Gostinci so na nogah. Za razburjenje je poskrbelo spoznanje, da bi v času epidemije lahko sklenili pogodbo s podjetjem in v svojih prostorih ponujali hrano, a na to niso bili dovolj dobro opozorjeni.

Na današnji novinarski konferenci je državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc moral pojasnjevati zmedo oziroma nejasnosti, ki so se v zadnjih dneh pojavile v odlokih njihovega ministrstva. Najbolj pereča tema je bilo ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom s strani gostincev. Ti namreč, v veliki večini, niso vedeli, da lahko svoje storitve ponujajo pravnim subjektom.

"Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom namreč omejuje le poslovanje podjetij s potrošniki. Poslovanje s poslovnimi subjekti je dovoljeno. Ob tem se upošteva omejitve drugi odlokov in priporočila NIJZ," je danes povedal Zajc, ki je prevzel del odgovornosti, da gostinci kot kaže niso bili dovolj dobro obveščeni o tej možnosti.

Bi lahko prišlo do skupinske tožbe?

Kot pravi so vedno govorili o prepovedi prodaje do potrošnika, o prepovedi prodaje pravnim subjektom ni bilo govora. Vse skupaj je med gostinci v zadnjem času sprožilo pravi revolt, nezadovoljstvo je precejšnje, govora je celo o skupnih tožbah.

"Tega si nikakor ne želimo, saj menimo, da smo vedno prisluhnili tako obrtni, kot gospodarski zbornici in posameznim gostincem. Prav tako smo upoštevali nekatere njihove predloge in jih vključili v protikoronske pakete".

Kaj je dovoljeno in kaj ni?

Zajc je nato še enkrat razložil, kaj točno je gostincem dovoljeno in kaj ne. Gostinec tako lahko sklene pogodbo s podjetjem in izvaja storitve ponujanja hrane in pijače, s podjetjem ustvari mehurček in gostinski obrat se ne obravnava kot element javnega prostora. V tem primeru je lahko v prostoru tudi več kot deset ljudi. 

V primeru, da pa ima gostinec sklenjeno pogodbo o ponudbi hrane in pijače z več podjetji, se gostinski obrat obravnava kot javni prostor, v katerem veljajo omejitve zbiranja ljudi in je tam lahko v tem primeru do največ deset ljudi.

"Trudimo se, da bi gostinski in turistični panogi čim bolj pomagali. S tem namenom smo sprejeli vrsto ukrepov. Sektorju je bilo skozi ukrep skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo izplačano 110 milijonov evrov. Gostinstvo in turizem je za delno kritje fiksnih stroškov prejelo preko 60 milijonov evrov," je še dejal Zajc.

Komentarji (36)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
stary1 (nepreverjen)

bi vi lahko en kurac stregli
v gostilnah malice
Lahko bi če bi bili samo delavci enega delodajalca
in nikakor ne če bi se v tem prosturu nahajali delavci več delodajalcev
In še to delodajalec i moral imeti z gostinskim obratom pogodbo za dobavo malic
ob upoštevanju varnostne razdalje
Tega pa noben ni imel
Dečki gostilničari
opet ste ga popušili

p3p (nepreverjen)

Vej pa tej z partijsko izkaznico SDS in SCM pa NSI so vsi delali samo bole na skrivoma in so bila odprejta zadnja vrata pa še poleg so točili in redni gosti so bili zapreti notri, zdaj naj povejo kak so davali račune, ker so poleg toga dobili nepovratna sredstva iz naslova.protikoronskih paketov.

In reply to by stary1 (nepreverjen)

Gospod Franc (nepreverjen)

Uhhh kak hudo 15% normalnega prometa so delali na to go in račune so pisali isto kot normalno. Res si ne zaslužijo nepovratna sredstva za 85% prometa. To pa res ni fer. (Sarkazem)

In reply to by p3p (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

Mene pa zanima ali mora biti gostilnicar pameten

In reply to by stary1 (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

Mene pa zanima ali mora biti gostilnicar pameten

In reply to by stary1 (nepreverjen)

stari komunist (nepreverjen)

Same laži. Tako kot vlada ena sama laž.

B (nepreverjen)

Saj pa je jasno napisano v uradnon listi kak pa kaj. Mene tuj nišče ne opozori kak lejko FURS okouli obrnen. Ali pa potegnen kakšna nepovratna sredstva. Vse se moreš san pozanimati. Problem je ka ščejo vsi biti nekši "wanna be" gostilničari. Nemajo pa pojma o zakonodaji. Glavno ka ma oštarijo pa je že "gostilničar".
Bi pa lejko že resno enkrat odprli kafiče, gostilne, taverne, hotele itd.

Zaj pa aljde narod šinfaj.

Gospod Franc (nepreverjen)

Noja verjetno ni bilo, če se gospod minister opraviči. Me kar zanima koliko od vseh s.pjevcev, d.o.o menedžerjev razume pravne liste lol, ker so bolj filozofska dela Kanta in ne razločna proza Prešerna.

In reply to by B (nepreverjen)

Radgončanka (nepreverjen)

Se pravi,da mi širimo okužbo,pravni subjekti pa ne!!!!! Gostinci,nimate jajc,da bi se postavili zase???? Aja,dobivate dovolj subvencij od države! Mogoče imate zdaj več kot če bi bili odprti!!!!

corba

gostilničari keri imajo hrano za prevzem ali dostavo imajo približno za dvakrat več prometa
ne trošijo toliko za ogrevanje elektriko vodo čiščenje in mislim da niso prav na slabem samo znajti se je treba in v vsaki krizi so zmagovalci

In reply to by Radgončanka (nepreverjen)

emmm (nepreverjen)

subvencij gli ne dobivlejo jakih glede na to ka je TD malo nad 1000€. to je komaj za prispevke. mi smo nej Avstrija ka bi gostinci dobili 80% prihodkov izpred krize. se pa znajdejo nace in tak je praf :D

In reply to by Radgončanka (nepreverjen)

pomurc (nepreverjen)

Haha, ta vlada na čelu z Janšo in Počivalškom jebe narod na suho! Pa še vedno bo SDS zmagala na naslednjih volitvah. Kdo je tu nor, politiki ali narod??

stary1 (nepreverjen)

vprašaj Jelinčiča

In reply to by pomurc (nepreverjen)

Cato the Censor

Slovenija. Premajhna za državo. Prevelika za norisnico.

p3p (nepreverjen)
dejan svinskoglavi (nepreverjen)

poznam gostince
ki kupujejo pijačo v trgovinah kot fizične osebe
potem pa jo v lokali prodajajo kot pravne osebe
in to brez računa, ..... za stalne goste
Denarja da ga ponucati ne morejo
še na Tenerife hodijo zapravljat pa jim ostane

emmm (nepreverjen)

itak. vsi ka majo stranske vhode, moznost parkinga zadaj strezejo pijaco stalnin strankan. ka ne gucin o poker, sah itd turniraj.

In reply to by dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Test (nepreverjen)

To zdaj ščejo rejšiti Počivalška, keri je redno zajebo.

Markasto. (nepreverjen)

Izgleda ka boste tudi koronisti počasi pogruntali komu služite in takrat se lahko z glavo v zid zaletavate.

Tinka13 (nepreverjen)

Če nebi bilo tega sranja s Počivalškom, vam zdaj tega nihče nebi povedal, ker to ni po njihovi volji.
Ker pa se zdaj gre za njih, si pa kratko malo priredijo razlago.

goatinc (nepreverjen)

itak noben ne bi hodil jest. za dolgo je znano, da nepoznavanja prava skoduje. ce so sposobni Furs okrog prinasat, bodo tudi to vedeli. Nisem vedel da je tu omejitev samo 100 km/h? zakaj mi noben ni povedal?

hgandria (nepreverjen)

Hehe, ta vlada je takšna tragi-komika ka jooooj. poden od podna, slabše od Kosova pa Nigerije fkup

kokus (nepreverjen)

Zdravkec nas fajn jebe u dupe. Ale ka mo, protesterale? Mij že nej

Bucikalica (nepreverjen)

Za takšno sramoto kakšno je napravo Počivalšek se še v Liberiji odstopi!!

kkko (nepreverjen)

NA nogaj? Zakoj? Ka scejo odskodnino? Bodimo realni - v casi zakljuckov je nej bilo mogoce dobiti fraj gostilne!! Vsi ampak resan VSI so meli zakljucke in to v gostilnaj. Malo poglednite po FBJi, se slike so gor iz zakljuckov. Tudi zdaj so gostilne odprete za redne stranke! Malo se pelajte po vasaj. Zdaj ze gostje parkerajo prej gostilno nej vec za njo... Ne mazimo si oci ka vsi znamo kak je.

OPA (nepreverjen)

Tau je sploj nej bistvo toga (tvoja trditev tudi ovak ne drži, kar dokazuje tudi število propadlih gostincev v koroni).

Bistvo je, ka Počivalšek zaradi toga, ka so ga zgrabili z roko v medi, zdaj pride v z interpretacijo ukrepa, kera je čista v nasprotji z splošnin razumevanjon toga. NIŠČE je nej interpretero ukrepov tak, ka bi lejko gostinci meli odprejto za poslovne sestanke, niti MGRT sam nej!

Tau je zdaj čisto jebanje naroda v mozag in prekrivanje lastnih gluposti na najbole primitivnon in patetičnon nivoje. Odstop bi mogo biti že zdavnaj., seveda.

In reply to by kkko (nepreverjen)

.... (nepreverjen)

Eh bogi siromaki , niti predpisov ne razumejo , zdaj so pa normalno spet drugi krivi.

Vrazji (nepreverjen)

Ka do gostinci jokali majo pejnez zadosta pa drzava njin zaj vse placuvle pa se delo na cakanje pokadejrajo ka njin pa falij nikaj edino ka so nej v drujzbi v ljubljano pa ne upajo in se resno gor vzreti to pa zato ker njim nic ne falij

Markod (nepreverjen)

Kak so zaradi počivalška izumili prleški sendvič in v osrčju jeruzalema odkrili vodo, tak bodo zdaj pravli, ka bi že celi čas gostincii lejko delali, pa pri nas prodajali prekmursko idrijske žlikrofe. Zdaj so pa res šli predaleč!

Baug (nepreverjen)

Cesar (vlada) je gol!

VilmosMorilec (nepreverjen)

Meli smo slabe vlade, ale ta...jesoš

malo tak malo ovak (nepreverjen)
Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

A je res da je administrator peder baje mu je tudi mama peder

Cankarjev Honza (nepreverjen)

A res nisem vedela

In reply to by Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

Jaz bi tudi leiko nategnil vladnega klovna pa nisem vedel Mater sem tup i glup

gostinec1 (nepreverjen)

ja zato pa smo meli inšpekcijo vsak teden, na terasah smo mogli vse mize in stole odstraniti, pa še trake povsod ka se nemre dale.zej pa pravijo ka bi lehko delali?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice