V letu 2019 je bilo v Sloveniji izdanih 6231 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je pet odstotkov manj kot v letu prej. Pri dovoljenjih za stanovanjske stavbe je bil padec večji kot pa pri dovoljenjih za nestanovanjske stavbe.

Z gradbenimi dovoljenje, ki so bila izdana v letu 2019, je bilo načrtovanih 3440 stanovanj. To pomeni, da je številka za šest odstotkov manjša kot v letu 2018. V enostanovanjskih stavbah jih je bilo načrtovanih sedem odstotkov manj, v večstanovanjskih stavbah pa devet odstotkov manj kot v letu 2018, poroča STA.

Za devet odstotkov manjša naj bil bila tudi površina vseh v letu 2019 načrtovanih stanovanj. Stanovanja v enostanovanjskih stavbah naj bi v povprečju merila 160 kvadratnih metrov, kar je tri kvadratne metre manj kot leta 2018. Stanovanja v večstanovanjskih stavbah pa naj bi meril šest metrov več kot lani, in sicer 97 kvadratnih metrov.

Kot še piše STA, so statistiki postregli tudi s podatkom o načrtovanih novogradnjah, in sicer je bilo v celem letu 2019 načrtovanih sedem odstotkov manj novih stanovanj kot v letu 2018. Njihova površina naj bi bila manjša za osem odstotkov.Za nestanovanjske stavbe je bilo medtem lani izdanih tri odstotke manj gradbenih dovoljenj kot leta 2018. 

Samo v zadnjem lanskem mesecu je bilo izdanih 548 gradbenih dovoljenj, kar je šest odstotkov manj kot v novembru. Z njimi je bila načrtovana gradnja 237 stanovanj, to pa je 25 odstotkov manj kot v novembru. Investitorji so sicer decembra povečali svoje načrte, saj je bilo za nestanovanjske stavbe izdanih trinajst odstotkov več gradbenih dovoljenj kot v mesecu prej.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
regerge (nepreverjen)

Glede na to ka nucaš 150 jurjof ka kučo postaveš v nekšon civilizeranon deli nej nege na brejge je tau še premale procent.

Starejše novice