Foto: Twitter Slovenska vojska
Danes so prišli na pomoč covidnim bolnišnicam italijanski vojaški zdravstveni delavci.

V Slovenijo je danes prišlo na pomoč šest italijanskih vojaških zdravstvenih delavcev, ki se bodo pridružili skupinam vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske pri pomoči v covidnih bolnišnicah. Še devet se jim jih bo zaradi današnjega slabega vremena pridružilo v ponedeljek. 

V kranjski vojašnici sta jih pozdravila minister za obrambo Matej Tonin in minister za zdravje Janez Poklukar.

Za pomoč italijanskih vojaških zdravstvenikov pri oskrbi covidnih bolnikov v slovenskih bolnišnicah sta se 17. novembra na delovnem srečanju v Rimu dogovorila ministra za obrambo Slovenije in Italije Matej Tonin in Lorenzo Guerini.

Na pomoč v bolnišnice

Priključili se bodo ekipam Slovenske vojske, ki že pomagajo na covidnih oddelkih v štirih bolnišnicah v Sloveniji, in sicer v univerzitetnih kliničnih centrih Ljubljana in Maribor, v bolnišnicah v Celju in v Novem mestu. 

Po informacijah N1, ki je prvi poročal o njihovem prihodu, bodo italijanske zdravstvene ekipe nastanjene v Ljubljani, v bližini Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Kolegialni odnosi

Tonin je 17. novembra po srečanju z italijanskim kolegom Guerinijem na Twitterju zapisal, da sta se dogovorila, da bo italijanska vojska Sloveniji pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami.

Kot so dodatno pojasnili na ministrstvu za obrambo, sta ministra ob začetku pogovorov izmenjala informacije o trenutnem stanju glede okuženih bolnikov in boju proti covidu-19. 

Tonin je ob tem italijanskega kolega zaprosil za pomoč z zdravstvenim osebjem. Minister Guerini je po navedbah obrambnega ministrstva dejal, da na podlagi italijanskih izkušenj razume trenutno situacijo v Sloveniji in ponudil tovrstno pomoč.

Na podlagi dogovora med ministroma je slovensko ministrstvo za zdravje nato opredelilo, katere specialnosti zdravstvenih delavcev potrebujemo, o tehničnih podrobnostih pa sta se dogovorila načelnika obeh vojsk. 

V Slovenijo so italijanski vojaki napoteni na podlagi veljavnega sporazuma o sodelovanju med obema vojskama, pri čemer Slovenska vojska zagotavlja namestitev in prehrano italijanskih kolegov.

Se obeta pomoč tudi iz drugih držav?

Tonin je novembra potrdil, da sta se s Poklukarjem pogovarjala tudi o možnosti zdravstvene pomoči drugih držav. Poudaril je, da si predvsem želi koordiniranega delovanja, »da ne bi imeli v enem trenutku preveč, v drugem pa premalo kadra«.

Kdaj v Slovenijo prispejo še morebitne preostale zdravstvene ekipe, za zdaj ni znano, njihov prihod v Slovenijo naj bi bilo odvisen od potreb v slovenskih bolnišnicah.

Komentarji (40)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Golazen pa še kar protestira !!!!!!!!!!!!!!! Prav bi bilo da bi necepljene bolnike s Covidom pošiljali na zdravljenje v tujino (teh je preko 80%) , potem doma ne bi potrebovali te pomoči. Hvala Italija.

drugstore (nepreverjen)

Tejbe bi trbelo poslati na zdravljenje v tujino, skupaj z ostalih 12% maloumnih državljanov Slovenije keri podpejrate to katatsrofo od vodenja epidemije. Samo za vas so tan psiho sanatoriji, nej pa kovid bolnice.

In reply to by tuncika

black panter
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

idiot,te pa povej kak bi tij vodo vodenje epidemije

In reply to by drugstore (nepreverjen)

Smešnež (nepreverjen)

Vodo vodenje epidemije 😂😂😂😂😂
Ti sigurno Janšo voliš 🤘

In reply to by black panter

black panter

pa majmun zgoraj je to napiso, drugstore
nej, ne volin janšo

In reply to by Smešnež (nepreverjen)

necepec (nepreverjen)

black panter,
pa napiši, komun repliciraš

In reply to by black panter

Smešnež (nepreverjen)

Glup si že tak kak tisti ka Janšo volijo, gda nekoga pitaš kak bi vodo vodenje epidemije. 😂😂😂

In reply to by black panter

Hkkghhfh (nepreverjen)

NATEG IN PREVARA BOLNICE PA PRAZNE! SPIZDITE S KEJC STE PRIŠLE!

In reply to by tuncika

Markasto. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ANTICEPILCI SPLOH NEMAJO KAJ ISKATI V BOLNICI, ZARADI COVIDA , DA SE RAZMIMO, RAZEN NA LASTNE STROŠKE.
TO BOMO ZDAJ ZRIKTALI V LOBLONI.

In reply to by tuncika

necepec (nepreverjen)

Markasto:
znaš ge pa ka tij lejko zriktaš?
Tan v, ponavadi s ploščicami obloženon prostori, na bejlon keramičnon podstavki za sedeti tij lejko zriktaš .......... tan se pa tudi tvoj domet konča!!

In reply to by Markasto. (nepreverjen)

Pluseur (nepreverjen)

Glavno ka naši majo za milijon eur covid dodatkov na leto, pa uživajo ob kavicah.

manipull (nepreverjen)

Kakšna blamaža in manipulacija. Naši domači doktori delajo v privatnih samoplačniških ordinacijah zato ka so njihovi oddelki v bolnicah zaprti, iz tujine pa vlačimo nekše vojaške medicince samo zaradi toga, ka se še bole pontecejra in histerizejra to epidemijo, v keroj se je celotna naša stroka s politkko vred izkazala za totalno nesposobno. Sramota!

necepec (nepreverjen)

Točno tak!
Je popolnoma nepotrebno in je odličen EPP!!!

In reply to by manipull (nepreverjen)

Potoptonin (nepreverjen)

V Liblani se tumi pravi butalci, v Prekmurji pa düplini......

Gadafi (nepreverjen)

Na goli otok smotance

goričanec2 (nepreverjen)

Ete prinas pa medicinske sestre po šihte šošmorejo, ka so fejst zmantrane! Te leko še kelnaore v oštarije🤔

Juju (nepreverjen)

Pa ka so jim nej pregorele😉

In reply to by goričanec2 (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

Sestre pusijo ponoči in podnevi

In reply to by Juju (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Kaj pa pusijo

In reply to by Carni vrag (nepreverjen)

ski doktor (nepreverjen)

Sousidovi, ge sta oba doktora, se pa naslednji teden že pakejrajo v Italijo na smučanje.
Ka tou mamo kakšno izmenjavo? Naši doktori k njin smučat, njihovi pa k nan delat?
Boug nan pomagaj, če se v najkrajšon časi ne rejšimo teh blesavcov na oblasti.

PCT strokovnjak (nepreverjen)

Pavšalno gledanje! Kot da nam ne pripada dopust? A moramo oz. sploh zmoremo delati tedne in tedne skoraj brez odmora, dopusta? Ti bi to zmogel?
Pa tudi... ni vsak doktor za kovid oddelek. Ni usposobljen. Kot bi postavil Gajserja na cestni motor in upal, da prehiti Marqueza? Ni niti najmanjših možnosti. Ne moremo vse ortopede, pa urologe, kirurge usposobiti za virologijo in jih tja premestiti. A misliš, da bi v primeru neke hude nesreče spet na kovid oddelku vse pustili in lahko tekli na oddelek kirurgije?
Ni vse tako enostavno, kakor mislite internet strokovnjaki! In samo bolj zmedete take, kateri še manj vejo od vas. In potem imamo, kar imamo: odpor do cepljenja, na splošno nepriznavanje epidemije, vse se ve, kako poteka bolnišnično zdravljnje in še kup zadev.

In reply to by ski doktor (nepreverjen)

ski doktor (nepreverjen)

Aha, OK.... neje sakši domači doktor usposobljeni za delo na covid oddelki, to razmin. Samo kak so pa te tej italijanski medicinci (če bi šlo za doktore bi verjetno napisali ka so prišli doktori, nej pa nekši vojaški zdravstveni delavci) usposobljeni za delo na covid oddelkaj?
In še nekaj, če lejko študentje medicine in prostovoljci pomagajo na covid oddelkaj, te verjetno kakšen urolog ali ortoped tudi lejko. Verjetno mata teva kljub drugi specialnosti še vedno več medicinskoga znanja kak nekši študent ali prostovoljec? Ali?
Pa glede dopusta, seveda van pripada. Samo pri nas v službi gda mamo dosti dela nišče ne premišlavle o ton kak de šou na dopust. Tudi si med sebov pomagamo, če glih si nej zaposleni na določenon delovnon mesto ge je ful gužva. Ali gda je sila je sila in vsi fkuper stopimo. Doktori pa vsi nekak preobremenjeni gda so v javnih bolnicah, v privat samoplačniških ordinacijaj pa neje problem delati celi den.
Ges san cepljeni, priznavan virus, podpiran cepljenje ali to ka se dogaja pri nas je totalno mimo. Tudi znan ka poteka bolnišnično zdravljene covid bolnika ker pač šten določene članke in san seznanjeni s potekn bolezni. Nejsmo vsi ka se ne strinjamo s ten maloumnin odnoson naše politike in določenih strokovnjakov iz svetovane skupine zabiti anticepilci. Eni tudi hodimo dosti v tujino in vidimo ka v realnosti v niti eni drugi državi (Avstrija je iz toga izzvzeta) nigi nega takšnoga podjebavanja ljudi, niti nigi nega takšnoga pokvarjenoga odnosa vladajočih do svojih državljanov. Pa mislin ka mamo vseposejdi isti virus in ka se vseposejdi na isti način širi in ka v sakši državi na enak način zdravijo covid bolnike.

In reply to by PCT strokovnjak (nepreverjen)

Ohjoj (nepreverjen)

Vojaki, zobari in osebni zdravniki so pa usposobljeni za covid oddelek?
To smrdi do neba, napihovanje situacije. Še malo pa do astronavte vabili na pomoc. Dosti ljudi je pisalo prosnje na del mesto v bolnici da bi pomagali in se na lastne oci prepricali o situaciji in ne bos verjel... Niso dobili niti odgovora, totim zaj venda na bruhanje gre ob teh akcijah.

In reply to by PCT strokovnjak (nepreverjen)

Bubek (nepreverjen)

Pa kome se to da vse komentejrati.... pa privlekli smo na čuvanje južne meje neke Litovce, Latvijce pa neven koga, ka prej naša policija ne lada, po tistoj histeriji, ka trbej napotiti na mejo vojsko, ka je prej groza... zdaj privlečemo avion, šteroga ne nucamo, pa te "zdravstvene delavce" iz Italije, ka prej našo zdravstveno osebje ne lada, pa mamo že za polovico menje okuženih, kak pred enim mejsecom.... pa ka me vij zajebavate? Pa avion pa tej vaše oklepnike, vse skuper preplačano.... vi niste za sodišče, vi ste pred vojaško sodišče in se zna pred koj!
Ka je tou 18% zblojencov v Sloveniji, ka to smrduharstvo podpera? V bodoče mo nucali več postelj na psihiatriji!

PCT strokovnjak (nepreverjen)

Od kod ti podatek, da imamo manj okuženih oz. verjetno misliš hospitaliziranih kot pred enim mesecem. Veš, to je debela laž! Če dan ali dva pade odstotek odkuženih oz. število, to še ne pomeni, da se epidemija drastično zmanjšuje. Ko bi se le. Kar se tiče hospitaliziranih jih imamo še vedno preko tisoč, nekje okrog 275 na intenzivni negi.
Kot sem napisal, delavci na kovid oddelkih delamo skoraj non-stop že mesece... sedaj je kakšen dopust problem? G. Bubek, ti verjetno misliš, da je delo tako, da se šečemo levo in desno med bolniki, potem pol ure odmora, pa spet en sprehod, pa pavza itd...? Enako medicinske sestre? Nekateri bi res morali priti malo pogledat, če bi to bilo možno, kako delo poteka. Tudi v proizvodnji potegneš teden, dva, tri, mesec dni brez prostega dneva, potem pa se pač zalomi. Verjetno vsakemu?
Pa da na to še odgovorim: ja, veliko naših kolegov se je seveda začasno tudi "prešalalo" za delo na kovid oddelkih. Ampak, nekje je meja... tudi vse policaje ne moreš vzeti s ceste in jih poslati na stadion, da varujejo zelo kritično tekmo. To se je že zgodilo (tekma je bila odpovedana zaradi nezmožnosti varovanja s strani policije). Kakor nimamo na desettisoče policajev, tako tudi ne tolilko doktorjev. Pa bi jih rabili... Sam bi jih bil vesel. V neki meri tudi sem, kajti zdravstvena stroka, država je končno malo prišla k pameti in so tiste pogoje, predvsem znanje slovenskega jezika, precej omilili glede pridobivanja licence za zdravnike npr. iz drugih republik.

In reply to by Bubek (nepreverjen)

necepec (nepreverjen)

PCT strokovnjak,
edini in največji problem je to: NEJ STE vajeni delati, ampak dežurati pa se šetati po bolnicaj, zdaj PA TRBEJ rejsan delati in ste vsi gotovi!! Pomislite kdaj, ka nešče v kakšnoj industriji cejlo delovno dobo tak dela, pa ne paničari; preklinja, pa dale dela; san si je kriv, ka je nej doktor, a ne!
Pa smo tam!!
Istina ponavadi boli!

In reply to by PCT strokovnjak (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

Sestre pusijo ponoči in podnevi

In reply to by necepec (nepreverjen)

fičkovič (nepreverjen)

KA SI FAUŠ? IDI V BOLNICO PA TE FČASI ZRIHTAJO!

In reply to by Carni vrag (nepreverjen)

Špot pa sramota (nepreverjen)

Ne seruckaj! Špot pa sramota! Ka jih zdaj vlačijo se? Tonin je hujši demagog kak Šiptar!

In reply to by PCT strokovnjak (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

V neki meri tudi sem, kajti zdravstvena stroka, država je končno malo prišla k pameti in so tiste pogoje, predvsem znanje slovenskega jezika, precej omilili glede pridobivanja licence za zdravnike npr. iz drugih republik.

Janša de zrikto doktore iz Prištine in bolniške sestre iz Bosne s kupljenimi diplomami.

čarni vrag (nepreverjen)

Poslali so tri specializante, ka nesmijo samostojno delati, ostali so bolničarji.

Specijaliste n… (nepreverjen)

dr.mad.mafija.madicine

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

jerry2* (nepreverjen)

Se pravi danes je prišlo 6 zdravstvenih delavcev, jutri jih pride še 9, vse skupaj torej 15.. Nekega hudega efekta na naše zdravstvo to ne bo imelo. Meni se zdi, da je to vse skupaj bolj marketinška akcija, da se minister za obrambo lahko slika za medije.

necepec (nepreverjen)

Ja, jerry, to je čisti EPP!!!!

In reply to by jerry2* (nepreverjen)

To je to (nepreverjen)

Dober predlog za Vlado rs. Zgodovinska priložnost za Slovenijo je, ponuditi azil necepljeni Avstrijcem.

proti pripadnikom (nepreverjen)

Italijanske vojske u Sloveniji

24sata hr/franciskovic-tri-sata-iznosio-obranu-nisam-pozivao-na-rat-ciljana-publika-su-mi-vjerni

Smešnež (nepreverjen)

Poslali so 3 nekse specializante ne ven kere specialnosti in pa en kup vojaske sanitete, usposobljene za delovanje na vojnih obmocjih. Tej do nas zdaj rejsili korone, aleluja

Ministrantek (nepreverjen)

Tonin se sramoti iz tedna v teden, vedno bole in bole….

Carni vrag (nepreverjen)

Mama ti je sramota

In reply to by Ministrantek (nepreverjen)

fičkovič (nepreverjen)

TI PA ŠE VEČJA.

In reply to by Carni vrag (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice