Sobočanka Danijela Horvat začela vseslovensko peticijo za spremembo pravilnika obveznega cepljenja proti steklini - stroka se (zaenkrat) ne strinja.

Ker je v zakonodaji Republike Slovenije določeno, da moramo pse proti steklini cepiti vsako leto, čeprav nekateri proizvajalci cepiv zagotavljajo imunost cepiva tudi več let, se je sobočanka Danijela Horvat odločila temu zoperstaviti in je na mednarodni spletni strani Change.org začela vseslovensko peticijo za spremembo pravilnika obveznega cepljenja proti steklini.

Osebna izkušnja povod za peticijo

»Za peticijo smo se odločili zaradi posledic, ki jih je utrpela psička Bria in drugih primerov ob cepljenju in ker so ob cepljenju naši psi dejansko precepljeni«, sta povedala avtorja peticije Danijela in Dejan. Do zdaj so zbrali čez 2800 podpisov, peticija pa bo aktualna vse dokler ne zberejo 5000 podpisov in takrat bo »potovala« na vlado.

Kerčmar: Cepljenje ni škodljivo 

Čeprav se pogosto uporabljajo cepiva, ki zagotavljajo večletno zaščito proti steklini, so veterinarji zakonsko obvezani pse kljub temu cepiti vsako leto, kar je po mnenju Danijele nesmiselno in nepotrebno, predvsem z vidika zdravja psov, kjer pa o stranskih učinkih oziroma alergijskih reakcijah direktor Veterinarie Murska Sobota Marjan Ivan Kerčmar pove, da je kot vsako drugo cepivo, vendar cepljenje ni škodljivo. Kot se lahko pri določenih ljudeh alergijska reakcija na cepivo pojavi, se pri drugih ne pojavi, enako je pri živalih, pojasni Kerčmar.

Nabergoj: Pes mora biti zdrav

K negativnim vplivom cepljenja pripomore veliko človeška malomarnost, saj se sme cepiti le zdravo žival, pove veterinarka Smiljana Nabergoj iz Veterinarskega inženiringa Nabergoj.  "V kolikor pes ni povsem zdrav lahko pride po cepljenju do neželenih reakcij, pred cepljenjem pa je nujno odpraviti notranje zajedavce, saj v nasprotnem primeru cepivo morda ne prime, kar pa veliko ljudi ne upošteva."

Cepljenje potrebno zaradi registra

Glede na to, da je steklina bolezen, ki je smrtna, se s tem, da bi se cepljenje psov proti steklini na eno leto ukinilo Kerčmar ne strinja, saj pravi, da je cepljenje predvsem pomembno zaradi samega registra in pregleda nad psi. S tem, da lastnik svojega psa pripelje na cepljenje pa tudi omogoči, da se veterinar seznani z zdravjem živali, pojasni Kerčmar.

Nevarnost preti iz sosednje Hrvaške

Po mnenju Nabergojeve, bi s časovno spremembo cepljenja morali še nekaj let počakati, saj trenutno največji problem predstavlja sosednja Hrvaška, ki do lani ni imela uvedenega cepljenja lisic proti steklini. Še lani so na Ormoškem koncu zabeležili tri primere okuženih domačih živali, pove veterinarka.

Necepljen pes stane lastnika 125 evrov

Cepljenja proti steklini, ki se po sedanji zakonodaji izvaja letno, stane lastnika psa 31,42 evra, kar je občutno manj kot, če ga ne cepi, za kar znaša kazen 125 evrov. Cepljenja opravljajo veterinarji vsakoletno tudi po vaseh, nekaj več pa bo lastnika psa stalo cepljenje, ki ga opravijo na domu. Po trenutni zakonodaji mora imetnik psa prvič cepiti proti steklini, ko ta dopolni tri mesece starosti, do vsakega naslednjega cepljenja pa ne sme preteči več kot 12 mesecev. V primeru, da se cepljenja ne bi več opravljala letno, bi se lastnikom psov tudi zmanjšali stroški.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
maw3rick

Eno cepljenje proti steklini drži 2 leti, kar trdijo sami proizvajalci cepiv. Če se žival cepi vsako leto pa je cepljenje lahko škodljivo. Tudi živali niso vse enake, enako vzdržljive. Vse ne hodijo zunaj, niso vse izpostavljene naravi. Prav tako bi morali ločiti velike in male živali. Namreč čivava dobi enako količino cepiva kot nemški ovčar. Kje je tukaj logika? Konec koncev pa cepivo ne stane 1 EUR, ostalo je delo - do končne cene dobrih 30 EUR, kar je sramota za nekaj sekund dela...

hilic

In kako bi naj obvezno cepljenje po logiki teh pobudnikov izgledalo??? S kužeki so v Sloveniji že vsi ponoreli. Po kanali laufaš pa drek ob dreku, potem večinoma spuščeni psi in najhujše važni lastniki katerim nič ne moreš dopovedati. Pm laufaš pa ma lastnik malega psa na vrvici. In nej ka bi ga včasih k sebi potegno. On čaka ka pes povoha se pošči in tebi pa zapira pot. Se spomnim še ove vegebabe kda san enkrat mimok nje laufau. Glede na tau ka je mejla pesa spuščenoga san korakal mimok nje in še ene osebe. Ova druga oseba je pravila:'' . moj pes je civilizirani, ampak nikoli ne veš kaj se zgodi ko ga druga oseba prehiti in mu pokaže hrbet. Lahko postane agresiven,...'' Vege pa v smislu, ka se naj ne bojin ker njeni pes je odo po kao ulicaj nekšnoga mesta v ZDA. Neven vse je šlo malo predaleč

Mallapa

-----čivava dobi enako količino cepiva kot nemški ovčar------- Ali ste prepričani, da to drži ? Nisem strokovnjak, ampak zdravila se dozirajo tudi glede na težo živali ter druge kriterije, ne?

Cucurbita Pepo

Jaz imam na poljskih poteh svojega psa spuščenega, vendar se nikoli ne približa ljudem. Če gre kdo, ki mi je sumljiv oz. otroci ga pa pripnem. Če sva na ozki poti se vedno umakneva midva s psom. Kakce pobiram. Moj pes se nikoli ne vtika v ljudi, ravno zaradi tega, ker vsi ljudje ne marajo psov. Če bi se vsi ljudje držali teh osnovnih pravil, bi bilo nasprotovanja s strani ljudi, ki ne marajo psov bistveno manj. Eni ne marajo psov, drugi ne mačk, jaz pa ne maram ljudi, ki se vtikajo v mojega psa. In čist komot vsi sobivamo. Še bolje pa bi, če bi se vsi držali pravila: "MOJA SVOBODA SE KONČA TAM, KJER SE ZAČNE SVOBODA DRUGEGA".

Dejcha

Ja, zdravila se dozirajo, kolikor sem videla, glede na težo živali, vendar pa cena vseeno ostane ista...pa čeprav čivava dobi 3/4 manj cepiva kot kateri večji pes. To bi se po moje lahko malo drugače definiralo in s tem tudi cene.

Cucurbita Pepo

tisti, ki nima 30 € za cepljenje, je bolje da psa sploh nima. Saj je to še najmanj od vseh veterinarskih stroškov.

komentator

država potrebuje denar.. pa seveda tudi farmacevti

Starejše novice