Foto: Daniel Novakovič/STA
Predsednik republike Borut Pahor je na posebni slovesnosti ob dnevu slovenskega znakovnega jezika vročil jabolko navdiha Simoni Gerenčer, ki je na področju gluhoslepote pripomogla k mnogim napredkom.

Dan slovenskega znakovnega jezika v Sloveniji obeležujemo že od leta 2014.

Na pobudo predsednika Boruta Pahorja in na predlog ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije je vlada razglasila 14. november za dan slovenskega znakovnega jezika v Sloveniji.

Priznanje jabolko navdiha so za posebne zasluge na področju gluhoslepote prejeli Matjaž Juhart, Bojan Mord, Jože Tekavčič in Simona Gerenčar, rojena v Murski Soboti. 

Ženska z neskončnimi zmožnostmi

Simona Gerečnar je zaposlena kot generalna sekretarka in strokovna vodja Združenja gluhoslepih Slovenije Dlan, poleg tega je tolmačica za slovenski znakovni jezik in jezik gluhoslepih.

Prav tako deluje kot supervizorka na področju socialnega varstva in soustanoviteljica Združenja tolmačev gluhoslepih Slovenije - Taktil. 

Ogromni premiki na področju gluhoslepote

Na svoji uspešni karierni poti je podrla že veliko mejnikov. Soustanoviteljica Združenja gluhoslepih Slovenije je začetnica znanstvenega raziskovanja in strokovnega dela z ljudmi z gluhoslepoto v slovenskem prostoru. Njena pobuda je spravila v pogon vpis jezika gluhoslepih v ustavo.

Pri svojem delu ji je ključno sodelovanje. Tako s pomočjo gluhoslepih in strokovno ekipe razvijajo jezik in še mnoge druge načine sporazumevanja. 

Udejstvuje se tudi na področju raziskovanja, tako je prisotna na domačih kot tudi na mednarodnih projektih. Odlikujejo jo številni članki in knjige na področju gluhoslepote. Svoje poslanstvo pa izraža še na področju socialnega in invalidskega varstva.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Po njeni zaslugi Slovenija ena izmed vodilnih držav na področju gluhoslepih

Med leti 2019 in 2021 se je preizkusila v vlogi članice strokovne skupine ustavne komisije državnega zbora, ki je odločala o vpisu znakovnega jezika in jezika gluhoslepih v ustavo.

S svojim delom je izjemno pripomogla k uvedbi jezika gluhoslepih v ustavo.

Tako se je Slovenija povzpela na sam vrh držav, ki si prizadevajo k izboljšanju položaja ene izmed najranljivejših skupin. V tem pogledu je Slovenija postala vzor preostalim državam. 

S trudom, ki ga vloži v vse, kar se loti, je lahko navdih ne le gluhoslepim, ki se srečujejo z njo, temveč tudi celotni družbi, so še dejali na podelitvi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice