*Fotografija je simbolična
Preverili smo, kako se s koronakrizo soočajo nekateri pomurski gostinci, predvsem tisti, ki gostijo večje skupine ljudi.

Epidemija je preklicana in počasi se vse vrača nazaj v stare tirnice, ampak posledice bodo čutili tisti, ki jih epidemija in z njo povezani vladni ukrepi najbolj prizadela. Gre predvsem za turistični in gostinski sektor, kjer so praktično čez noč ostali brez prihodkov, saj so morali zaustaviti poslovanje in zapreti gostinske lokale.

Posledično so tanko piskali predvsem tisti, ki jim dobršen del prihodkov prinašata catering in zaključene skupine. Pri treh tradicionalnih pomurskih gostincih smo preverili, kako je kriza udarila pri njih.
 

Ljudje so negotovo in odpovedujejo

Pri Studencu v Nedelici pravijo, da je škoda velika in bo izpad praktično nemogoče nadomestiti. Gre za gostilno s skoraj 30-letno tradicijo, ki sprejme okrog 60 ljudi na poletni terasi, v veliki večnamenski dvorani okoli 350 oseb, v času koncertnih prireditev pa celo do 800 oseb, njihovi prostori pa so namenjeni predvsem zaključenim družbam, kot so poroke, obletnice, birme, obhajila in podobna praznovanja. Kot nam je povedal šef Jože Čeh, imajo letno povprečno 25 porok, letos bi jih imeli celo 32.

"Do prvega avgusta je vse odpovedano, nekaj odpovedi pa se vrsti že v septembru, saj so ljudje v negotovosti in ne vedo, kako bo," pojasnjuje Čeh, ki dodaja, da imajo novo halo oziroma zunanji nadstrešek, kjer bi lahko opravljali vsaj catering za do 50 ljudi. Prav tako pa so odpovedane vse birme in prva obhajila, ki predstavljajo kar velik delež prihodkov.

Gostilna pri Studencu, vir: Facebook

Vsi vikendi polni, sedaj odpovedi

Podobno stanje je tudi v Okrepčevalnici pri Zlatki v Korovcih na Goričkem, ki se ponaša s 40-letno tradicijo in lahko sprejme do 70 ljudi. Kot nam je dejala Zlatka Kočar, so odpovedane vse birme, obhajila, abrahami in rojstni dnevi, škoda pa da bo velika.

"Vsak vikend do julij smo imeli zasedeno, sedaj je vse odpovedano in se zaenkrat ne prestavlja na jesen, saj ni nobenih zagotovil, da bo takrat kaj drugače," nam je še povedala. 

Okrepčevalnica pri Zlatki, VIR: Facebook

Nekateri že obupani

Nič drugače ni niti pri Gostilni Zorko v Križevcih pri Ljutomeru, ki je znana po odlični prleški kuhinji in se lahko pohvali, da ima edinega slovenskega chefa z Michelinovo zvezdico. Od 14. marca je pri njih odpovedano vse, odpovedi pa dobivajo tudi za poletje.

"Tudi za avgust dobivamo odpovedi in za naprej, saj ljudje enostavno nočejo imeti fešt v korona vzdušju," nam je razložil Dušan Zorko, ki je ob ponovnem odprtju precej obupan nad dosedanjim prometom.

"Zaenkrat je porazno, najraje bi vse skupaj dol zaprl in nekam odšel. Vse skupaj nam je povzročilo velik minus, od države pa smo dobili zgolj malenkost," pravi Zorko, ki še opaža, da je pri gostih prisoten določen strah, zato ne gredo v gostilno.
 

Ekipa Gostilne Zorko, VIR: Facebook

Bo tretji protikorona paket reševal njihove težave?

Z današnjim dnem je možno obratovanje gostinskih lokalov tudi v notranjosti, obenem pa je omogočeno zbiranje na javnih mestih in površinah do 50 ljudi. Navedeno rahljanje ukrepov bo zagotovo pozitivno vplivalo na poslovanje gostincev in vseh tistih, ki se ukvarjajo z organizacijo in cateringom.

Turizem in gostinstvo bosta sicer najbolj prizadeta sektorja v koronakrizi in bosta nosila tudi največje posledice krize. V Obrtni zbornici Slovenija zato pozivajo vlado, da naj seukrepi iz prvega protikoronskega zakona, ki se nanašajo na delovnopravno področje, kot je subvencioniranje čakanja na delo doma, podaljšajo do konca tega leta. Tretji protikoronski paket, ki naj bi bil v tem tednu pripravljen, pa bi moral biti tako po navedbah OZS namenjen predvsem turizmu in gostinstvu kot najbolj prizadetemu sektorju.

Govora je sicer tudi o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa in 200 evrih, ki naj bi jih dobil vsak zaposlen državljan Republike Slovenije in jih koristili pri domačih turističnih ponudnikih. Več o tem naj bi bilo znanega v naslednjih dneh.

S spleta

Komentarji (40)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
loiikk (nepreverjen)

fešta je fešta laboratorij pa laboratorij haha :)

ŠARVEDI (nepreverjen)

Kaj jokate ? Na Hrvaškem pa imate jahte, vikende in vile, prodajte to pa vam ne bo krize. Kaj se niste jokali ko ste tako dobro kasirali in obirali slovensko delavsko ljudstvo in cene nabijali v nebo. NIČ VEČ NE BO TAKO KOT JE BILO.

goostt (nepreverjen)

Gostinstvo na kolenih: Ljudje nočejo imeti 'fešt',
se strinjam z predhodnim komentarjem, zanimivo česa vsega se ne spomnite ?!

In reply to by ŠARVEDI (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

GOSTINSTVO JE TREBA JEBAT
GOSTINKE TUDI

In reply to by goostt (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

sem se malo zmotil
gostince tudi

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

blatnik. (nepreverjen)

Primitivna logika in primitiven komentar primitivnoga človeka. Če se pomali ne spuca ta vlada v zapor in se preneha z njeno primitivno politiko, je tej zgornji komentar že ena vrsta dokazila, kakšna primitivni država nas čaka v prihodnosti in kakšne zarukane izjave blesavih posameznikov do postale naš vsakdanj.

In reply to by ŠARVEDI (nepreverjen)

pipec (nepreverjen)

primitivna država bomo postali zaradi takšnega sovraštva in izrazov, kak jih ti uporabljaš.....nisi nikome za vzgled!

In reply to by blatnik. (nepreverjen)

primitive attitude (nepreverjen)

Ti to resno?

In reply to by pipec (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

PRIMITIVNA TI JE MAMA

In reply to by pipec (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Primitiven si ti in tvoj komentar, seveda je najlepše ko ogoljufaš državo te pa pride čas ka jo prosiš naj ti pomaga vse tej fešte nimajo izdanih računov zato so vkradnjena sredstva davkoplačevalcev , koristijo pa vse dobrobiti, ki jih nudi država: šolstvo, zdravstvo, infrastrukturo, kulturo itd takrat je država dobra ko jo pa jo goljufaš pa misliš, da delaš dobro za sebe kakšna dvoličnost, zato so gostinci in obrtniki zadnji, ki potrebujejo pomoč države vsi bi samo subvencije, noben pa nebi plačeval obveznosti.

In reply to by blatnik. (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

PRIMITIVNA TI JE MAMA

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

tvoja pa je krava

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Patrik1 (nepreverjen)

Takših kak si ti je jako dosta ka so na trr države in samo znajo kritizerati .Pa probaj biti tij sp ali doo
pa bos videl.

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

ZA blatnik (nepreverjen)

BUDALO OD PRIMITIVCA, SEVEDA VLADA V ZAPOR, DA BOSTE LAHKO NAPREJ KRADLI. A VAM VEČ KOT 10 LET KRAJE NI BILO ZADOSTI ? 2 MESECA NE MORETE KRASTI PA VSI V JOK.

In reply to by blatnik. (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Dragi ŠARVEDI! Trenutno vikende in jahte nihče ne kupuje, saj se ne ve kako bo. Zato bi dobili zelo malo. Lastniki bodo za sebe že poskrbeli, zaposleni pa bodo šli na zavod. Lahko bi angažirali Kacina, ki bi vedno večji vojski nezaposlenih govoril vzpodbudne besede.

In reply to by ŠARVEDI (nepreverjen)

Picekkk (nepreverjen)

Nauči se uporabljati rodilnik (koga ali česa? ... jaht in vikendov nihče ne kupuje ...) in nato modruj po netu!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Lahko me kušneš na na rit!

In reply to by Picekkk (nepreverjen)

Picekkk (nepreverjen)

Bravo! Napreduješ.
Na koga ali kaj? Na rit.
Tožilnik.
Vidiš, da gre, če malo začneš misliti... 👍🏻

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

KUŠNILA ME NA RIT TVOJA MATI
IN TO VEČKRAT

In reply to by Picekkk (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

mene tudi

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

, (nepreverjen)

Beltican ljubosumen

In reply to by ŠARVEDI (nepreverjen)

Jugo (nepreverjen)

Spet smo v dilemi, Jugo ali evro

Sobočanec123 (nepreverjen)

Kakšni jugo? Slovenski tolar!

In reply to by Jugo (nepreverjen)

12 (nepreverjen)

Vsi z 30 ali 40 letno tradicijo in jamrsao ko so zaprti 2 meseca plus drzava nekaj pomaga.Ja kaj ste pa delali teh dolgih let?..Nekaj rezerve pa ja imate.Pa sigurno vikende in dobre avte in se kaj...
Ni situacija idealna a jdmrst tudi ni potrebno

qlpp (nepreverjen)

enkrat eni kujejo dobicke, drugic drugi, ni vedno samo enim postlano z rozicami.

hh (nepreverjen)

sto pa de se zeno letos pa tvego ka neksen kelnar/en svat okuzi celo rodbino? Sto sce meti ma slikaj kelnare v maskaj, razmake itd? plus vsega tisto rahlo nervozno stanje pri lidaj? leze je pocakati 1 leto in se te zeniti v prijetnom vzdusji

iuzui (nepreverjen)

gre za panogo, ki ne proizvaja in njen produkt nima dodane vrednosti. Storitev, ki si jo privoscijo tisti, ki imajo denar. Uzivanje. Ni nekih polsedic za drzavo, ali za ljudi, ce ne bodo posedali in jedli nezdravo hrano. Vse je za nekaj dobro.

štajnkol (nepreverjen)

Ges van samo poven ka se malo zamislite nad sebov, gda pišete takšne svinjarije pa se norčujete iz drugih lidij keri neka delajo. Oni pač ponujajo hrano in pijačo, majo zaposlene kelnare in kuhare keri DELAJO in vas strežejo. Tudi to je delo! Neje delo samo kopanje jarkov. Tudi polovica drugih dejavnosti nema dodane vrednosti, pa zato nej trbej srati po njih. Sakši dela ka misli ka njemi de omogočilo dostojno življenje, na kupcih in strankah je pa odločitev komi do nesli svoj denar. Ampak, če de ena dejavnost crknila vrvlite ka de jih za ten še več. Če gostilničar nede delo in ustvarjo dobička, nede niti on niti njegovi zaposleni meo denar keroga bi zapravo pri drugih za njihove stroritve in ovi te palik nedo meli denarja za v trgovino, za servis avtomobila, za oblačila..... in tak naprej. Resno se malo zamislite nad ten gda serete po drugih lidaj zaradi svoje zaplankanosti. Neje vse tak enostavno kak si mislite. Odprite firmo, zaposlite lidij pa te vidli ka je nej tak enostavno. Jahte pa vikendi tudi, če jih što ma so se njemi nej sami napravili. Ali pri nas je tak, ka če si uspešen si v očaj lidi lopov, če si pa lopov pa si predsednik vlade.

čarni vrag (nepreverjen)

zaplankan ti mama med nogami

In reply to by štajnkol (nepreverjen)

Janez Janša (nepreverjen)

Prosim, da ne žališ moje mame. Ni ona kriva, da me je imbecila rodila.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Margejca (nepreverjen)

Kujan doma.... Jebeš oštarijo.... Kakovost na višku.... V evrošprini nabavljajo nekvalitetne izdelke, higiena na višku, menjava olja v friteze ka ne gučin... Eni pa še itak tak ponosno slikajo dobesedno za nič geste za fb... Kujajte se doma kakovostno geste, pa te mele več od toga...

Sobočanec z bakše (nepreverjen)

Dvomin ka ma gorički gostinec keroga več ali menje gor držijo lokalni kmečki gosti kaj dosta finančne rezerve.

letos nej (nepreverjen)

sicer pa sto de se zeno letos oz. mel festo nema vsega v glavni. vsaka familija ma par 70+ letnikov in vse te starostike vlecti na kup in jih ogrozati za eno festo. malo trbej premisliti!!

v glavi? (nepreverjen)

V glavi nema vsega tisti ka še vedno straši s takšnimi forami kak ti, če prav je že vsen jasno ka je tej virus en velki nateg.

In reply to by letos nej (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

kelnerce in medicinske sestre
delajo ponoči

Patrik1 (nepreverjen)

Tvoja mama je bijla kelnarca pa še plus toga dobiš keš ka je bijla načna kelnarca.

čarni vrag (nepreverjen)

tvoja pa je bila medicinska sestra pri migrantih in to nočna sestra

In reply to by Patrik1 (nepreverjen)

Zivljenje vam … (nepreverjen)

Dragi moji zdaj je sansa ka se ozenite v ozjem krogu, brez vsej keri vas nemrejo vij pa njih nej.... corona je zdaj fajn izgovor za mini cute poroko v druzinskem krogu, pa se privosci si jo lahko skoraj vsak. No tu odpadete vsi tisti ka se radi "pokazete", tisti te pocakali se leto, dve, tri...zakoj? Zato ka mogoce vec velke poroke pa ***urcenje z njimi nede vec moderno👌😊😁

Rinaa (nepreverjen)

Mislin ka bi se vsi s takšnimi sovražnimi komentarame mogli rajši za sebe brigate, mate zadostna dela s sebov. Ne ven zakoj po gostilnah sploj odite!!!

čarni vrag (nepreverjen)

po gostilnah mi tak ne odamo
ampak se družimo po zaprtih klubih

In reply to by Rinaa (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice