, koliko sredstva se meče v Expano, je to sramotni znesek.

P (nepreverjen)

Vse so zmetali v Expano, kulturna dediščina pa propada!

Starejše novice