Pred 80. leti so v taborišče Stalag XVIII-D v Melju prispeli prvi sovjetski vojni ujetniki. V ta namen bodo potekali številni dogodki in razstave, največ pozornosti pa bo zagotovo deležen prihod originalnega vagona, s katerim so vozili ujetnike.

Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne Maribor ohranja spomin na več kot 5000 sovjetskih vojnih ujetnikov, ki so grozljive smrti umrli v Melju. Tam se je od leta 1941 nahajalo nacistično taborišče Stalag XVIII-D, imenovano tudi taborišče smrti. 

Kot je povedal direktor zavoda Janez Ujčič, so bile v tem objektu dolga desetletja zamolčane žrtve nacizma: »Tudi v Mariboru 99 odstotkov prebivalcev tega mesta ni vedelo, ali si ni upalo povedati o grozotah v tem taborišču.« 

Razmere primerljive z najbolj znanimi evropskimi taborišči

Po tem, ko je stavba več kot 70 let propadala, je Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne Maribor začel z obnavljanjem in urejanjem muzeja.

Danes je skoraj nemogoče povedati, kaj se je res dogajalo za vrati tega taborišča, saj je bil spomin potisnjen v pozabo ali celo izbrisan. Sovjetski vojni ujetniki so bili tukaj deležni najhujšega nasilja, ki se je po besedah Ujčiča primerjalo z razmerami v koncentracijskih taboriščih Dachau, Auschwitz, Mauthausen in drugih.

Ujetniki so bili sestradani in premrzli, nemški stražarji so jih pretepali in se nad njimi izživljali, mnoge tudi ustrelili. 

V Maribor bodo prepeljali vagon, ki je prevažal sovjetske ujetnike

Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne Maribor jeseni praznuje 80. obletnico prihoda prvih sovjetskih vojnih ujetnikov v Stalag XVIII-D. V obeležitev tega dogodka in grozot pripravljajo različne dogodke.

Tako bodo pripravili bodo tri razstave, eno izmed njih bodo iz Maribora preselili v Muzej zmage v Moskvi, pripravili bodo dve znanstveni mednarodni srečanji.

Eden od bolj odmevnejših projektov je »Tihi holokavst«. Originalni vagon, ki je leta 1941 prevažal sovjetske in druge zavezniške vojne ujetnike bo iz Berlina prepeljan do znamenitega taborišča Bergen Belsen in nato do Maribora. Pokroviteljstvo nad tem evropskim projektom je prevzel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Vagon bodo najprej obnovili in v njem pripravili razstavo

Slovenske železnice bodo najprej poskrbele za obnovo vagona. V vagonu bo pripravljena dokumentarna razstava dokumentov, slik in posnetkov ujetnikov. »Gre za skupen spomin na sovjetske žrtve in žrtve zavezništva. Letos se bomo prvič na ta način poklonili vsem vojnim ujetnikom,« je povedal Ujčič. 

Po obnovi bodo vagon odpeljali do Berlina, od koder bo nato krenil na svojo pot po več mestih vse do Maribora. Pot vagona ne bo lahko, pelje se lahko namreč 40 kilometrov na uro. Zaradi poti vlakov bodo morali poiskati proste niše, ko se bo vagon lahko premikal po tirih. 
 

Vagon bo nato ostal v Mariboru

V Mariboru bo končna postaja spominskega vagona. Ob prihodu vlaka bodo potekali slovesni dogodki v spomin na padle sovjetske vojne ujetnike, v katerih bodo sodelovale politične in javne osebnosti Republike Slovenije ter delegacije iz Rusije, Avstrije in drugih držav.

Vagon bo kot razstavni eksponat ostal v Melju. 

Muzej v nekdanjem taborišču v Melju želijo za javnost odpreti še letos, pravi Ujčič: »Naša želja je, da letos deloma odpremo muzej in prostore za javnost ter da končno sklenemo dolgoročni najemni odnos z Mestno občino Maribor, ki ima v zadnjem času velik posluh za naše načrte.«

V letošnjem letu načrtujejo tudi vzpostavitev učne poti za osnovne in srednje šole. Šolarjem bi skupaj z Muzejem narodne osvoboditve zgodovino pokazali od blizu in ne le s knjigami. »Mislim, da je to pomembno sporočilo za mlado generacijo,« je povedal Ujčič. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
fuknjena komunistka (nepreverjen)

rajši bi nam pripeljali nova delovna mesta

Starejše novice