S starostjo kandidati za zaposlitev postajajo bolj realni v svojih pričakovanjih glede plače. Poleg tega so nagnjeni k temu, da podcenijo svojo potencialno plačo na delovnem mestu, za katerega nimajo predhodnih izkušenj.

Najbolj ambiciozna pričakovanja glede plač je mogoče opaziti pri mlajših od 24 let. Po nekaterih ocenah generacija Z – to so trenutni diplomanti in novi prišleki na trg dela –  v povprečju pričakuje plačo, ki je višja od realnih plač za to starostno skupino. 

So pričakovanja generacije Z na trgu dela resnično prevelika? Kako pomemben je prijeten kolektiv, v katerem se delavec počuti sprejetega in koristnega? Kako pripravljeni so kandidati za delo na nove izkušnje, neprestalno učenje in pripadnost podjetju? Odvisno od generacije, razkriva raziskava ManpowerGroup

Težave z zaposlovanjem ima na globalni ravni vsako drugo podjetje in to so vprašanja, na katera bi tako šefi kot kandidati za delo ali zaposleni, ne glede na generacijo ali stopnjo v kariernem razvoju, morali ponuditi odgovor.

To, kar si delavci želijo, se razlikuje glede na starost, spol in geografsko lokacijo ter, seveda, karierno obdobje. A raziskava razkriva, da se želje zaposlenih stikajo v treh točkah, ki si jih želijo vsi: v boljši plači, fleksibilnosti in izzivih pri delu. 

Generacija Z (starost od 18 let do 24 let)

Generacija Z je ambiciozna, lačna denarja in kariernega razvoja, toda ženske in moški iz te starostne skupine imajo različne cilje. Ženske na prvo mesto postavljajo boljšo plačo, medtem ko moški pravijo, da jim veščine in kariera pomenijo enako kot plača. 

Milenijci (starost od 25 let do 34 let) 

Moški in ženske iz te starostne skupine si želijo fleksibilnosti in izzivov na delu, razumejo, da imajo pred seboj karierni ultramaraton in želijo uravnoteženost na dolgi rok. Fleksibilnost je pomembna za pripadnice ženskega spola v tej starostni skupini, za moške pa nekoliko manj.

Generacija X (starost od 35 let do 54 let)

Tu nastopi potreba po uravnoteženosti. Tako moški kot ženske na prvo mesto postavljajo fleksibilnost. Oboji si želijo del dela opraviti na daljavo oziroma od doma in zahtevajo svoj delež starševskega dopusta.

'Boomerji' (starost na 55 let)

V prepletu plače, zahtevnega dela in fleksibilnosti 'boomerji' največjo prednost dajejo vodstvu in ekipam. Šef, za katerega delajo, in ljudje, s katerimi delajo, so zanje izjemnega pomena. 

Zaposlovalci se morajo zavedati, da bo to, kar je človeka privabilo v službo, tudi odločalo o tem, ali bo ostal ali ne. V petih točkah so pri ManpowerGroup strnili tudi potrebe zaposlenih, ki jih delodajalci morajo poznati (in se na njih odzivati): 

  • PLAČILO 

Brez neprijetnih presenečenj! Plača je pomembna vsem, kako jo sporočite oziroma predstavite zaposlenemu, je ključno. 

Plača je glavni dejavnik privabljanja delavcev in vztrajanja v kolektivu za vse pod 65 letom starosti, ne glede na spol. To je dejstvo. Ne gre pa zgolj za denar, v ZDA 89 odstotkov anketiranih zaposlenih enako kot plačo ceni dodatne (nedenarne) ugodnosti. 

  • PERSONALIZIRANA OBRAVNAVA 

Delo z zaposlenimi mora biti oboje: znanost in umetnost. Zaposleni želijo povratno informacijo, kako so se odrezali danes, in informacijo, kaj jih čaka jutri.

  • RAZNOLIKOST - KLJUČNA ZAČIMBA SLUŽBENEGA ŽIVLJENJA

Delavci želijo izobraževanja, izkušnje, izpostavljenost. Delovni izzivi spadajo med pet prednostnih točk za delavce vseh starosti. Raznolikost na delovnem mestu, ki širi spekter njihovih izkušenj ter rojeva veščine in znanja, je izjemnega pomena.

  • FLEKSIBILNOST IN DOBRO POČUTJE STA NEPRECENLJIVA

Delavci dajejo prednost ravnotežju in izbiri, o čemer se praktično ni mogoče pogajati. Želijo izbirati, kje, kdaj in kako delajo, a to ne pomeni, da želijo milenijci delati v kavarnah. Ne, zahtevajo pa razumevanje za socialni vidik dela in fleksibilnost, čemur sledi dobro počutje v delovnem procesu.  

  • PONOS

Zaposleni se radi pohvalijo! Želijo biti ponosni na okolje, kjer delajo, ljudi in šefe, s katerimi delajo, ter - predvsem - želijo biti ponosni na delo, ki ga opravijo. Kako je življenje videti na omrežju LinkedIn, je enako pomembno, kot kako je videti na Instagramu.

Kadri želijo delati za podjetja, ki so zavezana ljudem, okolju, v katerem delujejo, in planetu. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
+- (nepreverjen)

Zakoj bi pa te delale če nej za €, za cukre!?

smrkci (nepreverjen)

Čisto enostavno,če delodajalec da delavcu plačo,ki si jo zasluži potem bo delavec lažje in z veseljem prišel na delo.Ampak je to dandanes znanstvena fantastika.

Terminator (nepreverjen)

Na žalost je tako.
Kmalu prihaja ~terminal~ v pravem pomenu besede.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Če ne dobim 1600 evrov neto
ne delam
Naj kar kurc gleda takšnega delodajalca
ki mi ne more dati 1600 evrov
in seveda božičnico
in trinajsto plačo

df (nepreverjen)

DF vej pa država ti že cejlo življenje davle socialno zakoj bi pa te odo delat jeli bar.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Starejše novice