Aljaž Novak je priznal kaznivo dejanje nedokončanega uboja očeta Franca, s čem si je znižal kazensko sankcijo in je že doma iz pripora. Za svoje dejanje pa je dobil tri leta vikend zaporne kazni.

Predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodnik Branko Palatin, je po hitrem postopku zaključil sicer odmevno zadevo, ki je aprila letos vzbudila veliko pozornost javnosti v Pomurju. Že na predobravnavnem naroku se je namreč končala kazenska zadeva zoper 26-letnega Aljaža Novaka, ki mu je tožilstvo očitalo poskus uboja, 54-letnega očeta Franca iz Šalincev pri Ljutomeru.

Priznal krivdo

Fant, ki so ga praktično vse priče v preiskavi označile kot zelo marljivega in pridnega človeka, je pred sodiščem priznal, da je v soboto, 8. aprila, storil očitano kaznivo dejanje poskus uboja očeta. Višji državni tožilec mu je očital kaznivo dejanje, ko je na dvorišču domačije v Šalincih, dvakrat s topim delom sekire udaril očeta po nogah, nato pa ga je v kuhinji domače hiše še zabodel v hrbet. 

S tem ko je Novak priznal krivdo za očitano dejanje in sprejel ponudbo tožilstva, je dobil tri leta vikend zapora. Kazen bo prestajal ob koncih tedna, in sicer na odprtem oddelku zapora v Rogozi pri Mariboru. Med tednom pa bo hodil v službo in skrbel za kmetijo.

Obžaluje dejanje  

Dejanje je Aljaž v joku obžaloval in pritrdil, da je dolgo prenašal očetovo trpinčenje in agresivnost:

»Ne vem, zakaj je do tega prišlo, a je očitno bilo usojeno. Res obžalujem dejanje, saj svojega očeta kljub vsemu imam zelo rad,« je dejal na sodišču.

Storilčev odvetnik želel znižati kazen

Zagovornik obtoženega Igor Weindorfer je na sodišču skušal še nekoliko znižati sankcijo, ko je predstavil okoliščine, ki so privedle do kaznivega dejanja. Spomnimo, da je center za socialno delo leta 1998 očetu zaradi nasilja v družini, odvzel Aljaža in njegovo sestro. Sicer do priče v preiskavi potrdile, da sta si prav zaradi očetovega nasilnega obnašanja sorodnika pogosto skočila v lase.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost347 (nepreverjen)

˝Spomnimo, da je center za socialno delo leta 1998 očetu zaradi nasilja v družini˝.
Obsodijo pa žrtev. Kje pa so bili prej?

losh (nepreverjen)

Tu so definitivno starsi krivi oz. oce...nasilje rodi nasilje! Treba se vprasat, zakaj je to storil? Kljub temu je fant priznal se dobro, da ga res ni ubil!

eh (nepreverjen)

torej oča bije cejle život deco, deca zrastejo pa popizdijo. Oča je nedužen srmak dejte z psihičnimi motnjami pa v zapor. Če so znanci policije bi se dalo prlej ukrepati. Seveda tau ne opravičuje poskusa umora al ja..

Starejše novice