Na eni od prekmurskih kmetij živali v grozljivih razmerah, v blatu in zanemarjene.

Na eni od kmetij v občini Moravske Toplice je zaradi mučenja živali pred dnevi prišlo do odvzema večjega števila živali.

Policisti prijeli prijavo

Soboški policisti so v začetku minulega tedna prejeli prijavo o domnevnem mučenju živali na eni do kmetij.   

Pomurski policisti so prejeli prijavo o domnevnem mučenju živali na območju občine Moravske Toplice.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali, so policisti obveščali dežurnega preiskovalnega sodnika, državnega tožilca in Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Policisti so v sodelovanju z uradnimi veterinarji, opravili ogled kraja kaznivega dejanja in začeli z zbiranjem obvestil.

SItuacija v živo grozljiva

Če je do prijave na policijo prišlo že v torek, pa je trajalo vse do petka, da so pristojne službe ukrepale.

O grozljivem stanju na eni od kmetij v Prekmurju so bili obveščeni tudi v Društvu za zaščito konj, kjer pravijo, da fotografije niti ne pokažejo, kako zanemarjene so živali. 

Društvo se dogovorilo za odkup živali, a vseh niso mogli rešiti

V društvo pravijo, da bi inšpekcija morala odvzeti vse živali, ampak jih ni, odvzeli so samo kobilo, 25 kokoši, osem grlic in 13 prepelic. Na posestvu so tako ostale še koze, goveda, kunci in ostala perutnina. Zato so se v društvu sami z lastnikom dogovorili za odkup preostale perutnine in treh koz. 

»Govedi in kuncev pa lastnik ni želel prodati, tudi v odločbi inšpektorica odvzema ni odredila, čeprav bi bila tudi za te živali to najboljša možna rešitev,« pravijo v društvu.

V društvu dodajajo, da je odvzem živali potekal z varovanjem policije, živali pa so, kljub temu da prej dva dni ni deževalo, lovili v dreku in blatu.

»Videnega je bilo veliko gorja in trpljenja«

Kobilo in kozla so odložili v Veterinarski bolnici Slovenska Bistrica, saj sta bila potrebna takojšnje veterinarske pomoči, za eno od račk ni bilo več rešitve. Uspavali so jo, saj je bila hudo poškodovana in je umirala pri gnijočem telesu. 

»Ja. V začetku smo še šteli, potem ne več. Smo jih pa prešteli doma. 70 duš je bilo rešenih. Bil je resnično velik odvzem, blaten in smrdljiv, videnega je bilo veliko gorja in trpljenja. Ampak zdaj so rešeni,« še sporočajo iz društva.

Dodajajo tudi, da se inšpekciji tokrat ne morejo zahvaliti, ker svojega dela ni opravila tako, kot je treba. Se pa zahvaljujejo policiji, ki se je resnično trudila in potrudila ter svoje delo opravila profesionalno.

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
keramichar (nepreverjen)

po novon de se delala racija. rezultat racije je najdba raznih kosov orožja kera de ga policija lejko odkujpila kriminalec de pa še zaslujžo. katastrofa

DoctorChe (nepreverjen)

LJUDJE ZAHTEVAMO DA VSEM TEM POKVARJENIM INŠPEKTORJEM, KATERI NE OPRAVLJAJO SVOJE DELO POŠTENO IN Z ZAKONOM DA JIH TAKOJ DASTE NA CESTO. TAKIM PODKUPLJIVIM, KORUPTIVNIM IZMEČKON TAKOJ DAJTE ODPOVED KER SO SRAMOTA ZA SVOJO POSLANSTVO KATERO OPRAVLJAJO!!!!!!

In reply to by keramichar (nepreverjen)

Lala656# (nepreverjen)

In ce vam povem, da je inspektor delal po zakonu, kot tudi mora? O primernosti zakona pa ne gre kriviti inspektorja.
Vcasih tudi ljudje pretiravajo in mesajo drek (pardon izrazu).

In reply to by DoctorChe (nepreverjen)

Lolipoop (nepreverjen)

Drek mešajo samo inšpektorji!!!!!

In reply to by Lala656# (nepreverjen)

Karma (nepreverjen)

Take kmete se naj zakopa v greznico. Žive!!!! gamat človeška.

gnojodgnoja (nepreverjen)

Vse živalu mu vzamite, ker to pri njemu trpi že v nedogled. zdaj ko ste mu odpeljali te živali vam garantiram da bo za pol leta isto sranje..

... Uno (nepreverjen)

Keri kmet je tou?
Groza.

In reply to by gnojodgnoja (nepreverjen)

grobar (nepreverjen)

Toga mučitelja zdaj trbej ta not poslati,baraba nevzgojena.

piškota 3 (nepreverjen)

Na razumem. Saj načeloma letno vsaj enkrat hodijo tja veterinarji cepiti/pregledati nekatere živali ali pa ne? Ali ni to zakonsko predpisano?

Mira

Ni jim več treba priti vsako leto, pridejo, če se tako dogovorijo, če se jim zazdi. Tudi če pridejo, pa ne naredijo nič. Tudi na Dolenjskem so krave in konje pustili v več kot meter visokem dreku, sosedje niso naredili nič, tudi veterinar je bil tam malo pred tem, ko so živali odkrili, prav tako nič. Prijavo je podal naključni obiskovalec.

In reply to by piškota 3 (nepreverjen)

grobar (nepreverjen)

Trbej napisati ime in priimek tej barabe,da bi mij vsi znali što je.

četriasa (nepreverjen)

Zakaj inšpekcija ni odredila odvzema zajcev in krav?! a mislite da bo z njimi ravnal boljše? zdaj ko se je to obesilo na veliki zvon bo še verjetno bolj krut do njih...

moja mura (nepreverjen)

Kdo je ta gnoj od človeka *

Mikimaus (nepreverjen)

Zahtevamo ime in priimek!!!!

znanec (nepreverjen)

Eh decko san zive, nej slab clovik, nebi se pa mislo ka tak slabo skrbi za živali...

@mikimaus, in ka be te ce bi znau sto je? nika!

zuafriganepaprikas (nepreverjen)

Neje glij več dečko pa dober je tude nej ker je že preživel dni za zapahi.. Tako slabo pa skrbi za živali že najmanj 20let..

In reply to by znanec (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

To je na kmetiji od Geze Mezge!!!

Vrana orginal (nepreverjen)

Inspektorji? V obcini? Sram vas je lahko podkupljeni prasci....lepo med delovnim casom okoli z sluzbenim avtom po kavicah..pa druge ljudi jebat...med tem pa sam drek neve za sabo pospravit pa pusca ven...isto z zivali se koljejo pa lepo klobasica

Žbunek (nepreverjen)

Problem je teh osamljenih ostarelih dečkov. S sumljivo zaporniško preteklostjo, ki si omislijo kmetijo in ne vem koliko živali. Za katere potem sam ne more ustrezno poskrbeti. Ali nima moči, ali denarja, ali volje. To so tile "vaški posebneži", katerih je v teh podeželskih provincah kar precej. Klinpač, šmarnica in tropinovec pač pustita svoje posledice. Tako na umu, kot na telesu.

Lolipoop (nepreverjen)

Kakšen odkup,komu bojo plačali te živali? Ne razumem,lahko bi bili srečni, če jih kdo zastonj odpelje.

piškota 3 (nepreverjen)

Kolikor sem razumel, so plačali lastniku ...

In reply to by Lolipoop (nepreverjen)

Mira

Sramotna zakonodaja, da moraš žival odkupiti.

In reply to by piškota 3 (nepreverjen)

sm (nepreverjen)

Brez besed-----.....

Mira

Ime inšpektorjev bi moralo biti javno objavljeno, ker so javni uslužbenci, plačani z denarjem vseh nas, ki bi morali varovati javni interes, to je zaščita živali.
Krave so pasme cikasto govedo, ki je slovenska avtohtona pasma in bi jo morali še toliko bolj varovati, zato je sramotno, da niso bile odvzete vse živali.

sandi 1 (nepreverjen)

občina M.Toplice je zelo velikaaaaa, napišite iz katere vasi je doma. Dobro da ni iz očine Hodoš, ker tam ni velike izbire, ker so samo 2 vasi.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice