Inšpekcija Panvito zaradi spornega poljskega mesa obiskala kar dvakrat, nazadnje danes, ko so preverjali še pošiljko mesa iz lanskega avgusta.

Kot so danes sporočili iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so po pregledu dokumentacije ugotovili, da je septembra iz razsekovalnice v Panvito prispela pošiljka zamrznjenih govejih obreznin.

Pošiljka v Panviti ne prihaja iz sporne klavnice

Razsekovalnica je na zahtevo slovenskega obrata posredovala seznam na katerem je identifikacijska številka živali, št. odobritve klavnice, kjer so bile živali zaklane, št. odobritve razsekovalnice, datuma zakola in št. partije. Ti podatki omogočajo neposredno povezavo s podatki na spremni dokumentaciji, s katero je pošiljka zamrznjenih govejih obreznin prispela v slovenski obrat.

Inšpektorji UVHVVR so vso dokumentacijo preučili in jo primerjali z oznakami na pošiljki. Ugotovili so, da 15-tonska pošilka sicer res prihaja iz razsekovalnice, ki je po podatkih poljskih oblasti distribuirala meso iz sporne klavnice, a inšpektorji so po preučitvi dokazov vendarle ugotovili, da pošiljka, ki je prispela v Panvito, ne prihaja iz sporne klavnice

Še vedno pa ni znano kakšni so rezultati mikrobiološke in kemične analize, zato je celotna pošiljka zadržana do rezultatov vzorčenja.

V Panviti dve pošiljki poljskega mesa

Sodeč po objavi na spletni strani uprave za varno hrano pa je ob septembrski pošiljki očitno spornih tudi 15 palet mesa, ki so jih v Gornjo Radgono iz Poljske pripeljali že lanskega avgusta. Takrat dostavljene goveje obreznine je inšpekcija vzela pod drobnogled danes in ugotovila, da se od skupne neto količine 15 ton v Panviti nahaja le še za slabe tri tone zamrznjenih govejih obreznin. Preostalo meso je bilo namreč že predelano. 

Nobena od živali ni bila zaklana v sporni klavnici

Tudi v tem primeru je razsekovalnica na zahtevo slovenskega obrata posredovala seznam na katerem je ID št. živali, št. odobritve klavnice, kjer so bile živali zaklane, št. odobritve razsekovalnice, datuma zakola in št. partije, ki omogočajo sledljivost, neposredno povezavo s podatki na spremni dokumentaciji, in specifikacija pošiljke. 

In tudi pri tej pošiljki je uprava za varno hrano sicer ugotovila, da nobena izmed živali ni bila zaklana v sporni klavnici, a še ni ugotovila ali je meso neoporečno. 

Šele danes je bilo meso iz avgustovske pošiljke vzorčeno in poslano na dodatne preiskave. Do ugotovitev je meso zadržano.

Celotno sporočilo v zvezi s spornim mesom iz Poljske si lahko ogledate TUKAJ.

S spleta

Komentarji (31)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
fg (nepreverjen)

Alo kebabsiji ste slišali,da je v vaši priljubljeni Kosovarski hrani prisotna salmonela ?Dober tek še naprej vsem ki uživate ta drek

DF (nepreverjen)

ko te je vprašal iz katere klavnice je važno je da je poljsko , kar pomeni da bi morali biti GOTOVI

In reply to by fg (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ali so to kakšne Grimove pravljice za malo deco? Za te obreznine lejko ugotovijo od kere krave izvirajo. Pa jasno ka nedo iz tiste kriminalne klavnice. Papir vse gor vzeme.

brekaš (nepreverjen)

Kak da je na Poljskon samo ena klavnica? Majster znaš kak velka je Poljska? Zdaj bi se že malo lejko zmejrili s takšimi bedastimi komentari. Tej majmuni "novinarski" vas pa iz dneva v den gor šuntajo, vij pa nasedate. Pa ka eni resno mislite ka je vse tak enostavno? Če so po vaše kao naši inšpektori nej zadosta dobri, ka mislite ka EU samo tak cuj gleda ka se pokvarjeno meso okouli vozi? Gda enoga takšoga dobijo te takoj vse preverijo. Samo ne bojte tak naivni kak se delate. Mislite ka švabi pa jodlari od Panvite kupujejo, če je nej vse tipi topi? Malo morgen. Itak pa vas večina tu gor piše zaradi faušije, političnoga razloga in pa najbole zaradi lastne primitivnosti. Samo predstavlan si kak bi bilou, če bi naprimer lastnik Panvite biu nekši podpornik ali funkcionar SDS-a. Gnes bi že štirje avtobusi prizadetih penzionistov pred Panvito demostrejralo v bran tomi mesi in za vse krivilo Kučana pa komuniste iz 1945 leta. :)

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ka si zdaj tu notri zmešo SDS. Ka ma zdaj SDS s tem odpadom, ki ga vozijo iz Poljske in ga prodajajo bonicam, šolam in vrtcem. Zakoj je to meso poceni? Zato ka je slabe kvalitete. Ali ti mogoče misliš ka poljski mesari za šenki delajo? Ka šleperi do Slovenije na vodo idejo? Zapomnite si že enkrat: Meso je poceni zato ka je slabo. Pri nas so pa kriminalci sprejeli zakon, da je pri javnem naročilu važna samo cena. Po tvoje mi tu gor pišemo zaradi faušije, političnega razloga in pa najbole zaradi lastne primitivnosti. Primitiven si ti, ki pišeš te norije. Po tvoje, če ne bi bilo SDS bi še cveke jeli, češ ka zadovoljujejo vse predpise te zmešane države.

In reply to by brekaš (nepreverjen)

gghhj (nepreverjen)

GLEDAM KANAL A, SVET.
novinarka pokaze tovorno vozilo iz poljske katero stoji zraven panvite. Vprasa voznika ce pelje meso. voznik rece da ni pripeljal meso in pokaze tovor. Prikolica je bila prazna brez kakrsnega koli tovora. To pomeni voznik tovornjaka se je iz poljske do gornje radgone pripeljal brez tovora, ''sel je na izlet'':)
Skoda da je bila novinarka prazne glave, ker jaz bi voznika vprasal, kaj za vraga pocne v gornji radgoni:)
MISLIM PA KOGA IMA TU KDO ZA NORCA:)

Mediji pa spet brez glave nekaj bluzijo ne v prid ljudi temvec zaradi hledanosti....bruuuhhh

butalec (nepreverjen)

Ka pa če je čakal na natovor - kranjske, hrenovke pa posebno je pelal nazaj gor na Poljsko!

In reply to by gghhj (nepreverjen)

gghhj (nepreverjen)

hehe, nejso ravno gucali o izvozi:)

In reply to by butalec (nepreverjen)

fg (nepreverjen)

butalec.................. Tovornjak je ponoči izprazno v Panviti za to je bil prazen res si votel

In reply to by butalec (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Mislim, ka si v tem primeru votel ti.
Še enkrat si prešti, uključi mašto, pa te de se ti komaj posvetilo, ka san dejansko napiso.
Ali pa po domače: šti med vrsticami, če si nej votel!!

In reply to by fg (nepreverjen)

Geza007 (nepreverjen)

Peter Polanič kaj to delaš od firme?

SOSED69 (nepreverjen)

Meni ni jasno kje je Polanič toga pajaca od direktora najšel. Nakladač pa mutibarič erste klasse, poznan ga še iz študentskih lejt. Nej čudno ka so ga iz Merkatora nagnali.

In reply to by Geza007 (nepreverjen)

sandi 1 (nepreverjen)

PAPIR VSE GOR VZAME, NAŠI INŠPEKTORJI PA NAM TUPIJO, KAKO JE VSE >>TIP - TOP >> V SLOVENIJI....

Janez Komunist (nepreverjen)

To je vse od takrat ostalo,ko nam je vladala desna stranka,torej 2004 do 2008,zdaj pa se lahko zahvalimo tej Šarčevi vladi,da se je to odkrilo,ker so tako dolgo bili vse povsod desni podtaknjenci in to svinjarijo z govejim mesom omogočal,ki pa jih je največ na SŽ,ampak tudi te bo treba spucat in upam,da bo to g.Marjan Šarec čim prej uredil in tistega Grdavsa zbrcal v tazadnjo.Bravo premier,če bo šlo tako naprej boš lahko prehitel do sedaj najboljšega premiera v zgodovini Slovenije g.Janeza Drnovška.

čarni vrag (nepreverjen)

Za svinjarijo s tem mesom so krive Slovenske železnice. Še dobro da niso Marsovci.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

Mojstri za zatuškanje. Zmaga pa tista "na izlet z šleperon"!

lauraas (nepreverjen)

Aja, saj smo pa vsi vedeli, da meso ni iz sporne klavnice, škoda poročanja.

Strijc Džouže (nepreverjen)

Saj vseeno, za navadno rajo je tudi poljsko meso dobro! Dober tek!!

grobar (nepreverjen)

Ka do pa zdaj,z ten šest mesecov starin meson?Pripelajo v mesni center in pod akcijov prodajo,kao sveže meso.Mafija.

čarni vrag (nepreverjen)

To meso do lepo zmleli, dodali razne dodatke za okus in s to maso bodo polnili hrenovke, klobase, čevapčiče itd. I feel Slovenia!

In reply to by grobar (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Ma škoda komentarjev o tem, če je kdo kaj "namerno". Moje mnenje je, da vseeno počakajno na neka poročila inšpekcij. Tudi evropskih. Za sedaj ni dokazov oz. nekega uradnega, sprejemljivega in logičnega poročila o tem. Kaj pravijo v npr. Panviti, pa kakšen komiondžija, pa Židan... ni pomembno.

Sam sem pa do naših kontrol in pregledov nekoliko skeptičen. Če ne drugo, razna ministrstva, pa te in one inšpekcije ob podobnih primerih takoj izstrelijo: "Tega pri nas ni. Ali: Mi imamo najboljšo kontrolo. Še: Naši predpisi so najboljši v Evropi. Za konec, pa ni potrebno, da je konec: Naša kontrola je tako vrhunska, da tako meso ni moglo končati v Sloveniji." Koliko navednic bi še lahko napisal? Za netočne, zgrešene izjave še ni verjetno nihče nikoli odgovarjal in potem so pač dokaj neodgovorni.

Vse me spominja na nekdaj našo ljubo JNA (za mlajše: to je bivša jugo-vojska), kjer so kar "streljali" z opisi: "Naše oruđe je jedno od najboljih u svojoj klasi. In: Papovke su jedne od najsigurnijih i najpreciznijih pušaka u svojoj klasi......"

Tudi Slovenci se še nismo znebili nekega sindroma, kjer se preveč poveličujemo. Vse vemo o Avstrijcih, so "jodlarji", vse o Italijanih, saj so "lahi", Madžari so bili nekdaj "turbaši"... Kaj smo pa mi z vsem tem hvaljenjem? Če kdo ve, kako se posmehljivo o nas izražajo naši sosedje, kar z besedo na plano. Za Hrvate vemo, da nas imenujejo "alpski Hrvati", kaj pa drugi?

Pa še o tej naši ljubi hrani: grem v Špar in kupim npr. dva kareja. A mislite, da sprašujem, od kod je meso? Redko jem kebab... pa nekako mislim, da za tako stanje, ko se sedaj verjetno vsi izogibajo Pajda in še nekaterih, niso krivi oni. Kupili so maso za kebab na tržišču, vsaj verjamem v to.

Tu jaz politike ravnone bi mešal zraven. Navajeni smo delati, kakor pač delamo, navajeni smo koruptivnih dejanj, ker smo pač taki. Desetletja bodo potrebna, da bomo odgovorni. To neka politika čez noč ne more spremeniti, niti hipotetično desna opcija, če pride na oblast. Deset lopovov ne moreš spreobrniti. V tej skupini kakšnega že, večino pa čez noč nikakor.

čarni vrag (nepreverjen)

Dragi tovariš! Riba smrdi pri glavi. To da je Slovenija visoko na mednarodnih lestvicaj koruptivnosti je dejstvo. Po znanstvenih raziskavah je stopnja korupcije v neki državi odvisna od tega kako dolgo je ena politična opcija na oblasti. Italija je koruptivna saj so tam bili desetletja na oblasti krščanski demokrati. Kaj pa pri nas? Katastrofa! Komunisti oziroma kaviarlevičarji so na oblasti že 70 let. Tiste tri prekinitve 90-92 in 04-08 in 2013 koruptivne mreže niso poškodovale. Zato mamo najdrakše AC v Evropi, TEŠ6 bo uvažal indonezijski premog, pri nas koštajo umetni kolki štirikrat več itd. A kak vse kaže je ljudstvo s takšnim lopovskim režimom zadovoljno. To je demokratično, ljudstvo ma vsikdar prav. Zato pa lepo prosim odprite usta in brez ugovarjanja požrite crkotino, ki menda odgovarja vsem predpisom o varni hrani. Vsaj po mnenju inšpektorjev.

In reply to by Truplo

meso (nepreverjen)

Pomurka je negda tudi uvažala iz polske, so pečat doj vrezali pa pomurkinoga gor stisnoli in je šlo dale.

lauraas (nepreverjen)

Kaj niso krivi Albanci, saj pa musliman bo kupoval samo od muslimana in njemu omogočal profit ("skup držanje") in nemški uvozniki pripravkov za kebab so vse Turki in Albanci in seveda kupijo najcenejše, ker bodo to itak pojedli neverniki.

lauraas (nepreverjen)

Bravo čarni vrag, vse super povedano, korupcija in nepotizem ni majhna stvar!

lauraas (nepreverjen)

Nič bat, do migrantov sporna govedina ne bo prišla, za njih je vzorno poskrbljeno!

DF (nepreverjen)

Na tem portalu je nekdo betezen na crki DF. Karkoli napisem, on zbrise. Hvala, pametnjakovic.

butalec (nepreverjen)

Meni pa naj nešče razloži tole:
poznajo sledljivost 15 ton govenskih falatov - obreznin!!!
Znan, ka se da po falati govedine izslediti štalo in kmeta, ge je bik zraso (če že štoj vmes nej kaj "zmuto"),
nemren pa zrazmiti, kak ugotoviš od kje 15 ton zmrznenih "obreznin". Od kelkih glav živine sploj je to?
Van poven, že par dni mi nikše meso nejde doj po guti, se bojin, ka de z mene grato vegeterijanec!
Samo Vegeto mo še đo!

čarni vrag (nepreverjen)

To je tak bi ti nešče pokazo eno kišto šrajfov, matic, pa raznih malih delov pa ti zdaj ugotovi od kerih autujov deli so to.

In reply to by butalec (nepreverjen)

Zaskrbljena javnost (nepreverjen)

Malo smo pomesali vse skup se mi zdi ali pa jaz ne razmin. Iz klavnice ide meso v razsekovalnico. Kdo mi jamci, da se sporno meso iz X Poljske klavnice v razsekovalnici malo ne... "pomesa". Vzorec se pa pri 15 tonah mesa jemlje iz katere tone ze? (15x1000 kg mesa je to?). Upam, da so dobro vzorcili, hehe, da ni kaj poleg se s tovornjaka padlo. Saj cevapcici so bili njami ne vem kere bomo zdaj jedli.

butalec (nepreverjen)

Zato pa, ka si umijejo obraz, so danes sporočili, da bodo dotično meso (obreznine) dali uničiti.
Iz česa do pa te delali čevapčiče, keri do se že marca začali na vsakn drujgon vrti pečti?
Jaa, iz enih drugih obreznin, se bojim!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice