V Mestni občini Murska Sobota, kjer zaenkrat ni dovoljenih javnih lokacij za grafiterje, bodo le-te v prihodnje določene. Za kršitelje zagrožena globa v višini 208,65 evra.

Ulični umetniki so doslej v Sloveniji, tudi na področju grafitiranja ustvarjali v strahu pred sankcijami roke pravice, saj je na javnih površinah tovrstno izražanje prepovedano. V Mestni občini Murska Sobota zaenkrat ni dovoljenih mest za ustvarjanje urbane umetnosti, grafitarjem pa se obetajo svetlejši časi.

Dvig kakovosti sodobne kulture in zaščita novih objektov

Grafitarja, ki krši zakonodajo, lahko policist ali mestni redar oglobi v višini 208,65 evra, so pojasnili policisti, ki le redko obravnavajo tovrstne kritve, saj so urbani umetniki dejavni predvsem na lokacijah in v času, ko niso na očeh javnosti. Večja slovenska mesta so glede lokacij uredila nekatera degradirana območja, kjer je grafitiranje dovoljeno, prav tako pa s tem želijo kakovost urbane kulture dvigniti na višji nivo, kot so v sporočilu za javnost nedavno zapisali na Mestni občini Ljubljana.

Dovoljene lokacije v prihodnje tudi v MOMS

Večja urbana središča so dovoljene lokacije za ustvarjanje zidnih poslikav priredile z namenom ohranjanja novonastalih stavb in ostalih objektov, degradirana območja pa pridobijo občanom vizualno prijaznejšo podobo. “Za enkrat tovrstnih lokacij v MOMS še ni, jih pa nameravamo določiti,” so glede dovoljenih mest pojasnili v Mestni občini Murska Sobota, ki je v preteklosti v sodelovanju z raznimi zavodi in organizacijami izkazala delno podporo pri umetnosti, katera postaja vse bolj razširjenja. Grafitiranje, ki ga sodobna umetnost šteje kot vrsto umetniškega izražanja, bo tako v prihodnje omogočeno tudi na nekaterih lokacijah v MOMS.

Kršitelje obravnavajo policisti

Mestno redarstvo Murska Sobota ima po inforamcijah MOMS-a pristojnosti sankcioniranja kršiteljev grafitiranja le v primeru, da se kršitelja dobi na kraju oz. pri samem dejanju, pri čemer podajo primer naprej v obravnavo policistom, ki grafitiranje obravnava kot obliko vandalizma

Številna mesta v tujini imajo poskrbljeno za zakonito ustvarjanje. Najdete jih lahko na www.legal-walls.net.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
tinka78

Upam, da bo res kaj s tega, še bolj pa upam, da bodo na teh določenih lokacijah nastali dobri grafiti, ne pa neka pol pismena skropucala, ki pri nas prevladujejo. Grafiti res lahko poživijo mesto.

Skipper

en boljših lokacij v MOMS je novi podvoz.

gajzi

Tinka78 napravi nam kakše pametne grafite lahko gor po zijdi MOMS mislim da bi ti šlo od rok

kanžor

).-,ka de MOMS zaposlo dodatne stražare ka do lovijli in kaznili grafitare?

flatty

To bi super cuj pasalo k ovomi novomi obečanomi skejt parki...

Starejše novice