Pomurski vodovod že kar nekaj časa buri duhove. V sistemu B dvanajst občin ne najde skupnega jezika o ceni vode, zato jim grozi, da bodo vračale evropski denar. A to ni vse, zaradi njihove nezmožnosti dogovora številnim krajanom gasilci še vedno vodo vozijo s cisternami.

Cevi so, a voda po njih ne teče

Kar šestim občinam - Cankovi, Gornjim Petrovcem, Moravskim Toplicam, Puconcem, Rogašovcem in Šalovcem od dvanajstih v sistemu B vozijo vodo s cisternami. Gre tudi za tista območja, kjer je vodovodni sistem že zgrajen, a po njem ne teče voda. To pa seveda dodatno bremeni tako denarnico občanov kot občin.

»Že od marca, začetka aprila imamo zgrajen vodovodni sistem v cankovski občini, po ceveh pa še vedno ne teče voda. Gasilci morajo s cisternami voziti vodo do zbiralnega bazena. Te stroške pol krije občina, pol pa občani sami,« ogorčeno pojasnjuje cankovski župan Drago Vogrinčič.

Šest tisoč litrska cisterna stane 50 evrov, od tega polovico torej krije občina, polovico pa občani sami. Zbiralni bazen tako tedensko polnijo gasilci.

Dvojno plačevanje vode

Občina Cankova ima v Kraščih bazen, kamor gasilci vozijo vodo in iz njega oskrbujejo okoli šestdeset do osemdeset hiš. Za nameček pa ta »bazenska« voda ni pitna, saj jo za uživanje občani morajo bodisi prekuhavati ali pa kupovati ustekleničeno.

»Naši občani torej plačujejo priklopne storitve, ki jih še nimajo, in stroške, ki nastanejo, ko gasilci s cisternami vozijo vodo do bazena. Povrhu vsega pa morajo vodo iz bazena prekuhati ali kupovati ustekleničeno vodo, če jo želijo piti,« benti Vogrinčič.

Dodaja še, da je zelo razočaran in ogorčen, da se po enem letu še vedno ne morejo dogovoriti, in uskladiti mnenj o enotni ceni vode.

Jabolko spora cena vode

Jedro spora med desetimi občinami na eni strani in Mestno občino Murska Sobota ter občino Beltinci na drugi strani je, kako določiti enotno ceno vode pri skupnem vodovodnem sistemu oziroma ali naj bo omrežnina enotna za vse ali ne.

Včeraj ponovno sestanek

Ker občina Beltinci še edina ni prenesla premoženja v upravljanje skupnemu upravljavcu, so se včeraj v Beltincih sestali predstavniki občin Beltinci, Puconci, ki predseduje svetu, Grad, ki je nosilka projekta in Vodovoda sistema B ter poskušali doseči soglasje vsaj glede tega, vendar jim tudi to ni uspelo.

Po besedah puconskega župana, Ludvika Novaka, so včeraj sklenili, da bodo poglede na prenos in upravljanje sistema z občino Beltinci poskušali uskladiti do 24. novembra, ko imajo občinsko sejo v beltinski in soboški občini. Nosilki projekta torej ni preostalo drugega, kot da ministrstvu sporoči, da se še usklajujejo, in da bodo elaborate potrdili 25. novembra.

Preberite še

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gradec (nepreverjen)

Kar šestim občinam - Cankovi, Gornjim Petrovcem, Moravskim Toplicam, Puconcem, Rogašovcem in Šalovcem od dvanajstih v sistemu B vozijo vodo s cisternami.
Čisto zavajanje. Voda se vozi k posameznikom ne pa celotni občini! Sicer pa zgoraj omenjene občine premorejo dosti bolj kvalitetno vodo iz lastnih vrtin, kot pa jo bodo dobile iz sistema B: Zlasti to velja za Šalovce in G. Petrovce.

barcelona (nepreverjen)

Voda,voda, voda. Oskrbujejo šestdeset do osemdeset hiš. Ali res ne vedo koliko hiš oskrbujejo. Morali bi vedeti do osebe natanko. Zmeraj več nepravilnosti pri tem vodovodu bo prišlo na dan. Na "j" pa bomo Goričanci. Kaj pa krivci ?

Gost (nepreverjen)

Ma ka jamrate bemri. Volite pa vedno enake zupane

Sapienti sat (nepreverjen)

Gnes den se voli župana na podlagi tega kak je veren (odi v cerkev, na pogreba, plačuvle meše ) in še te trbe pred volitvami po kučaj, po tej vesaj, iti p osebno prosjačit, ka se ga naj voli itd.. Tau ti je pač realnost Prekmurja.

Landini

Se popolnoma strinjam. Ni važno, če kaj naredi, glavno da pride k nam na špricer. Žalostno. Starosta slovenske politike je že davno nazaj povedal:" Ni važno, če kaj zna, glavno da je naš." Na žalost se to odraža tudi na državni politiki.

In reply to by Sapienti sat (nepreverjen)

sppphiro (nepreverjen)

voj, da bi tej družbnopolitičnidelavci znali en pameten članek napisate.. če nešče nema vode pomeni ali ka je vodovod nej NAPRAVLENI, ali pa ON NEŠČE nikaj investerati v svoj priključek in tüj nešče vode plačuvati...
To ka se župani nemrejo okrog talanja stroškov zgučati nema veze s ten. Se pa fajn vidi kak mamo usposboljeno policijo, tožilstvo in sodnijo...
Z helikoptera se vidi, ka je tehnična dokumentacija bila "pod" roko napravleno pomanjklivo - tak se voda v cevaj segrevle in predu stoji v cevaj. Posledica bo je ka de se notri napravila legionela in do lendavčani pa tu pa tan na goričkon čez čas malo bokšo prebavo mele.
Izvedba seveda klasika vsaj 2 krat preplačana, cevi 3-4 krat predimenzionera... (kriva seveda nej policija nej tožilstvo ne vej najti...)
No in te na koci še pride "ideja določenih prezaduženih županov" o porazdelitvena "ponzi" shemi, prek štere bi se pokrile investicije v razne fuzbal stadione, tlakovce, predimenzionerane občinske stavbe iz žepov vsej prekmurcof pa tuj prlekov ... kobajagi SOLIDARNOST....

Ge je komunizem tan so lidge sredi vode žedni, sredi žitnih polj lačni, v sahari pa bi sfalo pesek...

Čudo (nepreverjen)

sppphiro, v komunizmu smo nikdar nej bili, od let 1991 pa smo v kapitalizmu. Telko samo, če ne vejš.
Sicer si pa ostalo dobro napiso.

don corleone (nepreverjen)

Malo bole bi nekdo mogel vse to meti pod kontrolo posebej župane ka so se mastili z pejnezi .Pejnez nega vodovod nej dokončani in to je v Slovenistani že praksa .

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

sppphiro; se popolnoma strinjam s tabo.

Ka so pa stroški izgradnje in vzdrževanja vodovodnega sistema na goričkem dosti dražji kot na ravenskem zaradi terena, je bilo jasno že na začetku. In na začetku bi se mogli dogovoriti ali solidarno vsi pokrijejo te s stroške ali pa samo goričke občine, kelko san ges razmo zakoj se tukaj ide.

asasasas (nepreverjen)

Alojz Glavač v svoji občini ni naredil v dveh mandatih ničesar pametnega, kako lahko sedaj pametuje na regijskem nivoju???

kletrart (nepreverjen)

@prekmurje zbudi se
Ja si so šli z figo v žepi v te projekt. Prej samo ka penezg pride, ka si v žepe malo denemo te mo že nekak - čista na HORUK, tak kak nekda.
Ne ven sicer ka so župani podpisali ali zadja vö vidi ka nika, oziroma ja gor pisalo, "DAJMO ZAPRAVIMO PENEZGE" te pa de že nekak. Kelko de koštalo vzdrževanje (bojda nekaša amortizacija,...) NIKOGA neje brigalo, oziroma so eni župani gor prišli ka do neka celo pridobili. Drugi pa so gor prišli, ka bi v bistvi kak majo zdaj je falejše, tuj bole zdravo vodo pigejo.
V židansko kolhozni maniri "vodo v ustavo" (alo po domače - napravimo eni velki SD državni kolhoz - ge mo ge pa perhavec pa moji komunajari zaposleni in mo drugin pamet solili), so liden sredi VODE, zdravo vodo vkraj zali, (to zmorejo samo čisti komunisti, pokvarjenci prve sorte) pa jin pripelali v 4 krat predimenzioneranij cevaj "župo z bakterijami". Standardna delovna zmaga delovnoga ljudstva. Pravičnost, kobajagi - zakoj bi eni čisto vodo pili drugi pa z bakterijami ( to je NEPRAVIČNO) - če lejko si malo z bakteriajmi :)

Prekmurje postaja tak pa laboratorij za komunajzarske psoskuse na živij lidaj.

pa dobro prebavo na sisemiB

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

asasasas; Ne modruj zdaj o župani Glavači,ka je nosilka tega projekta občina Grad.

Tij pa maš na naslednjih občinskih volitvah možnost in priložnost kandidejrati za župana Moravske občine in če zmagaš , te lejko puno pametnoga napraviš, če si sposoben tudi drugače nej samo z jezikom. Vsaki lejko kandidejra za župana.

asasasas (nepreverjen)

Ne modruj tij meni ker je donedavnega Glavča bil predsednik sveta ustanoviteljic !

tutu (nepreverjen)

Slabsoga zupana od Glavaca nega... V dveh mandataj je nej napravo cista nika! No, razen tiste ceste v Sebeborcaj, stera je totalno nepotrebna pa jo skoraj nisce ne nuca...

Kugla (nepreverjen)

Ne vem, kdo je sploh dal pooblastila županom, da se tako dolgo nategujejo okrog tega. Zanima me ali bodo župani tudi sami prispevali svoja sredstva, če bo potrebno evropska sredstav vračati. Na Ministrstvo za okolje pa bom pisal, da naj v nobenem premeru ne podaljša roka. Vse skupaj pa napisal in obrazložil tudi Evropski komisiji. Župani namreč ne delajo bedake iz sebe ampak iz nas občanov.

milans (nepreverjen)

Kerman če podpišeš to, te si se zakopal do konca. Beltinčari nebomo plačuvali nadstandarda goričancom. Mamo svoj vodovod od prle in od toga ''Projekta'' smo dobili edijno stolp - in če de trbelo bomo za stolp dali pejneze nazaj, nedo pa naši lidje krili razliko goričancom

Gost (nepreverjen)

Odg. milans, Kerman bi te naj modrijo tiro, da je podpišavo pogodbe in anekse, ne ka zaj neko modrijo tira. Tej projektje bil v začetki samo za Goričko. Te pa so se coj zrinoli še sobočanci in marki. Zdaj da pa so pejneze iz evrope dobili pa bi eni na tou ka so podpisali pozabili.

nevtralen (nepreverjen)

politika pa svajüvle lidij. goročanki gor, dol. marki gor, dol, finta je v ton, ka mo vsi meli prek 10 evrof te omrežnine na mesec. voda je praktično kšenki. jasno pa je ka sobota pa beltinci nedo davali svoje omrežnine na goričko. goričonci nemamo ešče vode zatou, ka so nan naši župani nej napravili vodovoda do kraja. da de drüjga faza de ta omrežnina 20 evrov na mesec. liblana je čedna. lipou pravijo ka si pomurci naj samij financejramo vodovod. oni pa 10 krat falej. moja mama pa ati mata tan stanovanje pa vijdin ka košta. malo, skora nika. či bi se vse znalo ka se zna gnes toga vodovoda nigdar ne bi bilou. goričonci mo meli vodou samo drago mu jo plačali. to je edijna istina.

cisterna (nepreverjen)

Kakšno cisterno , cisterne so za gasilce ali pa za kmete , danes so to plastenke , dobijo se v vseh dobro založenih trgovinah . Ali ne ?!
Židani ka pa HASAP ??

ukiniti pol občin! (nepreverjen)

nemrejo se zmeniti keri bi na večji cecek cejco narod.

farbanje (nepreverjen)

župani so šli v projekt zaradi nabiranja političnih točk, nepremišljeno, nestrokovno, zdaj, kda se pa vidi konec projekta, ki je izveden fejst po domače, brez rešenih vprašanj, ki so bila znana že na začetki, pa grata panika. Župani, vsi 10+2 si ponovno nabirajo točke, na način, što se bole bori za nas porabnike vode. Što, niti teh deset, niti oviva dva, ka sta proti. Mi, občani bomo na kunce sve to plačali, pa dobimo slabo vodo, visoko omrežnino in ceno vode. Zato, dragi župani, upam, ka narod spregledne in ugotovi, ka ste vi zato krivi, pa vas več nikdar ne voli.

Gost5 (nepreverjen)

Sicer nimam nič proti pomurskemu vodovodu, v smislu, da se vsem omogoči dostop do vode. Samo to, da bomo morali zaradi nekaj občin drugi plačevati konkretno večjo ceno vode in omrežnine kot smo jo do zdaj, je pa kriminal. Pa še priklopljeni ne bomo na tole vodo, kar je po eni strani dobro, ker ta scalina itak ni za piti.

Edino nekaj svetnikov na občini Tišina se je upiralo temu ropu, pa je potem župan občine Tišina in nekaj drugih županov pritisnilo na njih, da so morali potrditi. Na občinski seji so eni župani lajali kot psi, čisti primitivci, ki si ne zaslužijo take funkcije. Župan občine Tišina bi pa že tako ali tako moral odstopiti ker je bil obsojen.

Pomurski vodovod je pa itak poskus komercializacije dostopa do pitne vode in molzenja občanov. Dosti občin ima zgrajene nove vodovode in imajo dosti boljšo vodo, zdaj jih bodo pa prisili, da naj občani pijejo klorirano scalino.

Sramota za pomurje, glavno da so si eni že spet napolnili žepe, mali človek pa itak ni pomemben.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice