Eko-socialna kmetija Korenika v Šalovcih deluje pod vodstvom Društva Mozaik že od leta 2008 in zaposluje 65 uporabnikov iz najbolj ranljivih socialnih skupin.

V Šalovcih že od leta 2008 deluje Eko-socialna kmetija Korenika, ki zaposluje 65 uporabnikov iz najbolj ranljivih socialnih skupin. Kmetijo je na tradicionalen način obnovilo Društvo Mozaik, ki Koreniko tudi vodi. »Vse, kar predelujemo, pridelamo sami ali naberemo v naravi,« pravi Alojz Kavaš, predsednik društva Mozaik. 

Samooskrba s produkti iz prekmurske zemlje

»Socialno kmetijstvo pomeni pomoč do zaslužka ljudem, ki jim je storilnost zelo padla, eko kmetijstvo pa pomeni bližino in naravnost pridelave,« nam pojasni Kavaš. Cilj kmetije je po njegovih besedah samooskrba s produkti, ki jih da prekmurska zemlja. Korenika ima nekaj lastne zemlje, nekaj pa je imajo v najemu. Pri delu pomaga uporabnikom šest mentorjev iz različnih področij, njihove produkte pa ponuja že 30 trgovin po Sloveniji.

Na vrtu gojijo zelišča za ekološko predelavo

V prostorih kmetije s pomočjo tehnologije za ekološko predelavo živil sušijo sadje in zelenjavo, hladno stiskajo semena sončnic, oljne repice, buč in lanu ter pridelujejo naravni kis. Znani so po zeliščnem vrtu, kjer sami pridelujejo zelišča za ekološko predelavo. V okviru ekološkega turizma nudijo tudi vodene oglede po kmetiji. Po predhodnem dogovoru bodo z vami nabirali zelišča in gobe, izdelovali iz slame, šibja ter ličja in še marsikaj. Pripravljajo tudi etno-kulinarične dobrote kot so prekmurska gibanica, posolanka in ocvirkove pogače. 

»Vrniti se moramo k panonski modrosti«

»Poleg reformacije in revolucije obstaja še avtonomnost, ki se razlikuje od vsega in pomeni nekaj sebi lastnega. Gre za ljudsko modrost, tradicijo in tovrstno avtonomnost spoštujemo na naši kmetiji,« razmišlja Kavaš, ki vidi prihodnost v ljudski agrikulturi: »Znanstvena podlaga nas ni pripeljala nikamor, vrniti se moramo k svojim korenikam in jih začutiti. Vrniti se moramo k panonski modrosti

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
blindluck88

Pohvalno! Takšnih kmetij je kar nekaj v Avstriji. Sam pijem njihove čaje in sem kar zadovoljen, tudi cena je relativno nizka (2 evra vrečka).

Starejše novice