Evropska unija bo iz globalizacijskega sklada namenila 2,2 milijona evrov za presežne delavce in delavke Mure, kar je v oktobru lani potrdil tudi evropski svet, pomoč pa naj bi bila izplačana v roku treh tednov.

 Po že predhodnem poročanju je EU iz t.i. globalizacijskega sklada namenila skupno 2,2, milijona evrov za nekdanje delavce pomurskega tekstilnega giganta, od skupno zaprošenih 3,4 milijonov evrov. 2554 bivših murašev po besedah evropske komisije lahko pričakuje izplačilo v roku treh tednov.

Globalizacijski sklad je evropski svet sprejel v namen pomoči brezposlenim delavcem, ki so izgubili službo zaradi globalizacijskih razlogov, po letu 2008, ko je nastopila gospodarska kriza, pa se je sklad prilagodil tudi potrebam nezaposlenim, ki so izgubili službe zaradi posledic le-te. Sklad sofinancira 65 odstotkov sredstev, preostalih 35 pa krije država članica.

Slovenija je na pristojne evropske socialne organe do zdaj naslovila le omenjeno prošnjo,za črpanje dodatnih sredstev iz sklada pa se v prihodnje omenja Vegrad in Prevent.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sobočanka29

č
Če bo to držalo ali pa itak ti vodilni prej pokradejo !!!!

komentator

Je bilo že objavljeno, da delavci oziroma delavke od tega ne dobijo nič. Ampak bodo ves denar namenili priučevanju le teh delavcev v druge poklice, dela sicer ne bo dobil bo pa pridobil dodatno znanje saj pravijo več znaš več veljaš ;)

nani17

Naj jin rajši dajo odpravnine,ka de se šolo pri 55 letih. Delo je pa 35 let v muri in ne dobijo niti enega eura. Sramota

drotmantraš

zaj jin tou davlejo, zaj ka so jin že štrik okouli šinjeka zvezali.
če do oni pejneze na rokou doubili te mo ge nagi po murinon dvorišči lejto

Fingerling

Če teh 2.2 milijona razdelijo dobi vsak delavec cca. 860 €. Se mi zdi ka je bokše ka te pejneze vložijo v znanje, ker nažalost je tak ka tudi pri 55 lejtaj še nemre v penzijo... in do nekšo službo mogli najti. To pa de malo težko brez nekših dodatnih veščin...

Saj to je vseposedi problem. ta kategorija malo starejših zaposlenih za nedoločen čas je zavarovana kak severni medvedi... Te pa trbej neka z računalnikon naprafti, pa je najenostavneje povedati, " ge to neven... pri 55 pa v šolo že nemo šou, ka mo tak šou v penzijo pomali...

Smiley-SS

@Fingerling to je vse lepo in prav, a po drugi strani bi pa tudi bilo pravično, da bi dobili neke pravične odpravnine (najbolj tisti, ki niso zdaj več nazaj zaposleni v Muri).

leons

Verjamete tem novicam? Denarja ne bo ven z Ljubljane.
Zakaj zavod za zaposlovanje ne daje denarja za usposabljanje na delu v knjižnici? Zakaj zavod ne pošlje na tečaj madžarščine? Pravijo kolko so dali denarja prekmurju.Zavod za zaposlovanje ne daje denarja za usposabljanje na delu v knjižnici ker kot pravijo: "nima možnosti za zaposlitev". Za bibliotekarski izpit pravijo da rabiš prakso. Ko si brezposeln bi imel čas da narediš tečaj madžarščine, ki se rabi v večini šol prekmurja, na večini upravnih enot in inšpekcijskih službah, vrtcih. Vsaj eni. Zakaj zavod ne financira usposabljanja na delu, če ga rabiš da se lahko vpišeš na tečaj za bibliotekarja in izpit, ki ga zavod ne financira. Zakaj pravijo, da zavod to podpira, zakaj je na letaku narisana knjižnica? Če ga pa ne, vsaj soboški ne. Po mojem je to samo pri nas. Kolegica iz Maribora pravi, da še niso nikoli zavrnili za tovrstno pomoč. Knjižnica bi naredila dobro, da bi si pridobil prakso, sama knjižnica pa ne bi dobila nič denarja, ker so javna ustanova. Misli tudi kdo, da je tu zavajanje? Da ne bi govoril o študentih, ki imajo prednost pred drugimi z diplomo in strokovnim izpitom, prakso, o tem kako nimaš prednosti, če si z "naše" občine. Potem pa hočeš na šolanje, do boš imel izpolnjene pogoje, pa na zavodu pravijo: "zakaj se hočete naprej šolati?" Ne smete si sami iskati, mora vam svetovalka dovoliti. Verjetno vas bo nekaj našlo vzporednice, drugi bojo pa mislili, da to ni tak. Če že dobivamo dobre novice o velikih denarjih pa povejmo še, kako je v praksi.

bojbobi

Kakšni tečaj madžarščine,kaj maš ti vročino leons? Madžarščina v večini šol v Prekmurju,kaj se ti je utrgalo leons? Pa na večina upravnih enot knižnic in inšpekcij,pojdi k zdravniku leons.
To so težnje Madžaronov,ki pa so preteklost.sedanjost je drugačna.
l.p.Prekmurec

leons

Očitno ne spremljaš razpisov za službe.

leons

UE Murska, Inšpekcijske službe Murska - višja raven znanja mađarskega jezika,UE Lendava, OŠ Prosenjakovci, Dobrovnik, Radmožanci, Lendava, srednja šola Lendava, vrtci občine Moravske Toplice... Te se pa treba učiti, ka boš. Višja raven znanja pomeni, da imaš vsaj maturo z madžarščine. Te pa lahko ideš učit slovenščino ali za inšpektora v Soboto in na UE.

drotmantraš

tak je -te pa na vrsto prijde še romščina, natou arabščina, kitajščina, afrikanščina...
pa mo lejko šli v najvekše vukojebine na svejte pa prle delo dobijmo kak tű

Starejše novice