Kmetje, ki v Mislinjski dolini že 50 let gojijo tudi hmelj, in domačini, ki živijo tik ob hmeljiščih, so se znašli na bojni nogi. Ali škropljenje hmelja s pesticidi res škodi zdravj

V civilni iniciativi so prepričani, da ob škropljenju hmelja pesticide veter raznosi po okolici in tako škodi zdravju. Lani izvedeni monitoring tega ni dokazal, zato občina prav te dni izvaja novega. Sosedje hmeljišč so odločeni, da bodo v primeru, če bodo analize dokazale pesticide po okolici, z referendumom zahtevali splošno prepoved hmeljarstva v Mislinjski dolini.

Že 2500 podpisov za prepoved škropljenja hmeljšič

Beno Karner iz Slovenj Gradca je prepričan, da se pesticidi, ki jih kmetje škropijo po hmeljišču, znajdejo tudi na njegovem dvorišču. Škropivo naj bi naokoli raznesel veter, ki zaradi lege v Mislinjski dolini po njegovem mnenju piha drugače kot v Savinjski, kjer je hmeljišč občutno več.

»Bojazen je, da zaužiješ določeno dozo pesticidov oziroma strupenih snovi. To je ta večni strah,« pojasnjuje Karner. Civilna iniciativa je zbrala že 2500 podpisov za prepoved škropljenja hmeljišč.

Povsem drugačno zgodbo imajo hmeljarji. »Z večino sosedov imamo hmeljarji zelo dobre odnose, ni nobenih problemov. Najdejo pa se posamezniki, ki po nepotrebnem širijo strah in laži,« pravi Andreja Hace iz združenja hmeljarjev Mislinjske doline.

Civina inicitiva sumničava

In prav zaradi spora hmeljarji civilne iniciative ne želijo obveščati o škropljenju. Tega po pravilniku o pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev niti niso dolžni, po zakonu tako obveščajo predvsem šole in vrtce.

»Mi še vedno sumimo, da je tu neko ozadje,« je prepričan predsednik Civilne iniciative za varovanje okolja in zdravja občanov Peter Metulj. In kaj bi lahko bilo v ozadju? »Ja kemikalije, škodljivost, strupi,« trdi.

A teh monitoring, ki ga je občina naročila lani ni odkril, zato so hmeljarji prepričani, da škropijo tako, da zanosov ni.

»Glede na to, da je bil monitoring lani že narejen in ni pokazal popolnoma nobenih zanosov in glede na to, da imamo vsakoletne inšpekcije, je to v bistvu laž, ker zanosov ni,« pojasnjuje Hacetova.

Grozijo celo z referendumom

Poleg tal in plodov bodo v novih analizah, ki jih Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano opravlja do 15. avgusta, preverili še, če se ob škropljenju pesticidi znajdejo tudi v zraku.

»Pričakujemo pa, da bodo rezultati res pokazali nekaj oziroma upravičili to kar vse skrbi, koliko je dejansko to dolgoročno nevarno za okolje,« pravi direktorica občinske uprave Slovenj Gradec Darja Vrčkovnik.

Če bodo analize pokazale karkoli spornega bodo v civilni iniciativi sprožili celo referendum. Metulj razlaga, da ne bi šlo le za prepoved uporabe fitofarmacevtskih sredstev, ampak splošne prepovedi hmeljarstva v tej regiji.

Rezultati monitoringa bodo znani v začetku septembra in takrat bodo tudi hmeljarji Mislinjske doline izvedeli, če jim lahko pridelavo hmelja v okolici Slovenj Gradca celo prepovejo.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
stric vili (nepreverjen)

Na eni strani se kmetje bojujejo proti industriji, kot je primer z Magno in podobno. Na drugi strani se določene iniciative bojujejo proti kmetom. Eni ne bi tega, drugi drugega. Vegani imajo shode proti prireji mesa. Hmmmmm, najbolje, da prepovemo vse in živimo, kot v kameni dobi!

črni vrag (nepreverjen)

Čuj ti nehigiensko bitje
ali si po naravi tak tup
ali se samo delaš

In reply to by stric vili (nepreverjen)

df (nepreverjen)

Tup san dokra

In reply to by črni vrag (nepreverjen)

pivo pivec (nepreverjen)

treba jebat milo mater vsem nasprotnikom piva in hmelja

administrator (nepreverjen)

te noge se mi pa ne dopadnejo

ne-vernik (nepreverjen)

Meni so pa všeč, če že ne hodijo vsaj stati znajo na njivi !

In reply to by administrator (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

seveda če si peder se ti ženske noge ne dopadejo

In reply to by administrator (nepreverjen)

df (nepreverjen)

Seveda ka nej či so pa na paradi ponosa bile lepše

In reply to by administrator (nepreverjen)

Starejše novice