Pogovarjali smo se z dr. Mohammedom Al Ayoubijem, ki ima posestvo v Kuštanovcih in se je ponudil, da za Slovenijo priskrbi prepotrebno zaščitno opremo v boju proti epidemiji koronavirusa.

Mohammed Al Ayoubi je zdravstveni strokovnjak, ki že več kot dve desetletje svetuje zdravstvenim ustanovam o zdravstvenih strategijah in operativni odličnosti po vsem svetu. V svoji bogati karieri je sodeloval z mnogimi vodilnimi organizacijami, kot so Državna zdravstvena služba Velike Britanije, Zdravstvena šola Harvard in Univerza Johnsa Hopkinsa v Združenih državah, trenutno pa službuje v Dubaju.

Pred leti ju je z ženo pot zanesla v Slovenijo, kjer sta si omislila posestvo v Kuštanovcih. V tem času sta dodobra spoznala Pomurje in spletla tudi nekaj prijateljskih vezi, med drugim z odvetnikom Danielom Kataliničem, ki ima pisarno v Murski Soboti. 

Arabci pomagali že Hrvatom in Srbom

Ravno Katalinič je pred dnevi delil zapis, v katerem je razkril, da je zaprosil Al Ayoubija za pomoč pri dobavi nujno potrebne zaščitne opreme v Slovenijo in osvetlil številne zaplete pri angažiranju pristojnih v slovenski državi. Z našo pomočjo je navedena pobuda vendarle dosegla vrh države in pristojni so vzpostavili kontakt z omenjenima akterja glede donacije zaščitne opreme v Slovenijo iz Združenih arabskih emiratov.

Al Ayoubi si je namreč tekom svojega službovanja pridobil pomembna in vplivna poznanstva, ki dosegajo celo vrh Združenih arabskih emiratov s predsednikom šejkom Mohammedom bin Zayed Al Nahayanom na čelu. Ena izmed najbogatejših držav na svetu je poskrbela že za številne donacije zaščitne opreme v naši soseščini, tako so nedavno pomagali med drugim Hrvaški in Srbiji.

Ne bo se nehal truditi

Situacija glede dobave zaščitne opreme v Slovenijo je trenutno precej negotova, nam je priznal Al Ayoubi, saj je zaradi mnogih ukrepov celoten svet praktično v zaprtju, kar omejuje tudi letalski promet.

"Smo v kontaktih s številnimi podjetji, največji izziv je zagotovo transport, ampak upam da nam bo uspelo," pojasnjuje Al Ayoubi in dodaja, da se ne bo prenehal truditi pomagati Sloveniji, čeprav so še tako male možnosti za uspeh. Veliko oviro pa nedvomno predstavlja tudi pritisk na kitajske proizvajalce zaščitne opreme, ki ga vršijo praktične vse države zaradi izrednih potreb po tovrstnih izdelkih.

Tono in pol težka pošiljka zaščitne opreme

Gre za precejšnjo pošiljko, ki zajema zaščitne maske, maske FFP2, respiratorje, zaščitne obleke, vizirje, razkužila in drugo osebno varovalno opremo, celotna teža tovora pa je ocenjena na okoli 1,5 tone, pravi Al Ayoubi. Skratka, gre za prepotrebno opremo, ki jo Slovenija v teh časih krvavo potrebuje. Kot še pravi Al Ayoubi, gre za osebno iniciativo, v kateri je prepričal k sodelovanju številne vplivne kolege in prijatelje, da bi pomagali slovenskemu narodu, ponudba donacije je navsezadnje prišla prav z vrha te z nafto bogate države.

"Vodstvo Združenih arabskih emiratov sestavljajo ponižni in sočutni ljudje, zato je nekaj povsem običajnega, da sem si lahko blizu tudi z Njegovim Visočanstvom Šejkom Mohammedom Bin Zayedom," je skromen Al Ayoubi, ki razloži, da njegova država pomaga številnim drugim v teh časih krize, ampak tega ne obeša na veliki zvon, saj to ni primerno v njihovi kulturi. 

Lepa Slovenija, ampak preveč birokratska

Svojega navdušenja nad Slovenijo Al Ayoubi ne skriva, saj sta z ženo ponosna lastnika posestva na Goričkem v Kuštanovcih, ki ga večkrat letno obiščeta. Izpostavlja pa določene birokratske ovire, ki jima onemogočajo, da bi bilo njuno bivanje pri nas bolj pogosto.

"Žal so vaši postopki povezani z rezidenstvom preveč zapleteni, na številne ovire pa so naleteli tudi mnogi moji vplivni prijatelji, katere sem v preteklosti večkrat nagovoril, da bi investirali v Slovenijo," ki dodaja, da gre sicer za izjemno državo, katero bi lahko z lahkoto vzel za svojo drugo domovino. 

dr. Mohammed Al Ayoubi, Osebni arhiv

Učinek semafora

Dotaknil se je tudi situacije okoli svetovne pandemije koronavirusa, saj ima kot strokovnjak na področju zdravstva pomemben vpogled v oceno dogajanja po svetu. Pri slovenskem soočanju s koronavirusom meni, da je bilo premalo storjenega v obdobju pred razglasitvijo epidemije.

 "Vsi ti restriktivni in omejevalni ukrepi so v pomoč, toda ne bi smeli predstavljati rešitve, ampak bi morali služiti kot začetni pogoj za obvladovanje krize. Gre za klasičen primer reaktivne in proaktivne strategije," ocenjuje Al Ayoubi. Poudarja, da je pri vsakem ukrepanju potrebno upoštevati psihološki vidik ukrepov, zato mora biti vsak državni odziv skrbno premišljen: "Temu pravim učinek semafora. Prehod iz zelene luči takoj na rdečo, brez vmesne oranžne, je lahko izredno nevaren." 

V Združenih arabskih emiratih ravnali hitro in odločno

Priznava sicer, da se praktično vse evropske države odzivajo na ta način, zato Slovenija ni izjema, so se pa koronavirusa nekoliko drugače lotili v Združenih arabskih emiratih. Tam so namreč že zelo hitro začeli s preventivni ukrepi in niso čakali na rast okuženih oseb. Že na začetku leta so začeli izvajati intenzivne kampanje in izobraževanja prebivalstva ter bili zelo striktni pri diagnozi in intervenciji:

"Veliko je bilo narejenega preventivno, hitro smo začeli tudi z varnostnimi ukrepi, da so se vsi zavedali nevarnosti. Ob takšni krizi je ravno ignoranca sovražnik številka ena," še razloži Al Ayoubi.

Bogata monarhija je sicer že zelo zgodaj sprejela drastične ukrepe za preprečevanje bolezni, vključno z zapiranjem mošej, šol, trgovskih središč in restavracij ter z uvedbo policijske ure.

Najprej birokracija, šele nato diplomacija

Donacija Združenih arabskih emiratih je po naših informacijah v fazi dogovorov. Sprva je kazalo, da bo zadevo prevzel predsednik Borut Pahor v neposredni komunikaciji s predsednikom šejkom Mohammedom bin Zayed Al Nahayanom, ampak je Pahor zadevo predal slovenskemu veleposlaništvu in medresorski delovni skupini za zaščitno opremo, ki jo vodi državni sekretar in župan Velike Polane Damijan Jaklin.

S spleta

Komentarji (50)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rdeča Zvezda (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Da nede prišlo ven,da je ta "Gorički" velki nategun,ki bo fejst zasluža na tej akciji,kot fašistično domobranska Janševa vlada.

Komu so Počivalškovi zaupali mega posel z maskami
Razkrivamo nov mega posel z maskami. Zakaj ga je država v enem dnevu dala posredniku, ki maske še išče po trgu?

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v torek zvečer doživel prvi večji politični udarec v novi vladi.

Njen predsednik Janez Janša mu je odvzel velik del pristojnosti pri koordinaciji nabav mask in druge zaščitne opreme, ki jo potrebujejo domače bolnišnice, civilna zaščita in drugi državni organi. Vlada jih je preselila na ministrstvo za obrambo. Na isti seji je namreč ustanovila medresorsko skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme. Vodi jo novi državni sekretar Damijan Jaklin, član NSi, ki je bil pred prihodom na ministrstvo župan občine Velika Polana.

Uradnih informacij o dogajanju na vladi ni mogoče dobiti. Na ministrstvu za obrambo, ki ga vodi Matej Tonin, so pojasnili, da so delovno skupino ustanovili zaradi "pospešitve postopkov nabave". Skupina bo sprejemala, pregledovala in vrednotila ponudbe v tehničnem smislu. Če bodo izpolnjevale zahtevane pogoje, jih bo posredovala zavodu za blagovne rezerve v nadaljnji postopek javnega naročila in sklenitve pogodb.

Zakaj je "počilo" med Janšo in Počivalškom

Po naših informacijah naj bi na vladi zaradi opreme "počilo" že v ponedeljek zvečer, ko naj bi sam Počivalšek priznal, da pri dobavah prihaja do zapletov. Pred tem so s terena prihajale zaskrbljujoče informacije o pomanjkanju opreme in zmedi pri poslih s maskami.

Več podjetij in posameznikov je poročalo, da ministrstvo in vlada ne odgovarjata na njihove ponudbe. Nekateri dobavitelji so ponujali maske, ki jih niso imeli. Po naših informacijah ena od naročenih pošiljk opreme še vedno čaka na Kitajskem.

Posamezna podjetja so maske, izdelane na Kitajskem, kupovala prek "off-shore" podjetij iz Hongkonga, ki so navila cene. Tudi v Sloveniji so se začeli pojavljati sumljivi posredniki, ki so se po naših podatkih skušali zriniti v posle. V zadnjih dneh je delo zavoda ohromil tudi koronavirus COVID-19, s katerim so se okužili štirje uslužbenci.
Nova mega pogodba za maske

Odločitev vlade je sledila medijsko odmevni zgodbi o izginotju treh milijonov mask, ki bi jih moralo dobaviti podjetje Labena. Več o tem pišemo v okvirju. Danes pa razkrivamo še eno, do zdaj največjo pogodbo za dobavo mask. Zavod za blagovne rezerve, ki ga vodi član SDS Anton Zakrajšek, spada pa pod okrilje ministrstva za gospodarstvo, jo je prejšnji teden podpisal s podjetjem MD Global Logistics iz Hoč.

Posel je vreden skoraj 10 milijonov evrov (brez DDV), kar je največ med vsemi dobavami, ki jih v teh dneh načrtuje zavod. Po pogodbi mora podjetje do konca tedna državi dobaviti 2,8 milijona mask tipa FFP2, ki nudijo učinkovito zaščito proti koronavirusu COVID-19. Za vsako masko bi torej država plačala 3,56 evra brez DDV. Toda pri tem naj bi imelo več težav.

Več virov nam je v zadnjih dneh zatrdilo, da podjetje teh mask dejansko nima in da jih šele skuša nabaviti na trgu. To ne preseneča, saj se podjetje MD Global Logistics ukvarja s cestnim prevozom. V letu 2018 je ustvarilo slab milijon evrov prihodkov. To je desetkrat manj od vrednosti posla z maskami.

Po naših informacijah naj bi podjetje MD Global Logistics v zadnjih dneh maske poizkušalo odkupovati od domačih ponudnikov, ki enake maske na trgu ponujajo po nižjih cenah. Če bi podjetje vsako masko preprodalo po en evro višji ceni, bi v poslu skupaj zaslužilo 2,8 milijona evrov.
Kaj razkriva pogodba

Iz pogodbe, ki smo jo dobili na vpogled, je mogoče razbrati še:

1. Da bo državni zavod za blagovne rezerve kontrolo dobavljenih mask opravil šele ob prevzemu na mariborskem letališču in ne pri proizvajalcu oziroma prvotnemu dobavitelju. To povečuje tveganje, da lahko Sloveniji pri zagotavljanju opreme za bolnišnice, civilno zaščito in druge državne organe zmanjka časa. Če bi zavod ugotovil, da so maske slabe kvalitete, bi jih namreč moral naročiti še enkrat pri novem dobavitelju.

2. Da je rok plačila isti dan po prevzemu mask.

3. Da se je odgovornim zelo mudilo s pripravo pogodbe. Ta je bila namreč podpisana na isti dan, ko je podjetje MD Global Logistics zavodu dalo ponudbo. V pogodbi je sicer napačno navedeno tako ime podjetja MD Global Logistics kot njegovega direktorja Matjaža Dolenca.

4. Da je podjetje MD Global Logistics kot skrbnika pogodbe navedlo Franko Piskar, direktorico za medicinsko področje v družbi Sanolabor, ki se ukvarja s prodajo medicinske opreme in materialov.
Zakaj je posel dobil posrednik

Zakaj torej državni zavod tako zajetne pogodbe ni podpisal s podjetjem ali dobaviteljem, ki se dejansko ukvarja s prodajo mask, ampak s posrednikom?

Ministrstvo za gospodarstvo nam na vprašanja o poslu včeraj ni odgovorilo. Prav tako nam za pojasnila ni uspelo priklicati Matjaža Dolenca. Podjetje MD Global Logistics je bilo sicer ustanovljeno leta 2016, nanj pa je Dolenc prenesel posle podjetja Mtekspres, ki je zaradi spora s turškim partnerjem končalo v stečaju. Iz enega od sodnih spisov je razvidno, da je podjetje MD Global Logistic poslovno sodelovalo z logističnim podjetjem F. A. MAIK, ki je v lasti nekdanjega poslanca SDS Marjana Bezjaka.

Da je podjetje MD Global Logistic palček na slovenskem trgu cestnega transporta, dokazuje podatek, da sploh nima dovoljenja za prevoz blaga iz tretjih držav. Po javno dostopnih podatkih je zaprosil za tako imenovano CEMT dovolilnico, vendar je izpadel iz čakalne liste, saj "nima dovolj vozil".

Labena je maske dobavila tudi železnicam

Podjetje Labena, ki je imelo osrednjo vlogo v zgodbi o izginulih treh milijonih mask, je Slovenskim železnicam (SŽ) dobavilo 100.000 mask, ki so jih te prejšnji teden donirale državi.

To so danes potrdili na SŽ, kjer so pojasnili, da so za posamezno masko odšteli 14 centov. Nakup so opravili sredi februarja, ko so se v Italiji pojavili prvi primeri okužb s koronavirusom COVID-19. Del mask, ki jih na SŽ niso porabili, so donirali državi. Po naših informacijah naj bi šlo za maske slabše kvalitete, ki se še vedno nahajajo v skladišču civilne zaščite. Direktor Labene Borut Čeh za pojasnila ni bil dosegljiv.

Kot je znano, je država s podjetjem Labena podpisala pogodbo o dobavi treh milijonov mask po skupni ceni 1,68 milijona evrov oziroma 56 centov za posamezno masko. Dokumenti razkrivajo, da bi podjetje Labena pri tem ustvarilo več kot pol milijona evrov zaslužka. Minister Počivalšek je pred dnevi zanikal, da bi šlo pri pri tem poslu za prevaro, saj da je rok dobave konec meseca. Na necenzurirano.si pa smo pred dnevi razkrili, da je podjetje Labena skušalo preprodati maske, namenjene v Italijo.

nn (nepreverjen)

...zabij si to zvezdo na čelo pa spizdi na Kitajsko ali S.Korejo... pa vzemi še kakše Šarce , Cmerare pa podobne s sebof...

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ka, če bi si tij v isto mesto zabil tisti blesavi križ. Če ga namažeś z vazelinom, de šou notri.

In reply to by nn (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

titeku je padlo kladivo na nogo
pa so mu jo morali odrezati
pa so mu jo vstran odrezali kar s srpom
ker niso imeli s čim drugim
in tako je nastala relikvija
komunajzerjev srp in kladivo

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

levi komunist (nepreverjen)

Imam kolega, dobrega prijatelja v državi Tanguzija
to je naš poslovni partner pri premiku kame
- uradno kamel trajber
Bom kar napisal naslov pa lahko preverite
Kunta Kinte
Kurac palac štrase
Levji dol 15
Tanguzija
Tr 00000 0000 0000 1234 5678 9a
Baje ima kar nekaj razpiratorjev
in mask
Jih je ponudil državi pa nobenega odziva

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Hej neznanec iz sosednje ulice kdo si ti, da boš nagnal na Kitajsko ali S.Korejo boš ti prvi spizdo nekan samo malo pazi?

In reply to by nn (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

vcat idi

In reply to by p3p (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Saj sem šel pa sem se že med potjo do wc usral in povcal v gače
se tak smejim samo da sem zajebal okliške dečke ki se nekam čudno zmrdujejo ko me vidijo

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Bonge (nepreverjen)

Rdeča zvejzda df dobro ka pijšeš telko na sobotainfo ka narod pomale spoznava kakše pokvarjene lidgej ste vij levičare , kakši zblojeni um mate pa kakšo škodo delate slovenskome narode.

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

"Rdeča Zvezda"
Te informacije si gvüšno doubo od samoga Židana ... ?!

realnoo (nepreverjen)

tau ide dobesedno za donacijo ali pa ZA SKEPANJE KAKSNEGA BIZNISA..
V koliko ide za posteno donacijo ne verjamem, da bi drzava igrala ignorantsko vlogo.
Cudno, da o ton ne pise medij 24ur.
Sobotainfo pomojem nekaj na pamet poraucate oz. pisete tisto ka vam nesce podomace povejdano naklada!

Ce ne gre za (nepreverjen)

kaksne nedovoljene substance, mamila, kemikalije ...

In reply to by realnoo (nepreverjen)

PRIJAVA POLICI… (nepreverjen)

RDEČA ZVEZDA - RAVNOKAR SEM POSLAL POLICIJI PRIJAVO KAZNIVEGA DEJANJA PO KZ - 1 V dokaz sem poslal ta tvoj komentar in še 20 komentarjev od prej, ki sem jih zbiral in so popoln dokaz tvojega sovražnega delovanja.
Po kazenskem zakoniku (KZ-1) je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe.
KAR JE PREVEČ JE PREVEČ Sankcije bo doživel tudi sobotainfo, ki take objave dovoljuje.
JUTRI PA VSE SKUPAJ POSREDUJEM SLOVENSKIM MEDIJEM.

PRIJAVA POLICI… (nepreverjen)

Malo si se zajeba,ka pod mojim nickom piše neše drugi tudi tu gor ali več drugih,jaz sen že nekda reka,da bi naj pod takimi temami komentirali samo prijavljeni komentatorji in ne vsi povpek.

p.s. to je napisal...RDEČA ZVEZDA..samo spizda sen ti nick...

In reply to by PRIJAVA POLICI… (nepreverjen)

PRIJAVA POLICI… (nepreverjen)

BO POLICIJA ŽE UGOTOVILA TOČNO OD KJE JE BILO NAPISANO TO SPLOH NI PROBLEM.

In reply to by PRIJAVA POLICI… (nepreverjen)

Rdeča Zvezda (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ne seri bedak,misliš ka de se policija s tem ukvarjala,nihče nej nikomi grozil,če pa se napiše resnica,da je kdo lopov,baraba ali kriminalec pa se naj potem oni z nimi bavijo.
Ustava Republike Slovenije nam zagotavlja svobodo govora v 39.členu (svoboda izražanja).
Pa izklopi "CapsLock",se lepše bere.

In reply to by PRIJAVA POLICI… (nepreverjen)

Bindi (nepreverjen)

Svoboda govora ne pomeni, ka vsak lejko piše, ka sce, ampak tou, ka lejko povej svoje mnenje brez žalitev, nestrpnosti, sovraštva, na kultivirani način. To pa je za marsikoga problem. Iz enoumja iz časa juge ste šli v drugo skrajnost, resnica pa je negi vmes.

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

black panter

rdeča zvezda,te ti pa napišen resnico,pa svoboda govora..
tij si eno velko TELE

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Policija naj zapre (nepreverjen)

"izdajalsko vlado" ki se gre vse drugo samo ne EU ... sploh ne bi smeli izven EU poslovat ... ali to pomeni si.exit

In reply to by PRIJAVA POLICI… (nepreverjen)

LOL. (nepreverjen)

Tužided

In reply to by PRIJAVA POLICI… (nepreverjen)

xxl (nepreverjen)

Ta tip je nategno vse majstre ki so mu delali v hisi

PRIJAVA POLICI… (nepreverjen)

vcat idi

In reply to by xxl (nepreverjen)

rdeča zvezda (nepreverjen)

kje ti je koltura

In reply to by PRIJAVA POLICI… (nepreverjen)

beko (nepreverjen)

to ni res sam delo od zacetka pri obnovi hise velik majstrov sam mo preporoco in je vse posteno placo

In reply to by xxl (nepreverjen)

beko (nepreverjen)

to ni res sam delo od zacetka pri obnovi hise velik majstrov sam mo preporoco in je vse posteno placo

In reply to by xxl (nepreverjen)

rdeča zvezda (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Imam kolega, dobrega prijatelja v državi Tanguzija

Bom kar napisal naslov pa lahko preverite
Kunta Kinte
Kurac palac štrase
Levji dol 15
Tanguzija
Tr 00000 0000 0000 1234 5678 9a
Baje ima kar nekaj razpiratorjev
in mask
Jih je ponudil državi pa nobenega odziva

Zxymnghfzekhjyx (nepreverjen)

Kompliment!
Hitro pa je tudi ugotivil kaki paraziti vodijo to državo, ala-kucan in njegovi podrepniki!
Še enkrat, kompliment!

čarni vrag (nepreverjen)

Mene je sram, ka živim v državi, ki kljub temu da zdravstvo potroši več kak dve milijardi letno zdaj kak klošar prosi okoli za te maske. Vse tiste direktore pa nabavne, ka so nej sposobni za svojo bolnico nabaviti potreben material takoj suspendirati zaradi nesposobnosti.

LOL. (nepreverjen)

Mejne zanima nekaj, vi vsi zahojeni in zarukani desnicari keri mate skouz krejdi vejdro gnojsnice ka jo na muslimane vlijete, te vij zaj uporabljali tej maske kere nan zdaj vecinoma donejrajo muslimani in ostali nekristjani? A?

Bonge (nepreverjen)

Nej , mij be rajši uporablale tiste maske štere ste vij glupi pokvarjeni levičari šenkali par dni pred rona krizo.

In reply to by LOL. (nepreverjen)

Zakoj kažeš? (nepreverjen)

Aja točno, desničar si pa zato lažeš. 😂😂😂

In reply to by Bonge (nepreverjen)

POKLIČITE BOSANCE (nepreverjen)

Boug pomagaj kakšen zabiti majmun si ti. Resno tou vrvleš ka si napijso? Ge si tou prešto? Nova24? :)

In reply to by Bonge (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Keri levićar je bil minister za gospodarstvo 6 let mogoče Počivalšek on je muto z maskami pa še dale laže pa kradne

In reply to by Bonge (nepreverjen)

čukundeda (nepreverjen)

Ja, ja, težko je bilo to požreti sedanji desni opciji, da jim najprej Kitajec pošlje donacijo potem pa še Arabec. Kje so sedaj njihovi kolegi iz Amerike in Madžarske?
Ko so videli, da ni heca so pač sprejeli pomoč. Ampak s težkim srcem. Zato so tudi na začetku ponudbo ignorirali.
Imam nekaj znancev in prijteljev muslimanov. Te, ki jih poznam so veliki poštenjaki. Pri njih beseda velja. Nič ni treba dati na paipr in se iti birokracije. Kar se dogovoriš to drži! In pika! In tudi nobenega ni nikoli motila moja veroizpoved in me tudi nikoli nič ni vprašal o tem. Na vsakega sem se vedno lahko zanesel.

Bosanče malo (nepreverjen)

Samo LOL. ti si resan pravi LOLEK , zakaj pa te ti uporabljaš arabske številke , da ne omenjam vplivov v astronomiji , medicini , farmaciji , matematiki , geografiji , kjer so recimo stoletja pred nami vedeli , da je zemlja okrogla , nočem te žaliti , ampak ko so tvoji predniki še živeli na drevju so oni že uporabljali nože in vilice , tak da preden kaj napišeš malo razmisli z svojo glavo , ne pa čredni nagon.

LOL. (nepreverjen)

Stari ocitno si nej steko mojoga posta. Ali si pa ti tudi zabiti desnicar? To ka si meni napiso povej rajsi desnicaron, ges neman problemov z muslimanami.

In reply to by Bosanče malo (nepreverjen)

POKLIČITE BOSANCE (nepreverjen)

Če je tu što lolek si tij največji. Sploj si nej razmo fore ovoga zgoraj pa se pameten delaš. Si v kakšnon rodi z ovin ka si pravi VRANA mogouče? Idi rajši na carino na Slovensko-Italijanski meji preverit, če majo bosnaci že vse zrihtano za carinski postopek ka do maske v Slovenijo iz Italije uvozili.

In reply to by Bosanče malo (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Bosanče malo.... ja, meli so "zlato dobo", preden se je pojavila "vsepravična miroljubna religija", ki je vse potegnila nazaj za 500 let... In 500 let so za nami, na žalost!
Rabijo pa reformacijo!! Samo kaj, ko vsak, ki samo dvomi v karkoli, dobi za nagrado kazen-smrt!!

In reply to by Bosanče malo (nepreverjen)

Za desnicare (nepreverjen)

Prodan muslimanske maske, jansovcon podarim gratis dodatno masko

Bosanče malo (nepreverjen)

Tij maš redne probleme san z sebov ubogi LOL.

LOL. (nepreverjen)

Dobro je srmacek, praf mas, probleme man san s sebov. Srecen? Zdaj pa lepou presaltaj na nova24 pa uzivaj.

In reply to by Bosanče malo (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Za eno državo kak je Slovenija je to celo dogajanje prava sramota. Bolnice bi morale same meti na zalogi zaščitna sredstva za primer nesreč, epidemij itd. Ka pa če bi prišlo do vojne. Če morem jaz voziti v autuji škatlo za prvo pomoč, te bi morale tudi bolnice imeti določeno zalogo. Saj pa tudi gasilci majo dihalne aparate, če glij jih mogoče ne rabijo celo leto. To da zdaj kak klošari iščemo okoli nekšne donatore je pa višek sramote. Še bole sramotno je da zdaj čukundeda, LOL, za desničar in podobni odštekanci tu vpletajo rasizem in medversko mržnjo in to ščejo natovoriti nekšim desničarom. Vi ste nej normalni, vejpa virus ogroža vse, tak desničare, kak levičare, muslimane, Kitajce itd.

VRANA (nepreverjen)

Kak tö tou? Vejpa cejli cajt gučiš, ka je izmišljotina!!? Kak zdaj ogroža?? Si se strejzno? Malo dosta si nüco,hihi

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

vcat idi

In reply to by VRANA (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Vrana situacija se hitro menja. Ugotovljeno je, da ta strašni koronavirus ni nič hujši od vsakoletne gripe. Recimo lanske, ka je v januari, februari in marci v Sloveniji umrlo 160 ljudi v bolnicaj za gripo. Bože moj umrli so 90 letniki, pa vsi z drugimi boleznimi kak rak, srčno popuščanje, diabetis itd. Si ti že kdaj bil v kašnon domi za ostarele? Pa tan ob vsakon časi najdeš ljudi, ka so nepokretni, pa na pol mrtvi. Zdaj pa če takšen merje, ga proglasiš za žrtev koronavirusa. Lani pa predlani so takšni nej mirali. Zdaj ugotavlajo, ka se je v Lombardiji povečano število pljučnic začnolo že lani proti konci leta, kda še wuhanskega virusa še niti v Wuhani nej bilo. Zdaj pa še to kak štejo te umrle za virusom. To nemreš vrvati to presega vse meje norosti. Se pravi če koga strlijo in ga odpelajo v mrtvašnico, tan truplu vzemejo bris za test in ga ob pozitivnon testu proglasijo za žrtev epidemije, pandemije, virusa covid19, Sarsa2. MI vsi smo žrtve fahidiotov.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Še itak ne razmiš, pa tou te buje... Tou, ka umrejo v večjem številu starejši, je znano že CELI ČAS. To so poročali iz Kitajske od začetka. NIKAKOR pa niso ogroženi SAMO starejši. Umirajo tudi mlajši, BREZ dodatnih nevarnih KRONIČNIH BOLEZNI!!! Seveda je teh manj. To je vse že celi čas dejstvo. Problem je prehitra preobremenjenost sistema. Zbolevajo tudi zdravniki in medicinske sestre, celo umirajo!! To takoj predstavlja problem v bolnicah. Ali zabitim to nemreš razložiti...
Narod zdaj malo več doma, pa iščete teorije zarote po računalnikih... Nobeden pa ni nikjer zraven...
Glede Italije in štetja umrlih-to so tvoje pravljice, ka še ustreljene proglasijo za žrtev virusa...Pač še ena teorija zarote... Dejstvo je, da točno znajo, kdo je umrl od virusa-saj to poteka nekaj dni- slabšanje se vidi in opazuje, respiratorji,....
V Italiji, Španiji, ZDA,... je pa tako stanje tudi zaradi takih idiotov, kot si ti in še nekaj tebi podobnih!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Janševa vlada 3.0 zlorablja covid19 za milijardna zadolževanja in reševanja elitnih podjetnikov na plečih državljanov….
27. marec 2020 by Don Marko M

Ukrepi državne pomoči prebivalstvu in gospodarstvu za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa….ne, tej ukrepi niso prav nič darežljivi, ker darežljivost pomeni nekaj brez zahteve česa v zameno podariti, predvsem pa je dobro vedeti, da to niso nikakor ukrepi, katere je določila janševa skrajno levičarska komunajzarska vlada z Levico vred in ostalimi parlamentarci….

Gre za ukrepe Evropske komisije, ki članicam EU točno določajo, koliko denarja v tem 1. paketu pomoči lahko porabijo za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, določen je tudi obseg in razpored, komu in kako morajo vlade posameznih članic vsaj 60% od prejetega denarja razdeliti….

Naša mala podalpska je tako v tem 1.paketu prejela določila za porabo 3,5 milijarde sredstev in vlada je prejela natančna navodila, kako in komu jih mora razdeliti….janševa vlada je razdelila 2 od 3,5 milijard za izvedbo vseh ukrepov v tem paketu, kam bo šla 1,5 milijarde bomo (neuspešno) iskali pozneje…..

In teh milijardnih paketov po določilih EK bo še nekaj, v še kar nekaj milijardah ali enostavno povedano – te izredne razmere so raj za skorumpirane komunajzarske lopove, kot so sds komunajzarji in nasploh vseh 90 v parlamentu, ki so to skozi 30 let že več kot uspešno dokazali….

Za nobeno darežljivost nobene vlade torej ne gre, sploh ne janševe – gre zgolj za izvajanje kriznih določil EK, katere pa bi lahko, celo neprimerno bolje, izvedla katerakoli vlada, celo kdorkoli, ti, on, ona, jaz, kdorkoli….vse kar je treba narediti je le porazdeliti denar po od EK določenem razporedu.

In da, ta sredstva seveda niso nepovratna sredstva, so zgolj posojila, krediti, katere bo treba prej kot slej vrniti, z obrestmi…..in vračali jih bomo prav vsi državljani, še leta, četudi bo janševim skrajno levičarskim komunajzarjem spet uspel podvig 2008 zadolžitve z novimi 20 milijardami….

Ta prvi sveženj ukrepov, ki bo po napovedi veljal do 31. maja, po tem kot jih je razdelila janševa vlada kaže na očitnost, da lepemu številu obrtnikov, manjših podjetnikov, sploh pa s.p. jev , zaradi te “pomoči” ne bo prav nič lažje, le agonija eksplozije socialne bombe se prelaga za določen čas in očitno zamuja, saj bi moral biti sprejet najmanj teden prej, preden so se uvedli ukrepi omejitve gibanja.

Četudi je EK naložila, da je treba 1. sveženj ukrepov porabiti v prvi vrsti za zaščito delavcev, samostojnih podjetnikov in manjših podjetnikov, pa je janševa vlada, namesto v ukrepe dodati še 500 milijonov od preostale 1,5 milijarde in tako povsem zaščititi omenjene, tradicionalno ubrala nasprotno smer v ščitenje tajkunov.

Ukrepi, ki ne ščitijo delavcev, pač pa lopove…

Janševa vlada je imela s tem 1. ukrepom idealno priložnost, da vsaj v času razglašenih izrednih razmer, povsem izenači status delavcev v realnem in javnem sektorju, a tega ni naredila. Če je zaposlenim v JS, ki morajo v tem času izvajati interventna dela zagotovila dodatno nagrado od 60 – 200 % za delo v izrednih razmerah, ob čemer delavci JS, ki so doma prejemajo polno plačo z vsemi prispevki in nič ne trepetajo pred izgubo službe, ne še, pa zaposleni v realnem sektorju niso deležni praktično nič od tega.

S.p. – jem se bo sicer pokrilo plačilo prispevkov in namesto plače dodelilo 70% od minimalne plače, kar je na ravni socialne pomoči, a le tistim, ki bodo dokazali, da so imeli višji izpad prihodka iz poslovanja zaradi posledic covid19, kar seveda ni tako enostavno dokazati. Za primerjavo – najbolj razvite EU članice se še kako zavedajo pomembnosti pomoči samostojnim podjetnikom in večina me dnjimi ni nič skoparila s pomočjo le tem, Nemci so recimo v tem 1. svežnju ukrepov gospodarstvu vsem samostojnim podjetnikom, tudi davčnim dolžnikom, do 31. maja namenili vsakemu po 15.000 € + plačani prispevki, rekoč da je za vse bolje da naredijo tako, kot pa da jih s.p. zasujejo z zaprtji in prijavami na zavod zaposlovanja.

Vlada je sicer za delavce in delodajalce namenila kritje prispevkov vseh, ki še delajo, kot tistih, ki so doma ali na bolniški, ob čemer bo nadomestilo za bolniške prispevala zdravstvena zavarovalnica od prvega dneva. Verjamem sicer, da je okoli 45% (samostojni) podjetnikov in obrtnikov v preteklosti znalo dovolj modro poslovati in si ustvariti določeno zalogo, s katero bi zlahka prebrodili par mesecev krize, a vlada je tudi tem, kot tistim, ki so poslovali “iz rok v usta” namenila 100% kritje za plače delavcev ki delajo, seveda brez dodatnih nagrad kot v JS.

Kar pa seveda ne bo ustavilo delodajalskega trenda pošiljanj delavcev na čakanje, na katerem bodo prejemali 80% plače povprečja zadnjih 3 mesecev, ob čemer bo delodajalec sicer res prejel 100% za plačo delavca, a šele po izteku obdobja na čakanju, kar pomeni, da bo moral delodajalec delavcu sam izplačevati plačo ta čas in tisti delodajalci ne bodo imeli s čim izplačati pač ne bodo mogli dati plače delavcu in če ne prej, bodo delavce po izteku “na čakanju” pač poslali delavce n azavod zaposlovanja, kot še lepo število delodajalcev, ki tudi po 3 mesecih očitno še ne bo dovolj operativnih. Status “na čakanju” bodoimeli tudi vsi, ki ne delajo zaradi višje sile, ker denimo varujejo otroke ali nimajo prevoza na delo.

Vlada je podelila tudi populističen bonbonček upokojencem, ki imajo pokojnine do višine minimalne plače, v obliki solidarnostnega dodatka in sicer 300€ za tiste s pokojnino do 500€, 230€ za tiste s pokojnino med 500 – 600€ in 130€ za tiste s pokojnino med 600 – 700€……ob čemer so iz prejema solidarnostnega dodatka povsem izključili socialno ogrožene, prejemnike socialne pomoči in delavce z minimalno plačo, čeprav so plačno v povsem enakem rangu, kot upokojenci.

Populistična je tudi napoved 30% znižanja plač funkcionarjem, saj ne velja za sodnike, funkcionarji janševe vlade pa so si itak dvignili plačne razrede, torej dvignili plače za 20% že tik pred tem kvazi nižanjem funkcionarskih plač. Položnica elektrike pa se tudi ne bo pocenila za napovedanih 25%, saj ta % velja le za porabljeno električno energijo, katera sicer tvori 45% položnice, medtem ko vse preostale omrežnine, prispevki in dajatve v višini 65% položnice ne bodo deležni tega “popusta”.

Dosti ljudi iz realnega sektorja se bo očitno moralo, še več kot do zdaj, privaditi živeti z minimalno plačo ali celo socialnim transferjem (zaposleni v JS še pridejo na vrsto), brez limitov in kreditov…..kar bo še posebej dobrodošlo ravno za vse tiste, ki so do zdaj udrihali čez prejemnike socialnih pomoči, da kakšne parazitske lenobe so in da jim je treba vse pobrati, no, zdaj bodo tudi oni med temi, četudi so bili prej opozarjani, naj se obnašajo človeku dostojno in vzdržujejo takšnih obsojanj, ker bodo lahko ravno sami naslednji na vrsti….

Janševa komunajzarska vlada ponavlja vajo DUTB….

Najbolj alarmantna zadeva v tem vladnem ukrepu pa je – finančni top….
Finančni top je namreč namenjen državnemu odkupu terjatev od podjetij, za katere obstaja možnost, da ne bodo poplačane….še pomniš slabo banko alias DUTB ?….

Slabo banko (DUTB) je ustanovila 2. vlada janševih skrajno levičarskih komunajzarjev leta 2012 za potrebe odkupa terjatev od podjetij, za katera je obstajala možnost, da ne bodo poplačane…..in da – vse dolgove podjetij, ki pristanejo v DUTB, odplačujemo – državljani….

Od leta 2012, ko je janševa vlada ustanovila DUTB, so vanjo nametali svoje dolgove prav vsi slovenski elitni podjetniki, predvsem strankarski podjetniki sds komunajzarjev in RKC, ki so v DUTB nametali za skoraj 10 milijard svojih neplačanih bančnih in ostalih dolgov…..da, državljani še vedno te njih dolgove odplačujemo…..

obenem pa so bila pod janševo, bratuškino in cerajevo vlado v DUTB vržena tudi številna povsem dobrostoječa državna podjetja, kjer so jih izjemno plačevani funkcionarji DUTB najprej povsem razvrednotili in jih potem za bagatele razprodajali raznim finančnim skladom po svetu, med katerimi so bili tudi skladi iz Afrike in finančnih oaz, ki so v lasti slovenskih tranzicijskih tajkunov…..

Janševa vlada je torej jasno napovedala, da bo krizne ukrepe zlorabila in izrabila za sicer nepotrebna najemanja številnih novih kreditov z visokimi obrestnimi merami in dodatno še za reprizo slabe banke DUTB 2012 iz katere bo izšel še dosti višji dolg kot takrat, katerega bomo kakopak spet in znova plačevali vsi državljani, še posebej tisti socialno ogroženi, na minimalnih plačah in upokojenci….

Ko imaš janševo skrajno levičarsko komunajzarsko vlado covid19 sploh ni noben problem….

Covid19 je v teh časih daleč najmanjši problem za narod naše male podalpske, ker tako kot je prišel, tako bo tudi odšel in za seboj pustil neprimerno manj škode, kot sezonska gripa vsako leto. In predvsem zanemarljivo škodo proti škodi, katero v teh časih spočenja janševa skrajno levičarska komunajzarska vlada s preostalimi parlamentarci.

Ker ta škoda, katero spočenjajo slednji je tista, ki bo dejansko v naslednjih mesecih, celo letih, zdemolirala narod naše male podalpske in ustvarila socialno bombo, proti kateri je bila tista recesijska 2008 mačji kašelj.

Da je trenutna vlada nosilka statusa “kriznih” oz. vojnih dobičkarjev dokazuje prav vsak dan od začetka “izrednih razmer”, kar je še posebej očitno pri že 15 izginulih milijonih za dobavo medicinske opreme za potrebe covid19, katere ni nikjer, kot ne milijonov. In dokler bodo trajale te razmere, bodo za medicinske opreme izginjali milijoni še bolj, kot v “mirnem času” brez izrednih razmer, poleg novih milijard elitnih podjetnikov pakiranih v DUTB, pa nepotrebnih najemanj novih kreditov in vse to je tisto, kar mora ta narod dosti bolj skrbeti, kot covid19.

Ukrepi, katere izvaja janševa vlada so povsem zgrešeni in v škodo naroda, pravilni so le za reševanje komunajzarskih socialističnih kulakov Batagelj, Trobiš, GZS & compani in skrajno levičarske sds komunajzarje, ki si zdaj spet tržejo narodu dobesedno od ust še za naslednjih nekaj let.

Pravilno ukrepanje v primeru coid19 je namreč povsem nasprotno od tega kot si ga je omislila janševa vlada. Prav nobene DUTB ne sme biti, zavarovati pa bi morali oz. karantensko izolirati le izključno že leta zdravstveno rizične državljane, še posebej pljučne bolnike za posledicami onesnaženega zraka, ljudi s simptomi gripe ter močnega prehlada in covid19 okužene – le tej, izključno tej, bi morali ostati doma in bi se jih zdravstveno nadziralo, tedensko testiralo, in se jim nudila potrebna pomoč.

Vse ostalo in vsi ostali pa bi morali naprej v gibanje kot običajno pred prihodom covid19, seveda ob spoštovanju tistih osnovnih kriterijev obnašanja, kot so redno umivanje rok z vodo in milom, pa meterska razdalja in seveda nobenih kretenovirus paničarjev.

Dokazi iz Kitajske in še katere države, kjer so s covid19 v glavnem večinsko že opravili so dovolj nazorni in lepo razložijo, da 99,5% ljudi brez posebnih zdravstvenih težav tudi ob morebitni okužbi le tega preboli v dobrem tednu brez posebnosti in tako pomembno prispevajo k ustvarjanju najmanj 60% prekužene potrebne kolektivne imunosti, kolikor je pač potrebno za vsak virus in koronavirus. Covid19 sam po sebi ne ubija, ubijajo pa tiste kronične bolezni, katere imajo ljudje v sebi že leta in jim covid19 le pospeši razvoj že obstoječe bolezni..

Tole igračkanje “ostani doma, da lahko lopovi mirno kradejo”, z vsemi možnimi poskusi omejevanj gibanja za vse, ki ne sodijo v prej omenjene skupine, torej veliko večino, je v bistvu najvišja oblika tiranske diktature z namernim uničevanjem gospodarstva in socialne družbe, generalni krivci za to pa so tisti, ki to izvajajo in tisti, ki to podpirajo.

V bistvu je ta akcija “ostani doma”, poleg že omenjenega, namenjena tudi ščitenju vseh skorumpiranih parlamentarcev in Kuštrinovcev, ki so 30 let lopovsko uničevali naš javni zdravstveni sistem do današnje stopnje, ko ni sposobno interventno obskrbeti niti 100 državljanov naenkrat. Ne doma, narod bi moral biti zdaj – prav zdaj in sploh zdaj – na ulici, kjer bi omenjene uničevalce našega javnega zdravstva morali preganjazi in nepovratno izganjati iz naše male podalpske.

Skratka, bodimo zelo pozorni in pripravljeni na odziv na vse ukrepe, katere plasira ta janševa komunajzarska vlada, ker so za narod ogromno nevarnejši, kot bo covid19 kdajkoli.

In seveda skrbite za svoj imunski sistem in še posebej psihično moč za čase, ki prihajajo, torej dnevno obdelajte največ 1 članek o dnevnih podatkih o covid19…..pa še to se ukvarjajte le z mediji, ki vam bodo covid19 dnevne podatke zmožni predstavljati in v enem samem stavku zmožni povedati točno to in tako – število okuženih, število testiranih, število ozdravljenih od okuženih, število umrlih…..

Vse ostale medije, ki vam niso sposobni tega tako poročati v enem stavku in jim je mar le za čimbolj dramatične naslove in povsem neobjektivno in celo lažnjiva poročanje o cvoid 19 z jasnim namenom pridobivanja klikov enostavno črtajte iz svojega seznama. Kakor tudi kretenovirs paničarje….

Vzemite si čas in spoznavajte svojo najožjo družino, za kar si mogoče do zdaj ravno nisi vzel/a dovolj časa – ne boš verjel/a, kako ok so.Pa seveda pomagajmo sočloveku tudi v tem času, še posebej upokojencem, katerim je treba kaj prinesti iz trgovin in lekarn, ali tistim že prej omenjenim, ki itak morajo biti v samozolaciji.

Vsi ostali pa ven, na svež zrak, v gibanje, službo, vrtičkanje, rekreacijo, seveda ob upoštevanju predpisanih kriterijev, ker le tako bo lahko narod ohranil prepotrebno zdravje in psihično moč za čase, ki prihajajo….

Don Marko M

megi (nepreverjen)

vsi bomo umrli.....si že pozabo Šarca, ka se te sekiraš, don bu*l

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Blog (nepreverjen)

Enim se bo zaradi velikega vodje JJ zmešalo, če boš kaj proti njemu rekel. OVCE, ME, ME, ME, ME

xxl (nepreverjen)

Beko tebe je tudi nategno samo ti tega nedojameš

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice