Preverili smo, katera pijača je najbolj primerna za potešitev žeje v vročih poletnih dneh.

Ob visokih poletnih temperaturah potrebuje naše telo več tekočine kot običajno. Najbolj primerna za potešitev žeje v vročih poletnih dneh sta voda in nesladkan čaj, toda večina nas raje poseže po nizkoenergijskih brezalkoholnih pijačah kot so razne vode z okusom.

Sami si pripravite osvežilno pijačo

Če na hitro preletimo seznam sestavin v teh pijačah, je kot prva sestavina voda, za njo visoka vsebnost sladkorja, potem pa še sok, aditivi in raznorazne arome. Večina jih torej res vsebuje določeno količino soka, a je ta skoraj le za vzorec od 0,1 do največ 3 odstoten, spet druge pa to majhno količino nadomestijo z aromami. 

»Za potešitev si natočite vodo iz pipe. Okus ji lahko popestrite sami, če ji dodate metine liste in na kolobarje narezano limono ali vanjo iztisnete limonin sok. Takšna »voda z okusom« bo brez sladkorja in aditivov, pa še bolj prijazna je za naš žep, saj stane le nekaj centov na liter,« pišejo z zveze potrošnikov Slovenije.

Poleg arome še citronska kislina in sol

Vse pijače vzete pod drobnogled so vsebovale arome, tudi ob nizki vsebnosti sokov. Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije izpostavlja, da poleg arome proizvajalci pijačam najpogosteje dodajo še citronsko kislino ali soli (natrijeve citrate) za uravnavanje kislosti in askorbinsko kislino za preprečevanje oksidacije izdelka ter konzervansa natrijev benzoat in kalijev sorbat. Dodaja tudi, da pitje nizkoenergijskih pijač odsvetujejo otrokom, saj je Evropska agencija za varnost hrane ugotovila, da vrednosti ADI za benzojsko kislino in njene soli najpogosteje presežejo malčki in otroci, ki radi posegajo po izdelkih s tem konzervansom. Izdelkom, ki vsebujejo benzojsko kislino in njene soli, naj se izogibajo tudi ljudje, ki so občutljivi in nagnjeni k alergijam.

Kalorije uživamo s pijačo, ne hrano

Če pogledamo na hranilno tabelo brez energijskih pijač nam vrednost razkrije, da ne vsebujejo sladkorja in jim s tem na prehranskem semaforju zasveti zelena luč. Toda to ni nujno res, veliko teh pijač namreč vsebuje sladila. Zgodba pa se obrne pri nizkoenergijskih pijačah, ki vsebujejo od tri do 4,1 gramov sladkorja na 100 mililitrov pijače. Nika Kremčić pri tem dodaja:

»Tako bi v povprečju z eno pollitrsko nizkoenergijsko pijačo zaužili kar 19 gramov sladkorja. Odrasel človek, ki na dan potrebuje okrog 2000 kalorij, bi z eno pollitrsko plastenko nizkoenergijske pijače zaužil kar 37 % še varne dnevne količine sladkorja (oziroma 75 %, če upoštevamo strožje priporočilo). Otrok do tretjega leta starosti, ki ima manjše potrebe po energiji, pa z eno plastenko zaužije 71 % še varne dnevne količine sladkorja, ob upoštevanju strožjega priporočila SZO pa bi za kar 42 % prekoračil še varno dnevno količino sladkorja.«

Pove tudi, da poleg tega, da s sladkimi pijačami zaužijemo veliko sladkorja, je problematično tudi, da kalorije zaužijemo s pijačo in ne s hrano. Pijače s kalorično vrednostjo ne aktivirajo mehanizmov, ki v telesu in možganih uravnavajo sitost, zato tudi ne potešijo občutka lakote. Številne raziskave kažejo, da po zaužitju sladkanih pijač pojemo celo več, kot potrebujemo, še zaključi Kremčićeva.    

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zhjjkk

cedevita limeta je zakon

A79 (nepreverjen)

Dve stisnjeni limoni, BREZ sladkorja, 1.5L vode, led = TOP osvežitev.

Starejše novice