FOTO: Facebook Aleksander Jevšek
Župan Aleksander Jevšek je na zadnji seji Občinskega štaba Civilne zaščite predstavil novega poveljnika Civilne zaščite Mestne občine Murska Sobota Denisa Gjereka, sicer inšpektorja, vodje mestnega redarstva.

Gjerek bo nadomestil dosedanjega dolgoletnega poveljnika Stanislava Wolfa, ki se je letos upokojil.

Sicer se je Občinski štab Civilne zaščite MOMS seznanil s trenutnim stanjem glede okužb z novim koronavirusom v občini, sprejetih ukrepih in morebitnih potrebah po dodatni pomoči ali dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb.

Poleg članov občinskega štaba so bili na seji prisotni predstavniki naslednjih institucij:

 • Dom starejših Rakičan
 • Vrtec Murska Sobota
 • Osnovne šole v MOMS
 • Območna izpostava Rdečega križa Murska Sobota
 • Škofijska Karitas Murska Sobota
 • EHO odpornica Murska Sobota
 • Klub prekmurskih študentov Murska Sobota
 • Policijska uprava Murska Sobota
 • Splošna bolnišnica Murska Sobota
 • JP Komunala Murska Sobota
 • Območna izpostava NIJZ Murska Sobota,

ki so predstavili trenutno stanje v svojih institucijah in ukrepe, ki jih izvajajo.

Stanje v domu starejših pod kontrolo

Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj je povedal, da je situacija glede okužb v vseh treh enotah pod kontrolo, stanje pa sprotno komunicirajo preko svoje in občinske spletne strani. Povedal je, da z obstoječim kadrom, kljub velikemu izpadu zaradi bolniških odsotnosti obvladujejo situacijo glede vzpostavitve rdečih con. Povedal je tudi, da so ponovno možni sprejemi starostnikov v institucionalno varstvo.

Pouk na daljavo poteka nemoteno

Ravnateljica Osnovne šole II Murska Sobota Suzana Fartelj je v imenu vseh ravnateljic osnovnih šol v občini povedala, da pouk na daljavo poteka nemoteno, vsaka šola pa zagotavlja topli obrok za tiste učence, ki imajo subvencionirano šolsko prehrano in so potrebo prijavili na šolo. Takšnih učencev je v tem trenutku 240, po potrebi obroke dostavljajo učencem na dom.

Nujno varstvo za 45 otrok

Ravnatelj Vrtca Murska Sobota Borut Anželj je povedal, da trenutno zagotavljajo nujno varstvo za 45 otrok v enoti Miške, za prihodnji teden se, v kolikor se vrtci še me bodo odprli, pojavljajo potrebe za večje število otrok.

Porast števila umrlih

Direktor JP Komunala Murska Sobota Tomislav Zrinski  je povedal, da je zaznati porast števila umrlih, s tem pa se je podaljšala čakalna doba za upepelitev v krematoriju v Mariboru. Povedal je, da so v stalnem kontaktu s Splošno bolnišnico Murska Sobota in bodo skupaj poskrbeli za primerno hranjenje pokojnikov do pokopa  v prostorih, ki bodo upoštevali pieteto in spoštovanje do pokojnikov in njihovih svojcev.

Povečana potreba po izposoji bolniških postelj

Predstavniki humanitarnih organizacij (Škofijska Karitas, Rdeči križ, EHO podpornica), so povedali, da njihovo delovanje razdeljevanja toplih obrokov oziroma paketov s hrano, kakor tudi pomoči prostovoljcev (nabava v trgovini, lekarni…) poteka nemoteno. Predstavnik EHO Podpornice je povedal, da je zaznati povečano potrebo po izposoji bolniških postelj, ki jih imajo dovolj na zalogi. 

Okuženih 20 odstotkov zaposlenih

Predstojnik Območne enote NIJZ Murska Sobota Martin Ranfl je povedal, da so s sodelavci, poleg kontaktiranja covid pozitivnih oseb, v teh tednih izvajali tudi preventivno cepljenje proti gripi. 

Predstavnik Splošne bolnišnice Murska Sobota, ožji član covid štaba Peter Brenčič je predstavil okuženost zaposlenih v bolnišnici, kjer je trenutno skoraj 20 odstotkov zaposlenih v bolniškem staležu zaradi okužb, od tega 22 odstotkov nemedicinskega kadra, zato je na pomoč pozval prostovoljce tudi za pomoč v podpornih službah bolnišnice. 

Večjih kršitev vladnih odlokov ni zaznati

Komandir Policijske postaje Murska Sobota Tomislav Habulin je povedal, da večjih kršitev vladnih odlokov ali večjih množičnih druženj v občini ne zaznavajo. 

Župan in Občinski štab Civilne zaščite ponovno pozivajo vse občanke in občane, da dosledno upoštevajo vladne odloke in priporočila stroke, da čim bolj omejimo širjenje okužb in zavarujemo zdravje naših občank in občanov. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
989 (nepreverjen)

Lepo da ste vse povabili na to sejo. Zanima me zakaj ni bilo zraven predstavnika gasilstva ker tudi oni so v precej tveganem obmocju. Boli vas k za njih,saj itak pridejo za fala lepa ko jih rabite.

literan (nepreverjen)

"EHO odpornica Murska Sobota"🤣

. (nepreverjen)

Tudi na drugih šolah poteka delo nemoteno.

Doma (nepreverjen)

Komu kurac civilna zaščita.? Kolk pa jih je?trije kot drugje. Samonse ven mečejo ko pa kaj je hujsega jih ni resujejo se gasilci tak v soboti in v sosednjih občinah od lendave pa do sobote sram vas naj bo

Starejše novice