Na eni strani nova iniciativa za ustanovitev lokalnega odbora delavcev migrantov, na drugi strani njihova dolgoletna spremljevalka Civilna iniciativa Apače.

Boj delavcev migrantov z mlini na veter se nadaljuje. In včeraj je ta boj skoraj dosegel dno. Zakaj? Krepko preko sto delavcev migrantov iz Goričkega se je pred nedeljskim kosilom zbralo v Kuzmi. Vabljeni so bili na ustanovni občni zbor združenja delavcev migrantov Goričkega. A stvari se zasučejo drugače.

Predlagajo ustanovitev lokalnega odbora

Čezmejni delavci so soočeni s položnicami za doplačilo dohodnine, ki so jih v preteklih dnevih našli v poštnih nabiralnikih. Vse več očitkov leti na Civilno iniciativo Apače, da ni storila dovolj. In pojavi se skupina isto mislečih na čelu z Viktorjem Voršičem, bolj znanem po vlogi prvega župana Občine Cankova. Nastane iniciativa za ustanovitev lokalnega odbora delavcev migrantov Goričkega in načrtuje gladko ustanovitev lokalnega odbora.

Preko zveze do aktivnega sooblikovanja politike

Kot v uvodu občnega zbora pove Voršič, Civilna iniciativa Apače po njihovem mnenju ne daje in ne more dati dovolj od sebe: »Ni pravna oseba. Niso storili dovolj. Mi pa načrtujemo regijska združenja, ki bi ustanovila krovno zvezo združenj delavcev migrantov Slovenije. Delovala bi lokalno in pomagala članom. Hkrati pa bi lahko preko te zveze sodelovali v ekonomsko socialnem svetu in aktivno sooblikovali politiko.«

Kot je še dejal, so delavci migranti že zdaj v preveliki zamudi, ker doslej niso bili formalno pravno organizirani. »Ničesar ne bomo dosegli, če bomo hodili naokoli in protestirali. Ker nas je premalo. Od politike ne pričakujmo nič. S trdim delom, argumenti moramo dokazati, da imamo prav. Pridobiti moramo družbeno moč.«

Lokalni odbori tudi po Sloveniji

Iniciativa za ustanovitev lokalnega odbora delavcev migrantov Goričkega bi zato ustanavljala območna združenja, tudi na Koroškem, Štajerskem, v Podravju in na Gorenjskem. Nato pa še krovno zvezo, ki bi vse povezovala in v njihovem imenu delovala. Že zdaj pa bi davčni upravi predlagali naj začasno zamrzne izvršbe. Zbrano občinstvo, razen nekaterih posameznikov, ploska. Potem pa dobi besedo predsednik Civilne iniciative Apače Dušan Cvetko.

»Deset let sem to počel za vas«

Dosedanji prvi mož delavcev migrantov se odzove na obtožbe: »Deset let sem to počel za vas. Ne le za vas, za vse nas. Škoda, da se Voršič prej ni obrnil pri nas, pričakovali bi sestanek. Danes bi lahko bilo na takem sestanku 10 tisoč ljudi, tudi iz ostalih delov Slovenije.« Kot pravi, niso proti ustanovitvi lokalnega združenja, ampak:  »Če bomo nastopili v dveh skupinah, bo prišlo do konflikta interesov. Nikakor ne smemo dopustiti, da se nas ločuje na leve in desne. Ker potem smo storili velik korak nazaj.«

Cvetko je sicer priznal, da je Voršič idejo dobro predstavil, a opozarja, da je edina rešitev v domači zakonodaji. Sicer bodo pogajanja na evropski ravni trajala tri do pet let, kar pa je za delavce migrante nesprejemljivo. In tudi on dobiva bučne aplavze.

Srečanje delavce migrante pustilo z grenkim priokusom

Položnice z visokimi zneski za doplačilo dohodnine bo potrebno poravnati v roku enega meseca. Pritožbe, ki so jih delavci pošiljali na davčno upravo pa tudi na Evropsko komisijo, plačila ne zadržijo. Zamrznitev pa je utopija. A dlje traja besedna vojna, vse več ljudi začne zapuščati pretesno dvorano. Cvetko predlaga delovni sestanek, na katerem bi ugotovili, kako naprej, da ne pride do konflikta interesov, potem pa naj se skliče občni zbor vseh predstavnikov delovnih migrantov.

Kaj se bo iz tega izcimilo, bo jasno v prihodnjih dneh. Prav tako, kdaj bo sestanek, na katerem bodo dorekli, kako naprej. Sodeč po komentarjih udeležencev, pa je srečanje pustilo grenak priokus. In vprašanja. Ali to pomeni dokončni razkol med delavci migranti ali pa se bodo vrnili močnejši kot kdaj koli prej?

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gospamoloo (nepreverjen)

Pa kelko se ge spomnim je svo čas gospa bivša poslanka Opecova kak pravnica nekaj pisala. S toga nikaj nede? Meni se je te srce paralo, zdaj pa je to vse zbrisala.
https://www.facebook.com/CivilnaIniciativaApace/posts/10201496434112322

fiškalđe (nepreverjen)

Dragi migrantje.

1. Inicitavi je brez veze eta pa ova. Glede na to ka živete v komunistični državi, de vas ta gulila dokeč te kakšen šiling služili. Tüj ustavno sodišče je svoje pravilo.
2. Rešitev obstaja, samo nej v ton ka se sami sebi smilite nego, zaobiti morate razne okrogle prepreke štere van vrli komunisti sproti postavljajo. Osterajhron pa je tuj vseeno če vas eti perejo od pejnezg vkraj.
3. Torej če ste že vsi vküp si najdite enoga poštenoga fiškališa. Te ne smi biti z kravato, pa v vsakšij novinaj gor obešeni. Nego takši kmečki. Nikak od vas more jajca meti pa razne iniciative pa hodenje okrog po zadružnij domovaj doj staviti. Problem se vedno rešavle pri uradnikaj. Tej van morejo štempl dati, ge de gor pisalo NEREZIDENT!
4. V osterajhi si kupite nekšo barako, zemlo kakokoli in se tan tak kak se naši "romi" na dolenjskon prijavite vsi tan za stalno. Svoje ka mate tu pa naj vam bo vikend. (ka van v bisti tüj je).
5. Šteri mate deco, če mate kaj v glavi ite v osterajh živet. Če so van štajerci nej glij pri srci ite gor na gradiščansko pa se mejte za manjšino. S toga EU tüj kaj penez da. V skrajnon primeri si ruto zvežiti pa kričite "alahu akbar" - to do vsi razmili.
6. Povejte fala lepa, moja domovina, bilo je lepo, samo je*i se zdaj ge moren živeti pa deci gor spraviti.

...

EJNI (nepreverjen)

AUFBIKS ČREVA NA PLOT !!!!

plitvi potok (nepreverjen)

Pa nej ka že pa začate?

liverpool17 (nepreverjen)

Ge bi samo dodal to vsi auslendere naj lepo plačajo tu davek ka njuva deca odijo tu v šole pa trgajo naše ceste pa uporabljajo naše inštitucije ka nemo dale naštevo tej lidje samo tan služijo vse ostalo pa koristijo v SLOVENIJI ta tej davek nika ne škodi če ga morejo plačati g.Voršič je pa samo velki gezik rad be ustanovo tej odbor ka be mel plačo.

politične točke (nepreverjen)

neščje jih več kak očitno nabira... ;-)

žalostno

bono1

iverpool17 (162.158.88.218) 30 minut nazaj #5
Ge bi samo dodal to vsi auslendere naj lepo plačajo tu davek ka njuva deca odijo tu v šole pa trgajo naše ceste pa uporabljajo naše inštitucije ka nemo dale naštevo tej lidje samo tan služijo vse ostalo pa koristijo v SLOVENIJI ta tej davek nika ne škodi če ga morejo plačati g.Voršič je pa samo velki gezik rad be ustanovo tej odbor ka be mel plačo.

Tij srmak si pa eden vejst velki ritoliznik ,ka nema nikaj v glavi, tao ka si napijso se tej migrante tu plačuvlejo pa naj ti gezik ne prehitejvle pamet, lekar je pa tak nemaš nikaj.

Zvone Kokalj (nepreverjen)

Dragi rojaki, prijatelji,

že dolga leta spremljam delovanje Civilne Iniciative Apače in njenega prizadevnega predsednika Dušana Cvetka in moram reči, da so njihove akcije vredne občudovanja. V preteklosti so že privedle do znatnih rezultatov. Vse večja požrešnost "države" in ignorantski odnos ministra Mramorja sta privedla do tega, da so pričele prihajati odločbe, ki mnoge prizadete spravljajo v obup, saj so rezultati njihovega dela na oni strani meje, ki je pravzaprav ni več, praktično izničeni. Zato se mi zdi razumljivo, da posamezniki izgubljajo živce in potrpljenje. Ne morem pa razumeti, da se v vrste prizadetih vtihotaplja razdor.

Razdor je zadnje, kar bi si smeli v teh časih privoščiti. Predstavljam si, da si ga zelo želi "vlada", še posebej pa minister Mramor. Nič čudnega se mi ne bi zdelo, če bi pobuda za razdor in razprtije vsaj posredni prihajala "od zgoraj".

Ob vsem razumevanju za nove pobude in ostrejše akcije podpiram Dušana Cvetka pri tem, da se zavzema za sodelovanje med vsemi prizadetimi in predlagam, da se krog razširi tudi na slovenske zdomce. Tudi mi smo namreč izpostavljeni dvojnemu obdavčevanju - to za zdaj doleti tiste, ki se po dolgih letih dela v tujini vrnejo v domovino. Ta izdatno obdavči njihove pokojnine. Za prispevke v pokojninsko zavarovanje pa so prizadeti pred pokojninsko reformo v Nemčiji davke že plačali skupaj z davkom na dohodek.

Končno pa bi se mi zdelo prav, da se vsi, torej skupaj z zaposlenimi v Sloveniji, vprašamo, zakaj morajo biti v domovini davčne stopnje tako visoke. V Avstriji in Nemčiji npr. delavci plačujejo dohodnino šele, ko dosežejo znatno višje dohodke kot v Sloveniji. V Nemčiji npr. poročeni delavec plača (zelo nizko!) dohodnino šele, ko njegov letni dohodek preseže 15.000 EUR, neporočeni pa 10.000 EUR. In v Sloveniji???

Vse prizadete pozivam k razumu in slogi. Samo skupaj bomo močni. Ne dopustimo, da izgubijo voljo do dela tisti, ki so z velikim odrekanjem in požrtvovalnostjo doslej poskrbeli, da nam nenasitna država ni vzela še več. V solidarnosti je moč!

Prijazen pozdrav

Zvone Kokalj
Bad Reichenhall
ZR Nemčija

Gost (nepreverjen)

fiškalđe (141.101.105.175), v času prve Janševe vlade je bil uveden davek na svetovne prihodke, ki je raz­širil krog davčnih obvezancev tudi na čezmejne delov­ne migrante. Tako, da tvoja trditev drži, dvojno obdavčitev je vpeljal največji komunist med komunisti v Sloveniji - Janez Janša.

migrant (nepreverjen)

Migranti kere ste nepismene ali pa nevejte z svojo glavo brodete imate možnost, ka je van nišče nebrani ka se odselite v avstrijo, pa v sloveniji vse odjavite (rezidenstvo, prebivališče,prodate hiše, stanovanja... pa se prijavite v AVT) pa posledično vse storitve potem koristite v državi kjer ste zaposleni, pa je dilema rešena - dokler pa boste rezidenti SLO in boste živeli in uporabljali vse storitve,... v SLO pa boste isto tako plačevali davek v Slo kot enakopravni državljani Slovenije, ki delajo tudi za 570e ali še manj!!! Oziroma imate še možnost da se zaposlite v Slo in delate za minimalca, pa vam tudi nebo potrebno doplačevati davka!

rezi Dent (nepreverjen)

migrant (162.158.89.146), z veseljem vendar pod istimi pogoji, kot zaposlen v Sloveniji. Ne nekaj na pamet prosim!!

Rezi Dent (nepreverjen)

... tipicno slovenski komentarji: Ce je crknila krava meni pa naj se sosedu!!

bono1

Se popolnoma strinjam z tem kar je napisal Zvone Kokalj.

goričko (nepreverjen)

ma res so eni komentarji pod vsakim nivojem dostojanstva a se ne zavedajo da ti migranti ves zaslužen denar prinesejo domov da lahko družina doma preživi in v Sloveniji malica in km ne gre v dohodnino pri migrantih pa jo obračunajo a je to za vas ki kritizirate pošteno

Dosadni (nepreverjen)

migrant (162.158.89.146) se podpišem pod tvoj komentar, kot pa omenjata Rezi Dent (141.101.92.161) in pa goričko (141.101.92.86) ne te komentarje pa se ni potrebno ozirat, saj vsak ki je pameten ve, da v čisto vsaki državi delavci migranti svoji državi rezidenstva morajo plačati davek, če je osnova za obračun večja.
Nevem pa zakaj bi migranti zdaj imeli privelegij in ga nebi plačvali???
Naj samo dodam, da sem tudi sam zaposlen v Avstrije...

Pumukel (nepreverjen)

Kolega je bil v tujini-službi (pa ne v Avstriji ali Nemčiji) eno leto in ko je prišel domov je dobil od davčne položnico za cca. 500.000,00 tolarjev plačila davka - in to je bilo več kot 10 let nazaj, tako da bodite srečni, da se te zadeve niso že prej preverjale za vas ene!

Gastarbajter (nepreverjen)

Ges tüdi delan v tujini, ampak prejk Slovenske firme. Plačo dobin v Sloveniji, keroj tüdi plačüvlen vse dajatve, pa seveda tüdi dohodnino. Na okouli 1.800€ neto plače mi prijde dohodnina okouli 550€.Na mejsec se razmi. Otroških dodatkov seveda ne dobimo. či bi delo za Avstrijsko ali Nemško firmo bi tan doubo seveda, prinas pa pač ne dobijš. Pa mi te zaj naj nešče povej ka pa je do nas pošteno, či je že do dnevnih migrantov vse tak krivično. Si mamo možnost odijti iz slovenije, tak kak smo šli tüdi delat v tujino. Samo še skous je v tujini najlepša tabla SLOVENIJA. Pa lejko nouč vsen davkoplačevalcon aus Deutschland.

fiškališ (nepreverjen)

Če še ne vejte je tako čislane g.Cvetko kao dobo dobro plačano službo pa stanovanje v Lj. Lejko si mislite iz kere stranij. ;) telko o ton.......

Pax (nepreverjen)

Še enkrat: Plačajte državi enake davke, kot jih plačujemo zaposleni v Sloveniji. To pomeni, da plačate samo razliko med davki v Sloveniji in Avstriji (Nemčiji...).
Če kdo tega noče, se naj preseli. Tudi gospod, ki ga skrbi pokojnina. Ostanite v Nemčiji in jo mirno in dolgo časa uživajte.
Pa še to: V Sloveniji velja slovenska zakonodaja (na žalost res ni najboljša), v drugih državah drugačna. Na vas je, da se odločite, ni pa lepo sedeti istočasno na dveh stolih.

Pax (nepreverjen)

Spostovani Pax.
V Avstriji preplacam davek za 1400eurov, na sklicevanje drzave da smo pred davcno blagajno vsi enaki, bi bilo za pricakovati da mi to kot rezidentu RS, nas DURS povrne teh 1400evrckov, odgovor DURS-a, zal RS z vaso zaposlitvijo v tujini nima nic. Fak of!!! To pa je drug aspekt lajanja davcne enakopravnosti, katerega mediji v casu migrantskih protestov niso predstavili oz. so zatajili.

beast (nepreverjen)

Samo to bi dodal k vašemu komentiranju. Ti delavci migranti,večina njih je delala v slovenskih firmah. Ampak tajkunstvo in pohlep nekih posameznikov ke te firme spravil v stečaj. Če ne bi prišlo do tega bi vsi delali v slo.in plačevali davke. Ko pa so pristali na cesti pa njim ni bilo drugega kot poistat delo v tujini. Kaj bi pa ta slo.davkarija ki bi rada vzela trdo zaslužen denar od delavca. Ti ljudje vstajajo ob 4.00 zjutraj da lahko grejo na delo in se vračajo pozno popoldan domov. Pa ne ga srat da služijo tolko da bi morali nekateri plačt davek slo.po 2500 evrov in še več. Za ta denar morajo 2 mes.delat da jih zaslužijo. Nekateri med njimi si bodo morali iti v kredit da bodo plačali to oslarijo.

müjra (nepreverjen)

ja fovšarija je zanimiva...če bi prekmurci bili čedni bi se skuper z dnevnimi migranti borile ka bi bili menje obdavčene...menje davka države, vekša potrošnja v regije in vekša potrošnja v regije pela do gospodarskoga razvoja...in dokler je tak ka so v prekmurje mizerne plače so lidge ka zaslužijo (in s ten potrošijo) več še kak potrebne...

klaudijakor (nepreverjen)

Gospod Kokalj poklon za vaše besedein lep pozdrav v BGL. Če bi pred leti vedela kaj me čaka v Sloveniji kot migranta ne bi nikoli zapustila Nemčije in bi prevzela z veseljem njihovo državljanstvo. Ker pa človek ni vedež pač pa na koncu revež, danes to zavrnitev in zapustitev Nemčije močno obžalujem in se hkrati sramujem da sem državljan republike Slovenije, kjer sem si ustvarila dom in družino in kjer ljudje v pokoju nimajo niti za položnice.

Vsak, ki nas poštene delavce preganja in sili iz države za moje pojme nima IQ sobne temperature. Mi ki delamo v tujini nosimo denar v Slovenijo in hkrati podpiramo politike ,ki vidijo v nas samo molzne krave, saj so državo zavozili in podpirajo eden drugega da le čimveč priteče v njihove žepe.

Gospod Cvetko, tudi vam, iskrena hvala za vašo požrtvovalnost,ki jo delite vsa ta leta z nami.

pl (nepreverjen)

Spoštovani g. Kokalj, strinjam se z vami.Res, zadnje je, da se na veliko veselje naše države sedaj pričnemo med seboj deliti in kregati. Rada bi srečala tistega, ki bi se bil pripravljen, toliko let boriti, za to našo skupno stvar, porabiti ogromno energije, svojega prostega časa, posledično pa tudi svojega denarja.Vse to je vsa leta delal za vse nas gospod Cvetko. Hvala. Velikokrat je bil tarča raznih žalitev, tako s strani državnih organov, kot s strani nekaterih delovnih migrantov, ki se ne upate izpostaviti z imenom in priimkom. Kje vam je korajža, če ste tako hrabri in pametni pa pojdite v LJ urejat naše probleme na svoj način, pa bomo videli če boste kaj dosegli. Marsikomu izmed vas se še na uradno sklicane shode ni dalo priti (to je najmanj kar bi lahko naredili) in samo s figo v žepu čakate da se problem reši. Zato vam svetujem, ostanimo močno skupaj povezani, kajti le v množičnosti vidim rešitev našega problema, pa tudi če traja naša borba še nekaj let. Vsekakor pa bi bila po mojem mnenju, upravnemu odboru CIA, dobrodošla kakšna pomoč, kajti takšno delo te sigurno zelo utrudi. Zato vsi tisti ki kritizirate raje premislite in če se najde kakšen zagnan, svež, mlad in z energijo poln, pa tudi dovolj pameten, da lahko državi parira, ga bo po mojem g. Dušan zelo vesel.
Za konec pa, držimo skupaj, enkrat pa tudi nam mora uspeti in vsem skupaj vse dobro!

dragi moji (nepreverjen)

ge je zaj moj kolega ka san ga povabo v diano ka njemi razložim ka je toga vašega cirkusa nej konec pa je nej hotel priti samo je v komentari jako glasen bil.Plačajte razliko či nej pa spremenite stalno prebivališče in ne boste plačevali razlike.Sicer je pa doplačilo v vsaki evropski državi za dnevne migrante tak kak v Sloveniji

bregunec (nepreverjen)

Radi bi bili kot begunci-migranti iz Sirije, ki dobijo delo v Nemčiji.
Njim ni treba plačati dohodnine svoji državi.
Ker nimajo več svoje države.
Srečneži oni, ker jim ni treba plačati dohodnine tam od koder so prišli.

Vi terjate zase isto kot Sirci...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice