Letalsko obrambo pred točo bo severovzhod države imel od 22. junija - če se le ne bo zapletlo pri zaključku postopka javnega izbire izvajalca. 

Toča je letos v Pomurju klestila že večkrat in povzročila precejšnjo škodo, zato se številni že nekaj časa sprašujejo, zakaj pri nas še ne deluje letalska protitočna obramba.

Kot smo poročali, so se z namenom vzpostavitve obrambe pred točo že na začetku lanskega decembra sestali predstavniki občin in ministrstva za kmetijstvo, a se nič ni premaknilo. Zaradi dolgega čakanja je tako bilo veliko nezadovoljstva tako v naših krajih kot tudi pri edinem izvajalcu te obrambe, Letalskem centru Maribor.

Po poročanju STA pa so na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na podlagi pooblastil 57 občin in denarja ministrstva zdaj končno uspeli zagotoviti dovolj sredstev.

Z izvajalcem bi pogodbo tako lahko podpisali z iztekom zakonsko predpisanega roka objave obvestila za prostovoljno transparentnost, ki se izteče 21. junija.

Mirnejši v kar 71 slovenskih občinah

Letala naj bi zdaj pred točo varovala skupno 71 občin na 3776 kvadratnih kilometrih površin. Pokrivala bodo namreč vseh 27 pomurskih in 41 podravskih občin, ob tem pa še občini Slovenske Konjice in Zreče ter občino Podvelka.

Dolgi meseci čakanja

S precejšnjo zamudo bomo torej le dobili težko pričakovano zaščito. A grozno je pomisliti, koliko škode bi lahko preprečili, če bi odgovorni ukrepali pravočasno.

“7. decembra je bil sestanek občin in ministrstva za kmetijstvo o vzpostaviti obrambe proti toči. Ugotovljeno je bilo da je potreben sklep Vlade RS in skupno javno naročilo. Vlada RS je sklep (sklep ima dve strani) sprejela komaj 26. aprila letos. Javno naročilo pa je bilo objavljeno komaj sredi maja 2018. Tako, da bo še verjetno preteklo dva tedna, da se bo letos začela izvajati obramba proti toči. Se pravi več kot 6 mesecev od sestanka v decembru 2017,” je po neurju v začetku meseca zapisal Tišinski župan Franc Horvat. 

V Pomurju je vseh 27 občin že pred tremi leti soglasno podprlo zamisel o letalski obrambi, za kar nekaj vroče krvi pa je poskrbela nepripravljenost petih občin prispevati dodaten denar.

Tudi pristop z zbiranjem prostovoljnih prispevkov občin je takrat naletel na neodobravanje, saj so župani menili, da bi država morala postaviti kriterije za plačilo glede na število prebivalcev in velikost občin.

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mestni redar (nepreverjen)

"A grozno je pomisliti, koliko škode bi lahko preprečili, če bi odgovorni ukrepali pravočasno"

Grozno, resno grozno. Raje sploh ne pomislim, da ne bom mogel spati ...

;)))

Grbanjaš (nepreverjen)

Če mislite, ka zdaj nede več toče se grdo motite.. :)

Kuna (nepreverjen)

Zakoj kupiš avto z zračno blazino, če itak "znaš, ka ne boš mel nesreče"?

In reply to by Grbanjaš (nepreverjen)

frgazer75 (nepreverjen)

Narobe si razmo zgornji stavek. Zanesljive zaščite proti toči nega. Prinas v avstriji vedno lečejo pa nega menje toče. Letos mislin ka je prinas na štajerski več toče in neurij kak v sloveniji ... za par let de se pa zvedlo ka je to ka trosijo kancerogeno..

In reply to by Kuna (nepreverjen)

laganeze (nepreverjen)

Samo, da ne bo toča zrihtala pokrajino prej. Če lahko pripomnim je podpis pogodbe sredi sezone popolnoma neodgovorno početje.

gost007 (nepreverjen)

Če pa mamo zelo sposobnega ministra za kmetijstvo!

In reply to by laganeze (nepreverjen)

tünkomamrad (nepreverjen)

Na Madžarskem imajo sistem obrambe v obliki nekega izhlapevanja.

So pa tudi takšni, ki poskuašjo svoje imetje tako obvarovati:
https://www.youtube.com/watch?v=A7yhTrZ8F1Q

kanžor

To bi že moralo delovati ne pa,da sedaj iščejo kako in kaj ko je nevarnost toče vsak dan skoraj

kar eden+- (nepreverjen)

Te stvari bi že mogli imeti rešene zgodaj spomladi, ne pa ko je že ogromno ljudi obobožalo od toče.
Zraven tega pa teh nikaj dni do 22.6 nas lahko tudi skleti toča, tak da kot pravi pregovor po toči zvoniti je prepozno.

princesa Ana (nepreverjen)

Me zanima kako bodo v nevihtah leteli sem iz Maribora, ne bi bilo logično ka vzletajo iz Rakičana?

Kuna (nepreverjen)

Mogoče zato, ker ne morejo vzleteti in pristati na razmočeni travi?

In reply to by princesa Ana (nepreverjen)

Hmmmm (nepreverjen)

Nejsan nekšen ekspert v toj tematiki, ampak če računaš, ka dobijo opozorilo, 5-10min se nuca za pripravo in za vzlet in v 3 minutaj so iz Maribora v MS. Samo s poleton se ne zgubi praktično nič časa, ker sta MB in MS rejsan vkuper...

In reply to by princesa Ana (nepreverjen)

bb11 (nepreverjen)

3 minute iz maribora v MS? Tij znaš ka tau ne strelajo ameriški bombniki ka bi leteli z 3x zvočno hitrostjo?

In reply to by Hmmmm (nepreverjen)

Hmmmm (nepreverjen)

Dobro, zaj kda san malo preračuno, san vido, ka bi mogli voziti 1000km/h ka bi se to izšlo, torej SKORAJ zvočna hitrost. Te pa daj računaj 10 min, kar je 300km/h, kar je verjetno preci bole realistična zadeva. V glavnon, ščen povedati, ka pač neje dosta. Če se nevihta s točo oblikuje točno nad MS zadeva nede uspela. Ampak na žalost nede uspela niti te, če de letalski center v MS. Pač, dokeč se spozove ljudi, dokeč vzletijo vseeno par minut mine in je že del sküčeni. Če pa se recimo 30km do Prekmurja izoblikuje nevihta (kar je pogosteje) s potencialon toče, pa se z Maribora komot pripelaš do prekmurja pa rešiš zadevo...

In reply to by bb11 (nepreverjen)

majmunski naslovi (nepreverjen)

"To je datum, ko bo Pomurje dobilo letalsko obrambo pred točo"

Pozabili ste dopisati še ka razkrivate datum. Ka za majmuna van tej wannabe senzacionalistične naslove sestavla. S temi naslovami ste že skoraj večji loleki kak ovi na nova24tv.

inženir (nepreverjen)

Ni dokazano da deluje. Ni nobene študije, ki bi pokazala delovanje streljanja. K večjemu je naveza jod-srebro lahko še zdravju škodljiva.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice