Lendavsko staro mestno jedro je včeraj gostilo tradicionalno tekmovanje v kuhanju bograča, Bogračfest, ki je v Lendavo na sončno soboto privabil kar 91 tekmovalnih ekip iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške.

Te so od dopoldneva pripravljale to priljubljeno jed na žlico, ki so jo nato  postregli okrog deset tisoč obiskovalcem. Ti so še enkrat več dokazali, da to naše najbolj vzhodno mesto ne nosi zastonj naziva Svetovna prestolnica bograča. Tekmovalci so skuhali skoraj 2500 litrov bograča, kar je zadostovalo za več kot 5000 porcij za vse ljubitelje te jedi.

Največje enodnevno kuharsko tekmovanje

Bogračfest je zagotovo največje enodnevno kuharsko tekmovanje na naših tleh, v katerem lahko s svojimi ekipami sodelujejo tako amaterski, kot profesionalni mojstri kuhalnice. Letos so v svoje kotle narezali več kot 450 kilogramov mesa, 350 kilogramov čebule, 450 kilogramov krompirja, 180 kilogramov česna, 50 kilogramov zelene paprike, 180 kilogramov krompirja in porabili blizu 180 litrov olja.

Naziv "Mojster bograča" v roke ...

Ne preseneča več dejstvo, da so ekipe iz leta v leto boljše pripravljene, saj naziv »Mojster bograča,« v časih, ko je kuhanje pravi modni trend, pomeni izredno veliko priznanje. Šest članska ocenjevalna komisija je imela tako še posebej težko delo, hkrati pa enoglasno priznala, da so bili letošnji bograči izredno dobri.

Kar štirinajst ekip je tako domov odneslo zlato, enaindvajset pa jih je prejelo srebrno medaljo. Letošnji zmagovalni bograč so po oceni komisije skuhali člani ekipe Zavarovalnice Triglav, ki so s tem postali absolutni zmagovalci Bogračfesta 2017. Njihovo ime bo vklesano na »Kamnu slavnih kuharjev bograča,« ki stoji v lendavskem mestnem parku. Drugo mesto si je prislužilo Društvo vinogradnikov in sadjarjev Lendava, tretje pa ekipa podjetja Cadis. Priznanje za »Najlepše urejeno tekmovališče« pa je šlo v roke Vrtcu Lendava.

Kuhal tudi zmagovalec šova Masterchef Slovenija

Pravi magnet za obiskovalce je bil tudi Darko Klemen, zmagovalec šova Masterchef Slovenija 2016, ki je s svojo ekipo pred Mestno hišo razveseljeval svoje oboževalce in ob bograču skuhal še vrsto drugih dobrot.

»Priznam, da sem v Lendavi prvič, tekmovanje in vrhunsko vzdušje, pa seveda tudi bograči, pa so nas s prijatelji tako navdušili, da se drugo leto zagotovo ponovno vrnemo, kar priporočam tudi vsem tistim, ki še niso okusili te lendavske bograč milje,« pa je svoje vtise po koncu dneva strnil Darko Klemen.

Na obisku tudi madžarski minister za razvoj podeželja

Bogračfest in Festival Vinarium vsako leto obiščejo tudi številni predstavniki gospodarstva ter politike, tako iz Slovenije kot iz tujine. V sklopu Festivala Vinarium in včerajšnjega posveta »Kandidatura za EPK 2025 – izzivi in priložnosti v kulturnem turizmu,« je Lendavo obiskal še madžarski minister za razvoj podeželja, Sandor Fazekas. Skupaj z županom Lendave, Antonom Balažkom, sta se sprehodila po najlepše dišeči kulinarični promenadi, poizkusila vino iz Lendavskih goric in se okrepčala z bogračom.

Balažek navdušen nad dekoracijo in izgledom tekmovališč

Anton Balažek, župan Občine Lendava je bil tudi z letošnjo izvedbo Bogračfesta upravičeno zadovoljen:

»Navdušen sem bil nad dekoracijo in izgledom tekmovališč, mesto in tekmovalci resnično živijo za to prireditev, hkrati pa me veseli, da so bograči vedno boljši, kar sem opazil in okusil tudi med mojim obhodom vseh 91 ekip. Vztrajnost in trdo delo za razvoj lendavskega turizma se tako tudi z Bogračfestom obrestujeta v rasti števila nočitev in obiska naših znamenitosti.«

Dodatna ponudbo v kulinarični ulici

Zadovoljstva ni skrival niti Igor Kolenko, vodja prireditev Festivala Vinarium in direktor Bogračfesta:

»Veseli me, da smo letos gostili več tekmovalnih ekip kot leto poprej, zadovoljni pa smo tudi s številom obiskovalcev, ki jih je bilo ponovno okrog deset tisoč. Zanje smo poskrbeli tudi z dodatno ponudbo v kulinarični ulici, tako, da je lahko vsak ljubitelj lokalnih dobrot prišel na svoj račun. Z nastopajočimi glasbeniki smo skozi ves dan obogatili tudi zabavni program, ki ga je s svojim koncertom sklenila priznana hrvaška pevka Danijela Martinović. Posebej zadovoljni smo tudi z izredno kvaliteto tekmovalnih bogračev, saj jih je kar petnajst odstotkov prejelo zlato, dobra četrtina pa srebrno medaljo, kar je dosežek, ki ga ne bo tako lahko preseči.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice