Po napovedih, da naj bi edino okuženo stanovalko Doma starejših Rakičan vrnili iz UKC Maribor nazaj v dom in protestu vodstva doma zaradi takšne odločitve, so pristojni na današnjem sestanku vendarle dosegli dogovor.

Okužena stanovalka Doma starejših Rakičan, ki je trenutno hospitalizirana v UKC Maribor namreč ne potrebuje več medicinske oskrbe in so jo nameravali iz bolnišnice odpustiti. Na to pa so se ostro odzvali v vodstvu doma, kot je povedal direktor Doma starejših Rakičan, se mu ne zdi smiselno vračati okuženo osebo, saj se na ta način lahko poveča tveganje za nove okužbe, ki bi potem posledično obremenjevale tudi zdravstveni sistem.

Direktor UKC Maribor Vojko Flis priznava, da se vprašanje kam bi jo odpustili zastavlja upravičeno, ampak dom starejših občanov trenutno ni žarišče.

Sestanek dal odgovor

Te zaplete so reševali danes na sestanku v Murski Soboti, na kateremso bili poleg Zorana Hoblaja, direktorja doma starejših Rakičan še minister za delo Janez Cigler Kralj, predstavnica NIJZ Teodora Petraš, strokovni direktor soboške bolnišnice Daniel Grabar in župan Aleksander Jevšek.

Minister po sestanku sklenjene odločitve sicer ni pojasnjeval, je pa Hoblaj potrdil, da se okužena stanovalka za zdaj ne vrača v dom. "V UKC Maribor bo ostala do ponedeljka. Vmes se bo sestala strokovna skupina na ministrstvu za zdravje, se pa dela v smeri, da bi to stanovalko zadržali v UKC Maribor do dveh zaporednih negativnih brisov," je pojasnil direktor doma.

Okužena, ampak brez znakov bolezni

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar je povedal, da bi tovrstne zaplete morali reševati na enovit način, na takšen, ki bo pošten do vseh in tudi vzdržen tako za socialno-varstveni kot zdravstveni zavod.

Načinov, kako to storiti, je več in domovi za starejše imajo ta hip upravičen občutek, da so bili puščeni na cedilu, opozarja direktor UKC Maribor. Kot možno rešitev omenja možnost nekega kraja, kjer bi lahko tisti, ki so pozitivni, ampak niso bolni, počakali, da okužba izzveni. Ravno takšna je situacija tudi pri okuženi stanovalki soboškega doma.

 V soboški enoti Doma starejših Rakičan sicer priznavajo, da se stanovalci s težavo soočajo z nastalo situacijo, še najtežje pa jim je, ker so odrezani od svojih svojcev.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
inokss (nepreverjen)

sobotainfo, ka bi prosim enjali hujskati lidi!!!
Mislin prosite si...

100-100 (nepreverjen)

Me baš zanima kak bi se počuto štokoli od nas či bi njega doma brez kakšnih koli težav hospitalizirali in tou samo zato ka ga doma ne bi ščeli meti. Za mene je to nej način-ona je v domi doma. V dobron pa slabon, tak je. Tou je čisti primer manipulacije s starin človekom. Se pa strinjam ka bi takše lidi mogli izolejrati na šteroj drugoj lokaciji, v bolnici pa nej. Bolnica je za lidi šteri majo betegon nevole.

Hmmmmm (nepreverjen)

Dokeč je po bolnicaj več kak zadosta punih postel, v ton ne vidin problema. Je ziher najbole pametna odločitev. Če de ta ženska okužila samo enoga v ton domi (kar se pri ton virusi hitro lejko zgodi), te de se zgodo Ljutomer. In zato je pametno, ka teva dva kedna ostane negi indrik. Pametna preventivna poteza... Ampak upan, ka de ženska oziroma njena družina tudi oproščena plačila doma za teh 15 dni, glede na to, ka je zaradi odločitve doma nej poklicana nazaj...

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-10.0 (nepreverjen)

100-100 Prilagam komentar uporabnika od danes popoldan:

Sram me je ... (nepreverjen) 6 ur 14 minut nazaj

Hoblaj, zanima me, če bi lastno mater tudi izgnal od doma?
Za to gospo je to edini (prekleto preplačani) dom in dolžan si za njo skrbeti v dobrem in slabem.
Z malo truda, bi se dalo urediti, da bi bila izlorana in ne bi predstavljala nobene nevarnosti za okužbo. Iz njenega edinega doma, si jo vrgel na cesto kot garjavega psa.
Sram te bodi!

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

pipika (nepreverjen)

Podpiram napisano v največji meri....

In reply to by 100-10.0 (nepreverjen)

df (nepreverjen)

sem prebral tuki na sobota info
da imaš večje možnosti da preživiš, če te direktno peljejo v krematorij
kot pa če ta dajo v dom obnemoglih v ljudskem žargoni HIRALNICO

Ajta (nepreverjen)

Samo, da nagajajo. Tudi za tak primer morajo biti v domu pripravljeni in organizirani.Kam so pa vračali ljudi iz domov v Metliki, Ljutomeru, Šmarju pri Jelšah itd. ter tiste, ki niso v domovih. In to je glavna novica na RTV, POP TV. Seveda tega, da so Madžari donirali zaščitno opremo za bolnico v MS niso omenili!

. (nepreverjen)

Bravo g.Hoblaj!

Fonzekk (nepreverjen)

SRAM ME JE! Najboljše, da v dom sprejemajo dijake in študente! S tistimi je manj dela ! Glej, glej! Župan se je tudi slikal zraven! Ko so od Madžarov v bolnici prejemali zaščitna sredstva, ga pa ni bilo!

nelevicarnedesnicar (nepreverjen)

Kak so povedali, gospa nima nobenih simptomov, dober dom za starostnike mora imeti izolacijsko sobo za tak primer. Pa verjetno tudi placuje za dom. Bolnica je za tezke primere, vsi taksni lazji so doma.

čarni vrag (nepreverjen)

Bolnica je napol prazna.

In reply to by nelevicarnedesnicar (nepreverjen)

Mučačos (nepreverjen)

Ne napekajte, če nemate pojma. Nišče v domi starejših Rakičan nema nika proti gospe štera je pozitivna. V takšnon stanji lejko okuži in sproži domino efekt. Zaposleni samo ščitijo ostale stanovalce in zato jim velika hvala.

Dulllle (nepreverjen)

Ne seri!!!
Gospa nima drugega doma in vrgli so jo na cesto!

In reply to by Mučačos (nepreverjen)

Mučačos (nepreverjen)

Serator, neje na cesti, je v bolnici dokler nede dvakrat negativna.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice