FOTO: Lendavainfo.com
Družini Szomi iz Radmožancev je grozilo, da jih bo razpadajoča pokopala pod seboj. Ta bojazen bo odslej odveč, saj nanje že čaka nova mobilna hiška, v katero se bodo preselili konec avgusta.

Kot smo poročali že pred časom, je družina Szomi ne po lastni krivdi, zabredla v težave in pristala prav na dnu. Albert in Jolanda sta ste poročila leta 1968 in mlademu, zaljubljenemu paru je življenje sprva obetalo. Polna zanosa sta si začela ustvarjati skupno življenje ter povila dva otroka. 

Spomnimo...

Nato je udarila bolezen. Jolanda je že tri desetletja invalid in si pri hoji pomaga z berglami. Zakonca sta se kljub vse večjim zdravstvenim težavam trudila in poskrbela, da jim hrane, ki jo povečini pridelajo sami, ni manjkalo. Prav tako so uspeli pokrivati sprotne, režijske stroške. A bivanjske razmere so se v tem času naglo slabšale.

Hiša, neuradno je bila zgrajena leta 1905, se je začela pogrezati. Zlasti kritično je s streho, ki že desetletja pušča, danes je tako daleč, da ne bi bilo nobeno presenečanje, če se skupaj s stenami podere na nesrečna starša in njunega sina.

Konec agonije, selijo se v mobilno hiško

Toda kot vse kaže se njihov agonija v kratkem končuje. S koncem meseca avgusta se bodo namreč preselili v nov dom.

Lendavska izpostava Rdečega križa je namreč v minulih tednih, tudi s pomočjo medijskih objav in države, uspela priskrbeti še neuporabljeno mobilno hiško. 

Ta na omenjenih skoraj 24 kvadratih ponuja vse, kar Szomijevi potrebujejo za človeku dostojno življenje. Premore ležišča, kopalnico z wc-jem in kuhinjo, celoten objekt je klimatiziran, z omenjeno klimo se je seveda moč tudi ogrevati. Hiša pa ima seveda tudi možnost priključitve na kanalizacijo in telekomunikacijske priključke. 
 

Hišica je trenutno shranjena pri sosedih, saj bo v prihodnjih dneh potrebno urediti temelje, še pred tem pa urediti gradbeno dovoljenje za nezahtevni objekt, ki ga bo predvidoma do sredine avgusta izdala UE Lendava. Priprava temeljev bo predvidoma sledila v zadnjih dneh avgusta.

Pomagate lahko tudi vi

Ob tem velja dodati, da se je na tekoči račun Rdečega križa Slovenije, izpostava Lendava, za Szomijeve do tega trenutka zbralo skupno 2.887 evrov, donatorji pa prihajajo iz bližnje in daljne okolice. Finančna sredstva je skupno do sedaj doniralo 87 oseb.

V kolikor bi želeli pomagati tudi sami, so spodaj vsi potrebni podatki:

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Lendava
Kranjčeva ulica 4, 9220 Lendava
TRR: SI56 0312 4100 0922 524
Sklic: SI 00 1906-31082019
Namen: POMOČ SZOMI

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost1 (nepreverjen)

fajn! ali če bi bilij malo pečeni, bi jim država že zgradila hišo, oni nebi bili z tem zadovoljni.

Domačin (nepreverjen)

Ni glih tak kot ono to.razlagajo. sin bi lahko delal ker sploh ni bolan ce lahko uziva prekomerno alkohola pol kaj mu pa je da nebom nasteval se

gvgh (nepreverjen)

niti centa!

Desnjakar (nepreverjen)

Pa nej si ga dal. Ka se zdaj sliniš?

In reply to by gvgh (nepreverjen)

gost121212112 (nepreverjen)

kda ga vij čArni nücate te pa okrog odite prosit nejga?

In reply to by gvgh (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Zakaj jim je grozilo je res dobro in pravo vprašanje, le njihovi odgovori so malo iz trte zviti

Namesto imena (nepreverjen)

Čim prej treba nih nastaviti mobilno hišo in treba nih pomagat za zidati novo hiši če enim lahko pomaga država te nih tudi

Domačin (nepreverjen)

Naj bi se sin delat spravil ne ka popiva okoli pa izmisljuje si da je betezen

In reply to by Namesto imena (nepreverjen)

Sumič (nepreverjen)

Me veseli za družino ,da bo vse ok. Me pa zanima zakaj na Sobotainfo ni članka o Belec Olgi??????Se ne sme pisati??? Se opravičujem ,ker "zlorabljam drugo temo za vprašanje" Admin upam da ne brišeš resnice?

qqqq (nepreverjen)

sin bi radevolje bi sel delat samo zaradi zrastveni tezav ne more iti sram vas lahko rajsi bi pomagali bi vas pogledal če bi vi v takšnem situaciji bili kak oni

Domačin (nepreverjen)

Ja bolan je v godtilni pa lahko riba pive pa spricere se dobro da se neda gordat slike kak se zna nacediti naj bo njega sram

In reply to by qqqq (nepreverjen)

Starejše novice