Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je izjavil, da v osnovi pozdravljajo slovensko odločitev preusmerjanju prometa težkih tovornih vozil nad 7,5 tone na avtoceste in glavne mejne prehode.

Kot je dejal, so predlagali, da bi maloobmejne prehode vendarle odprli samo za hrvaške in slovenske tovornjake.

Minister Butković je dejal, da ne nasprotujejo slovenski odločitvi, ker so ocenili, da je dobra predvsem zaradi varnosti. Zaveda pa se tudi, da imajo cestni prevozniki z obeh strani meje zaradi tega dodatne stroške.

Hrvaški minister upa, da bo slovenska stran sprejela predlog

Spomnil je, da sta se prejšnji teden zaradi težav hrvaških avtoprevoznikov srečala s slovensko ministrico za infrastrukturo Alenka Bratušek. Takrat je predlagal, da bi manjše mejne prehode odprli samo za slovenske in hrvaške tovornjake, je povedal ob robu podpisa pogodbe o posodobitvi tramvajske infrastrukture v Zagrebu, poroča STA. 

Butković je potrdil dogovor s srečanja minuli teden v Ljubljani, da se bodo predstavniki obeh ministrstev sestali ta četrtek in poskusili formalizirati predlog. Izrazil je upanje, da bo slovenska stran sprejela hrvaški predlog, ker meni, da je dober za obe strani. Dodal je, da sta se z Bratuškovo pogovarjala tudi o obnovi in vzdrževanju cest in mostov na mejnih prehodih, poroča STA. 

Združenje hrvaških prevoznikov napovedalo proteste

Združenje hrvaških cestnih prevoznikov je prejšnji teden sicer napovedalo proteste zaradi omejitev za tranzitni tovorni promet, ki jih je Slovenija 1. junija uvedla na 17 mejnih prehodih s Hrvaško, če državi ne bosta nove prometne ureditve spremenili v bolj ugodne za prevoznike.

Direkcija za infrastrukturo je namreč prepovedala tranzitni promet težkih tovornih vozil nad 7,5 tone prek nekaterih manjših mejnih prehodov s Hrvaško na območju severovzhodne Slovenije in Primorske.

Na infrastrukturnem ministrstvu želijo z ukrepi izboljšati varnost in kakovost bivanja lokalnega prebivalstva, hkrati pa mednarodni tovorni promet preusmeriti z državnih cest na avtocestno omrežje, še poroča STA. 

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
Truplo

Oups... sedaj, ko so naši udarili tudi po njih... pa je problem? Seveda tega ne vem, bi pa kar rekel, da neke izjeme zaradi evropske zakonodaje niso možne... če je mejni prehod odprt, je potem za vse in ne samo za naše in njihove prevoznike? To bi bilo dobro izvedeti, kajti ideja sploh ni slaba!

muraII (nepreverjen)

proti tomi. naj se lepou oni ***** vstrajati na naših stališčih

Gost4635 (nepreverjen)

Zaj pa đaučejo, nej se pistiti!

žrebec (nepreverjen)

Bi mi lahko kdo od odgovornih prevadel kaj 4635 hoče povedati, pa v kerem jeziku je to napisano?
V albanščini ?

In reply to by Gost4635 (nepreverjen)

Kobila (nepreverjen)

Prevadel? Kdo od odgovornih? Slabo prenašaš vročino?

In reply to by žrebec (nepreverjen)

Lado66 (nepreverjen)

Bejži nmal spoznavat še slovenijo jn nje sam kurcevo kroatio

In reply to by žrebec (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

jaz bi prehod namazala sa lepilom za lovljenje tovornjakov

Sonce se smeje (nepreverjen)

Kaj bi te ti vse
baba neumna

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Ka pa bluzijo Hrvati ,obnašajo se kak ne bi bilij v EU, halo v EU po domače nejde. Izjem nega, naj idejo iz EU pa lejko takšne butalske predloge davlejo, samo nej nan.

Starejše novice