V zbirnem centru rešitve za številne Rome, ki prihajajo iz Hrvaške, v ograjo vrežejo luknje in pokradejo vse, kar je med smetmi »vrednejšega«, ne vidijo več.

V ormoškem zbirnem centru za odpadke se v zadnjem času vse pogosteje soočajo z opustošenjem, ki ga za sabo puščajo Romi iz sosednje Hrvaške. Na Komunali vsak dan najdejo nove luknje v ograji, skozi katere nepridipravi odnašajo dele bele tehnike, baker in drugo, kar še lahko preprodajo naprej. Številne prijave policiji so za zdaj resda privedle celo do nekaj izrečenih kazni na sodišču, a uslužbenci zbirnega centre te iste kršitelje zdaj že ponovno videvajo med odpadki.

»Za Rome žal ograja ne obstaja. Se pravi, vsak dan opažamo, da naredijo prehode skozi ograjo, potem to blokiramo z najrazličnejšimi stvarmi, ampak danes so luknje tu, dva dni nazaj so bile tam,« opaža Ludvik Hriberšek, vodja ravnanja z odpadki Komunala Ormož.

To je zadnja luknja v ograji zbirnega centra, skozi katero so kradli odpadke. To počnejo Romi iz sosednje Hrvaške, so prepričani v ormoškem zbirnem centru za odpadke.

Elektronska oprema, kompresorji na hladilnikih, matične plošče ...

Kompresorji na hladilnikih so najbolj priljubljeni plen. Vodja zbirnega centra Judita Jurkovič v času našega obiska le s težavo najde kakšen hladilnik, ki ga še ima. Za dobro ceno pa nepridipravom ni tuje niti razbijanje katodnih cevi starih televizorjev za košček bakra. Prekopavajo tudi zabojnike z odpadno elektronsko opremo.

Po takšnem nočnem plenjenju na deponiji ostane pravo razdejanje, pri nestrokovni demontaži pa v okolje uhajajo nevarni hladilni plini.

»Odnašajo kable, iščejo vredne kovine, baker, medenino. Tudi, videli smo, da matične plošče odnašajo iz računalnikov,« je obupana vodja zbirnega centra Dobrava.

Brez rešitve

Dodatni videonadzor ni rešitev, je prepričan Hriberšek, saj bi ga morali plačati občani: »Vse se da, vendar občana ne moremo bremeniti z Nasinim varovalnim sistemom, ker želimo imeti za občane čim bolj optimalno ceno.«

Policisti so že obravnavali številne tovrstne kraje, a to prevozov odpadkov na Hrvaško in njihove preprodaje ni zaustavilo. »Imeli smo tudi primere na sodišču, vendar postopki so dolgotrajni, se vlečejo. Mi se pa vsak dan soočamo z vedno večjim problemom,« še dodaja Hriberšek.

Na Komunali Ormož so prepričani, da bi moral biti nadzor na meji ostrejši. Takšna čezmejna trgovina z odpadki je navsezadnje prepovedana.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kanžor

Edina rešitev je ,da se spusti elektrika v ograjo to jih bo zaustavilo 1000 %,ali pa dva psa pit bula

Jo (nepreverjen)

Banda komunalna milj vam sortiramo smeti zato nas lepo kasirate kam pa dajete denar .potem lepo to prodate ,in na koncu leta prikažete minus tako da potem naslednje leto spet lahko dvignete ceno odvoza .naj vam kradejo ,upam da ne bodo ukradli kakšnega vodilnega

oj-oj (nepreverjen)

tu so nas malo okrog prinesli z položnico. mi ločujemo odpadke komunala jih pa sortira na sortirnici. mi njin z ločevanjem omogočimo lažje sortiranje pa je itak na konce dražje

In reply to by Jo (nepreverjen)

.... (nepreverjen)

Za rome itak ne velja noben zakon razen of po keron dobijo denar od države....

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

DRŽAVA DA PRIBLIŽNO 50.000 SOCIALNIH POMOČI. VSEH ROMOV V DRŽAVI JE PA OKOLI 8.000. TAK, DA JANŠEVIK RAZMISLI O TEM KAKŠNE BEDARIJE PIŠEŠ. SI TO VIDEL NA ORBANOVI TELEVIZIJI?

In reply to by .... (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

cigani so največji poštenjaki,,slovenci pa smo neki čefurski mix,,,malo bosncev malo hrvatov,,,malo šiptarjev pa še kak del makedonca in srba pa dobiš čistokrvnega slovenca,,,Ja ja cigani si ne pustijo mater jebati,, poglej pa slovencelne

Starejše novice