Sestanek odbora za obeleževanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Iniciativni odbor za obeleževanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki mu predseduje prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan je na zadnji seji pred pričetkom jubilejnega leta obravnaval časovni pregled dogodkov, ki so opredeljeni v Programu za obeleževanje tega jubileja, potrdil logotip, spletno stran ter osnutek zloženke.

Prispelo šest predlogov za oblikovanje logotipa

Današnja seja iniciativnega odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu je bila zadnja pred uradnim pričetkom obeleževanja zgodovinskega mejnika za Prekmurje.  

Na povabilo Mestne občine Murska Sobota za oblikovanje logotipa je prispelo šest predlogov. Predloge je obravnavala posebna komisija, ki je soglasno ugotovila, da izmed prispelih predlogov svojemu namenu ustreza samo eden predlog in sicer predlog, ki ga je poslal Francfranc in je s strani strokovne komisije zbral največje število točk. 

Izbrani logotip izhaja iz kombinacije večih elementov. V njem prepoznamo številko sto, ki obeležuje slovesno obletnico, preplet dveh ničel, ki se spletata v znak za neomejeno in neskončno, ki simbolizira neskončno - torej trajno in ne začasno – povezanost Prekmurja z matično državo. Ob tem pa je v drugi ničli diskretno skrita ali razkrita stilizirana podoba srca, ki se sklada s sloganom »Prekmurje v srcu«. Zaradi svečanosti in pomembnosti jubileja je osnovna pojavnost logotipa v zlatem barvnem odtenku, so sporočili po sestanku.

Logotip se bo kot skupna celostna podoba uporabljal kot prepoznavni znak celotnega obeleževanja 100. obletnice – uporabili ga bodo na spletni strani, vseh dogodkih in na vseh tiskovinah in dokumentih, ki bodo izdani ali oblikovani tekom naslednjega leta. 

Nova spletna stran 

Članom odbora je bila predstavljena spletna stran jubileja z naslovom www.prekmurjevsrcu.si, ki bo aktivna v začetku leta in bo vsebovala časovni pregled vseh dogodkov, vsebine se bodo po potrebi tudi dopolnjevale. Na spletni strani bo objavljen tudi zgodovinski pregled dogajanja pred 100 leti v Prekmurju, Sloveniji in Evropi. Stran bo dopolnjena tudi z ostalimi relevantnimi vsebinami in povezavami, ki bodo obiskovalcem dajale informacije o dogajanju v regiji in širše po Sloveniji.

Izdana bo zloženka

Na seji je bil obravnavan tudi osnutek zloženke ob 100. obletnici, ki jo bo januarja izdal Pomurski muzej Murska Sobota in bo vsebovala informacije o dogodkih pred 100 leti ter njihovemu pomenu tako za Prekmurce kot za celotno Slovenijo.

Članom odbora je bila predstavljena tudi informacija o aktivnostih v okviru radijskih, televizijskih in spletnih programov RTV Slovenija. 

Prvi dogodek že januarja

Prvi dogodek v jubilejnem letu bo 18. januarja, to je ob 100-letnici začetka Pariške mirovne konference. Javno bo predstavljena knjiga Uroša Lipuščka o vlogi in pomenu ameriškega profesorja in svetovalca predsednika ZDA Wilsona na pariški konferenci, majorja Johnsona za pripravo in sprejem odločitve o usodi Prekmurja na tej konferenci. Knjigo je založila Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija.

S spleta

Komentarji (38)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ABalazic7 (nepreverjen)

Primite se za žepke, Knjiga o Pariški konferenci režimskega znanca Lipuščka je že en tak primer. 100 letnica priključitvw nebo nic drugega kot razmetavanje denarja za hudo zanimive vsebine, kera publike mlajše od 60 let ne bo dosegla. Pa tudi pejnezge nej :)

Večino bodo pobasali Kučanovci za “nujne” vsebine!!!

Boli jih k za vse nas, zadnjih 20
Lejt je nej bilo nikoga, zaj bi pa kasejrali. Tirati p dati novin generwcijan prilike

Sobota-info pa s ten ka to objavlate jin samo reklamo delate namesto ka bi se pitali kaj o ton

Zavedni (nepreverjen)

Prekmurski slovenci vredni manj od madžarov. Gorički list.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://archive.is/…

In reply to by ABalazic7 (nepreverjen)

Bbojek (nepreverjen)

@abalazic7 - Milan Kučan (stalno prebivlašče Ljubljana), Uroš Lišošček (Peking) o "pomenu ameriškega profesorja in svetovalca predsednika ZDA Wilsona" (hmm... što bi to bil Pupin ali Johnson?? sobotainfo?)

Plačamo mi Prekmurci (občinski proračuni štere more zdaj pomali Jevšek oditi stepat - lejko začne v Radencaj pri Leljaki)

Zavedni (nepreverjen)

Kako kucani ni bilo sram med narod..
Bil je najbolj proti odcepitvi s svojo morilsko diktatorsko falango.

Če je kdo v sloveniji pršona brez obraza je to on orožje predal agresorjub ki je z znjim streljal na slovenski narod, potem pa brez sramu za predsednika...
Sam sebe se sramujem, da sem tako.._xx volil za predasednika..

https://www.portalplus.si/mobile/2359/edvard-kardelj

In reply to by Bbojek (nepreverjen)

kasparov

Malo preveč glejdaš Nova24. Daj, malo se rasladi, pa pamet v rokej.

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Se pa fejs v kmico brsno..nisen simpatizator nej lejvih nej desnih..kar je pa za narod dobro pa podprejn obauje.
Jaz tebe bemo pravo, ka se moj sovražnekb če se v čim ne strinjava..za tebej ne vejn. Za mejne je dobro ka se narode vijde....žalostij me pa ka nemrajo skup prijte pa tehtno premislete.

In reply to by kasparov

registriran (nepreverjen)

Ti pa si naroči KOMONISTA

In reply to by kasparov

Vipko
Truplo

Dobro, zdaj kdo ima kje prebivališče ni tako pomembno. Kučan? Žalostno je, da so njega našli za častnega... ne vem že kako se imenuje? Lahko je on popularen kolikor hotel, nekih resnic vedno rdeča in pristranska občila ne bodo mogla skrivati, tajiti!

Lipušček? On je verjetno iz Ljubljane, je dopisnik RTV Slovenija iz Pekinga in tudi član Prekmurskega društva generala Maistra iz Murske Sobote. Kolikor jaz vem, ima tudi vikend nekje na Goričkem. Vsak, kateri se zanima za nas, za nas kaj napiše, se včlani v kakšno društvo, tudi malce živi med nami, je zame dobrodošel. Zakaj bi jih podili stran?

Slavič, Klekl? Česa ne bi bilo, če vsaj prvega ne bi bilo?

in tudi Johnsona? Citat iz slavnostnega nagovora župana Jevška na slovesnosti pred dnevom združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom:
-----
...Še vedno je na primer malo znano in raziskano dejstvo, da je profesor Douglas Johnson, ki je bil kartograf ameriškega predsednika Woodrowa Wilsona, v veliki meri pripomogel k temu, da je Prekmurje pripadlo k Jugoslaviji in, da niso izvedli plebiscita tudi v Mariboru. Omenjeni profesor z univerze Columbia, je predsednika Wilsona namreč prepričal, da bi bila katastrofalna zgodovinska krivica, da bi Slovenski narod popolnoma razkosali. Dokumenti o tem tajnem dogovarjanju, ki so dostopni v arhivih univerze Syracuse, Columbie, in drugih ameriških univerzah, čakajo, da jih bodo ob 100.obletnici pariške mirovne konference, do katere je samo še štiri leta, ovrednotili tudi slovenski zgodovinarji...
-----
Iz vsega razbranega bi moralo biti marsikomu jasno, kdo je naveč pripomogel k temu, da je danes Prekmurje del Slovenije, prej Jugoslavije... In tudi, da so nekateri več kakor neprimerni, da se rivajo v ospredje načrtovanih dogodkov ob stoletnici priključitve. Kučan sigurno ne spada zraven, pa bi rekel da tudi Erniša ravno ne, vsaj ne pred predstavnikom Katoliške cerkve!!!

In reply to by Bbojek (nepreverjen)

kasparov

Ka pa je naroube s Kučanom šteri je trikrat bil izvoljeni za predsednika Slovenije.
Zakoj za vraga Kučan ne bi mogo biti predsednik nekšnoga organizacijskoga odbora, lejko je pa bil predsednik države. Ne razmin tej logike.
Zatou ka ga Janša že dvajsti lejt brez veze blati ? Tij vörvleš Janši pa njegovin trobilon?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Nekateri so ti lepo napisali, kaj je NAROBE s Kučanom. Tega ne bi ponavljal.

Dokazano so nam komunisti lagali in še lažejo več kakor sedemdeset let, če pa že Janša laže, pa to dela le več ali manj od osamosvojitve naprej. A ti matematika glede izračuna let ne dela? Da te ne spomnim še število raznih občil, katere so dokazljivo rdeča trobila! In ta, da se vrnem na začetek in tvoje razmišljanje o volitvah predsednika, ogromno pripomorejo, da so volitve velikokrat nepoštene, čeprav je vse v okvirih demokracije.

In reply to by kasparov

Rdeči infarkt (nepreverjen)

Kak lejko pri prazniku Prekmurcov sploj izpišeš besedo JANŠA. Pelaj si se v čarno preoblečenoga dalenjskega "demokrata" domov pa naj plašč doj sleče. Boš vido ka ma spodi rdečo robačo. Pusti matematiko ka Janši glij glede farbanja nejde. Tebe pa tudi nej. Pa še idnouk, ne vlači ga po prekmurskon praznike.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

"Nad mano" je Janšo prvi omenil Kasparov. Seveda ti bereš in razlagaš, kar ti paše. Glede let... samo dejstva. Vidna iz letala.

In reply to by Rdeči infarkt (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Za toga Douglasa Johnsona, nihče do zdaj nej čul. Zdaj so ga najšli v ameriških arhivaj. Malo nerodno je, če je oba najbolj zaslužna Matijo Slaviča in Ivana Jeriča partija, ki jo predstavlja njen zadnji predsednik Kučan po drugi vojni zaprla. Na podlagi izmišljenih in krivičnih obtožb. Enako so partijci v 60 letih doprsni kip generala Maistra deložirali iz stavbe mariborske občine in ga prestavili v nekšo vukojebino ob avstrijski meji. Generala Maistra sicer niso zaprli, ker je umrl med obema vojnama. Zato je najmanj neetično, da se nasledniki partije zdaj forsirajo čez vse meje dobrega okusa in hočejo biti glavni pri proslavi 100 letnice. Njihova mržnja do sonarodnjakov je neverjetna. Rajši do slavili ameriškega profesorja, kak naše zaslužne ljudi.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Po svoje se tekom raziskovanja marsikaj odkrije. Za Johnsona se ve kar precej let. Verjetno se je zanj vedelo tudi v prejšnjem režimu, a kaj, ko so komunisti praktično vse hoteli zabrisati. In zmanjšati tudi zasluge nekaterim, katere ravno niso mogli zatajiti. O generalu Maistru in ostalih se je sicer nekaj učilo, močno pa dvomim, da je bil neki povdarek na tem. Seveda, "narodno osvobodilna vojna" je bila tema za nekaj deset, če ne sto učnih ur. Žalostno je, da smo slavili in še slavimo kopico tistih, kateri so v imenu naroda na veliko morili, zapirali ljudi in na grobe načine utiševali svobodo tako govora, kakor gibanja in še česa.

Ameriški profesor si zasluži, da se ga slavi. Vprašaj se, čemu se je on sploh zavzel za neki narod in ozemlje tam neki onstran obzorja??? A si zato zasluži naziv "neki"? Nikjer tudi ni rečeno, da s tem negiramo naše zaslužne ljudi. Vsi omenjeni bi si zaslužili v Murski Soboti in tudi drugje vsaj poimenovanje kakšne ulice in to ne ravno neke na periferiji. Da smo v Prekmurju danes del Slovenije in še prej dveh drugih držav je zasluga teh ljudi, nikakor, niti v najmanjšem procentu komunistov in njihovem narodno zasužnjevanem boju! Marsikateri "velik borec in narodni heroj" bi moral biti izbrisan vsaj iz imen mestnih ulic. Ni bil vsega kriv Kardelj, kateri je nekako izginil "iz zgodovine". Take zločnine si ne more izmisliti samo en posameznik, da bo jasno.

Nekdo je pred meseci omenil, da bi se naj soboška obvoznica imenovala po dr. Vratuši. Nimam nič proti njemu, ampak kot neka povezovalna cesta proti Goričkemu bi si bolj zaslužila ime po Slaviču. Malce naj o tem tudi razmislijo člani Mestnega sveta občine Murska Sobota. Bojim se le, da so preveč levo usmerjeni... da bi bilo kaj iz tega!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Še nekaj. Znano je, da prekmurski evangeličanski duhovniki nad priključitvijo niso bili pretirano navdušeni. Bali so se kakšen bo položaj njihove cerkve v praktično popolnoma katoliški deželi. Na Madžarskem je bilo dosti več protestantov, predvsem kalvincev. Zato je njihovo stališče razumljivo.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Po svoje sem sam tudi na pol luteran (mati je bila luteranka, oče katolik) in evangeličanska vera se mi je zadnja leta dokaj zamerila ravno zaradi, kako bi rekel, prilagodljive politike. Včasih moraš bobu reči bob in pika, oni pa ravno tega ne vejo. Si ne upajo?

Zato me tudi moti, da se ob stoletnici teh zgodovinskih dogodkov rivajo v ospredje. Oni imajo marsikje veliko prednost pred katoliki (predvsem zagovarjanju in uveljavitvi svojega družinskega življenja), zato se naj pač držijo teh vrednot. Zdaj nekateri že iz defaulta sovražili katoliško vero morate vseeno priznati, da je imela tisti čas veliko vlogo v družbi in to ji je potrebno vsled teh zgodovinskih dogodkov pač dandanes priznati in pošteno ovrednotiti.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Ravno EVGALIČANSJA CERKEV JE BILA BOLJ NA STRANI MADŽARIZACIJE..DOKAZ HODOŠKI FARAR, ITD..
In ravno v tem čase se sprašujem...vsem na svejte je jasno, da autohtonoga madžara na madžarskon nega 0,5% pau procenta..
In kak lahko cerkveni dostojanstvenik pred oltarom pove mij smo madžarske narod..v tem premere se ti pojavite dvej vpašanje.
Madžarske raziskovalci...

Med 100 timi sodobnimi slovenskimi madžari nobeden ni imel uralofinske sledi..gre za ljudi, ki so sprejeli madžarski jezik..postali izdajalci slovenskega meternega jezika krvi dna.
Laslo Goncz mi je potrdil OPREDELILI SMO SE - VSAK SE LAHKO OPREDELI.
GENSKA RAZISKAVA LENDAVE.. Med 82 vzorci lendavčanov niti en ni imel uralofinski marker...in odkod 25 % lendavčanov AUTOVOMITONA MAGAR..
Prepuščam vam v tazmislek..

Povezava..SO MADŽARI SLAVI- SLOVEN- CI!?

Madžarske raziskave...
ki so prevzeli madžarski jezik iz nomadskega vladajočega razreda?

Zakaj so Madžari bolj povezani s Slovani kot pa z drugimi ljudmi, ki govorijo v Uralju?

https://www.google.si/url?s...

https://www.quora.com/Are-H...

IN KAAKO.KAKII MADDZARI SLOVENIJA.

https://disq.us/url?url=https%3A%2F%2Fwww.quora.com%2FAre-Hungarians-Sl…

In reply to by Truplo

Zavedni (nepreverjen)

Ravno EVGALIČANSJA CERKEV JE BILA BOLJ NA STRANI MADŽARIZACIJE..DOKAZ HODOŠKI FARAR, ITD..
In ravno v tem čase se sprašujem...vsem na svejte je jasno, da autohtonoga madžara na madžarskon nega 0,5% pau procenta..
In kak lahko cerkveni dostojanstvenik pred oltarom pove mij smo madžarske narod..v tem premere se ti pojavite dvej vpašanje.
Madžarske raziskovalci...

Med 100 timi sodobnimi slovenskimi madžari nobeden ni imel uralofinske sledi..gre za ljudi, ki so sprejeli madžarski jezik..postali izdajalci slovenskega meternega jezika krvi dna.
Laslo Goncz mi je potrdil OPREDELILI SMO SE - VSAK SE LAHKO OPREDELI.
GENSKA RAZISKAVA LENDAVE.. Med 82 vzorci lendavčanov niti en ni imel uralofinski marker...in odkod 25 % lendavčanov AUTOVOMITONA MAGAR..
Prepuščam vam v tazmislek..

Povezava..SO MADŽARI SLAVI- SLOVEN- CI!?

Madžarske raziskave...
ki so prevzeli madžarski jezik iz nomadskega vladajočega razreda?

Zakaj so Madžari bolj povezani s Slovani kot pa z drugimi ljudmi, ki govorijo v Uralju?

https://www.google.si/url?s...

https://www.quora.com/Are-H...

IN KAAKO.KAKII MADDZARI SLOVENIJA.

https://disq.us/url?url=https%3A%2F%2Fwww.quora.com%2FAre-Hungarians-Sl…

MADŽARONI, KI NOSITE SLOVENSKO KRV ..AJDE PO MINOSAJ.

TAK KAG ŽIVIJO SLOVENIYCI TAK ŽIVIJO ZAHODNO OD DUNE..VE. - PANONIJE. BUDIMPEŠTA 60% DNA R1A SLOVENOV -SLAVOV..

Sloveni v austriji..
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://anthrogeni…

In reply to by Truplo

Zavedni (nepreverjen)

European Y-DNA haplogroups frequencies by country - Eupedia
https://www.eupedia.com › europe › eur...
Frequency tables showing the percentage for each Y-DNA haplogroup by country and region in Europe, the Middle East and North ...
To stran ste obiskali dne 1.11.2018.

My map of haplogroup R1a in Germany and Austria - Eupedia Forum
Eupedia Forum · Nameščeno
austrija dna r1a z mesta www.eupedia.com
3. sep. 2016 · 10 objav · 9 avtorjev
R1a in Germany & Austria, compared to areas of Early ... I found this thread based on recent DNA testing and family ...
Odpri na eupedia.com

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Nazaslužnejši za priključitev k SHS je bil dr. Matija Slavič, katološki duhovnik. Po 2. vojni so ga komunisti nagradili s 4 leti zapora. Zdaj do pa še proslavo vkradnoli. To je nej mogoče, so to kakšni psihopati?

Zavedni (nepreverjen)

Podpiram te v resnici.
Kaj je naredil kučan in komunisti...
Prekmurski slovenski narid diskriminirali, in podpirali lažne madžare, ki so zatajili slovenstvo ..nikoli enega autohtonega madžara..izda...svoj slovenski rod.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Arrogant Bastard (nepreverjen)

Všečen logo, čeprav ideja ni ravno sveža. Podobno zasnovo uporablja že država Latvija ob 100. obletnici neodvidnosti (https://lv100.lv/en/), najde pa se tudi na Shutterstocku (https://shutr.bz/2R9MlJh). Malce predelave.

Dugi (nepreverjen)

Jasno je, ka ideja nema nobene veze z nekšo izvirnostjo. Dve ničli v infinity z malo predelave in 1 spredaj. Že 100x videno. Tisti, ki je zbiral, bi moral ta logo izločito*!!

In reply to by Arrogant Bastard (nepreverjen)

Dugi (nepreverjen)

In francfranc je delo plakate za Radensko 3 srca oz. Radenski maraton.
Nesprejemljivi logo!!!

In reply to by Arrogant Bastard (nepreverjen)

Mun (nepreverjen)

Pa nej pa tej trdi pa rdeči, ka nan že lejta tau državo zapravlajo, moran iti.....!

Marko - markec (nepreverjen)

Zadnje 3 mesece ni dogodka in ne prireditve, da ne bi KUČAN bil zraven in sedel v prvi vrsti.
Zadnje čase je tako super aktiven ne vem zakaj ? mogoče sluti, da prihaja čas, ko ga bo poklical
Glas iz daljave in za vselej nekam povabil, to je še edina pravica, predvsem v Sloveniji ker smo vsi enaki temu se tudi Kučan ne bo mogel upreti.

Svizec in čokolada (nepreverjen)

Markasti prdec pa vsi čedni odzgori če bi gnes bile volitve za predsednika pa bi kandidejro Milan Kučan, ka misliš što bi zmago? Nejvažno što bi bil protikandidat lejko tudi Janša, Logar ali pa magari Leljak. Pa se tij lejko sliniš kelko ščeš. Pa prej ka de ga pouzvo Glas iz daljave. Še dugo te mogli oditi k vašon Benkoviči pa debelome Štrunfi pa plačuvati za meše, zberico pa priprošnje ka do vaše molitve uslišane. Eceki eni.

In reply to by Marko - markec (nepreverjen)

helmut (nepreverjen)

prav bi bilou ka se naslednje leto spomnimo tudi 100 let od nastanka Murske republike

Lol lol (nepreverjen)

KOMUNISTIČNE BARABE DO PRAZNOVALE “OSVOBODITEV” oz. KOMUNISTIČNO OKUPACIJO! KA BI CRKNO SAKŠI KOMUNIST KDA SE SKOTO!

Rdeči infarkt (nepreverjen)

Zemi ove velke rozatne tablete.

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Komuniste pusti na miru, le člani partije so vprašljivi ?!

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

Rdeči infarkt (nepreverjen)

Pesem Oliverja Dragojevića. Točno za gnes.

https://www.youtube.com/watch?v=iJsvgQkTlOY

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

Prekmurski slovar (nepreverjen)

100 obletnica priključitve Prekmurja sploh ni pomembna, mogoče je pomembna za politike ter njihovo prenašanje razdorov med ljudmi, poudarjanjem zaslužnosti. Brez naroda nobena ideja ni sprejeta, kaj šele izvedena, torej je zaslužen prekmurski narod. Bolj pomembno os obletnice je vprašanje. Kaj sploh mi Prekmurci želimo. 1000 let smo bili pod Madžari, pa nismo tako uničili prekmurskega jezika kot smo ga sedaj po priključitvi. Prekmurščina je bila in bi tudi dalje morala ostati knjižna norma, trenutno degradirana na raven narečja. Naši običaji, naše pesmi, naša abeceda počasi izginja ter se utaplja v svetovni poplavi ameriških običajev itd. Pa da se razumemo ogrožen je naš dogovorni jezik slovenščina, da sploh ne govorim od prekmurščine. To je vprašanje malega naroda, SLOVENSKEGA katerega del smo mi Prekmurci. Bomo obstali ali preprosto izginili.

Mura je večna (nepreverjen)

ko vidim rdečo zvezdo me kar srat pritisne

Q (nepreverjen)

brez kučana

goostt (nepreverjen)

Res lep logotip 1a; nakazuje povezavo habsburškega cesarstva in madžarske krone !?

Dugi (nepreverjen)

Logotip je plagijat. Nič izvirnega v tej obliki. Že narejeno in videno!

In reply to by goostt (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

SOBOTA INFO..BRIŠETE..
POZNATE JUDIKATE E U SODIŠČA KONVENCIJO, SVOBODA IZRAŽANJA NA SPLETU, IN NJEGOVO KEŠENJE.

RESNICA NI SOVRAŽNI GOVIR, ČERAVNO ZA STORILCA BOLEČA.

KDAJ BOSTE NAM NEUKIM PREDSTAVILI STROKAVNO RAZLAGO MADŽARSKE AUTOVOMONITONE OGROŽENE SKUPNISTI ~ IN NJIHOVO NASELITEV~.

KOD STROKOVNI VEREDOSTOJNI MEDIJ STE NAS NEUKE BRALCE, DRŽAVLJANE DOLŽNI POUČIT..O MADŽARSKI SKUPNOSTI.
70 LET SO BILU UGROFINSKEGA UZVIRA ..SEDAJ IZVOR NI ZNAN..

ZAKAJ MADŽARIZACIJA PREKMURJA, SLOVENSKE KRAJINE, OGARSKE, ČE AUTIVITONA UGRIŽENA MADŽAR ŽIVELA.

IMEJTE JAJCA IN NAS POUČITE..

Madžarizacija v Slovenski krajini na Ogrskem - Wikipedija, prosta ...
https://sl.m.wikipedia.org › wiki › Madža...
Madžarizacija v Slovenski krajini na Ogrskem ali Madžarizacija v Prekmurju je bila uradna politika Ogrske od 2. polovice 19. stoletja, ...
Začetek Madžarizacije
Nosilci madžarizacije v ...
Kazino
VMKE - Madzarsko ...
Avstro-Ogrska - Wikipedija, prosta enciklopedija
https://sl.m.wikipedia.org › wiki › Avstro...
Avstro-Ogrska (tudi »dvojna monarhija«) je bila dualistična država, ki je nastala po ustavni reformi Avstrijskega cesarstva leta 1867 in je ...
Notranja ureditev
Upravna delitev
Avstrijski del monarhije ...
Ogrski del monarhije ...
Zunanja politika monarhije
Madžarizacija v nekdanji Ogrski - Digitalna knjižnica Slovenije - dLib.si
https://www.dlib.si › details
Madžarizacija v nekdanji Ogrski (26.03.1936). Učiteljski tovariš, letnik 76, številka 13. URN: NBN:SI:doc-UQ9RBJ3P from http://www.dlib.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice