Župan Moravskih Toplic Alojz Glavač je predstavil stanje v največji pomurski turistični občini v času epidemije koronavirusa in razkril ukrepe, ki jih sprejemajo.

Tudi v Moravskih Toplicah se je čez noč vse obrnilo na glavo, kot pravi Glavač. V občini so takoj ob sprejetju vladnih odlokov sprejeli številne ukrepe, tako so omejili gibanje in uporabo rekreativnih površin ter drugih javnih površin, kjer se lahko občani zadržujejo.

Brez občinskih dovolilnic

Po besedah Glavača so občani zelo dosledni pri upoštevanju ukrepov, klicev in povpraševanj s strani občanov je bilo sicer veliko, ampak kršitev ne zaznavajo. 

"V naši občini ne izdajamo nobenih dovolilnic o gibanju in podobno, ker bi to bilo absurdno v državi, ki ima 212 občin. Že v Pomurju je možno prečkati več občin, da prideš do svojca in podobno," poudarja župan.

Začeli z razdeljevanjem mask po gospodinjstvih

Glede zaščitnih mask pravi, da so v prvi fazi razdelili maske za javno komunalno podjetje in gasilcem, ki so jih dobili iz sistema zaščite in reševanja. So pa v občini pristopili k nabavi mask za občane in sedaj začenjajo z razdeljevanjem mask po ključu 1 pralna maska na 1 gospodinjstvo v občini. Ob tem Glavač poudarja, da maska ni edino sredstvo za preprečitev okužbe:

"Najbolj zanesljiv način je samoizolacija in omejevanje stikov na zares nujne," je opozoril.
 

Pomagali bodo turističnemu gospodarstvu

Moravske Toplice so še v februarju imele preko 1700 gostov, ampak okužbe s koronavirusom do danes v občini ne beležijo. Vse turistične namestitve so zaprte in tudi ob klicih sobodajalcev, da imajo povpraševanja za začasne preselitve v občino, ne dovolijo namestitve nikomur, pravi župan Moravskih Toplic.

Glede pomoči turizmu na ravni občine so se že sestali z vodstvi Term Vivat in Term 3000 ter pripravljalo ukrepe, ki so v pristojnosti občine.

"Lahko povem, da bodo ukrepi šli v smer zmanjšanja zneska turistične takse, morda tudi oprostitve plačila, čeprav zdaj tako ali tako ni gostov. Potem so tu še najemnine gospodarskih subjektov," razkriva Glavač, ki pravi, da pripravljajo tudi ukrepe za druge, ki imajo poslovne prostore v gasilskih domovih in krajevnih skupnostih, razmišljajo pa še o zmanjšanju nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. 

Alojz Glavač pravi, da bo ob ponovnem zagonu izziv za turistične ponudnike, kako privabiti še več domačih gostov, ki že tako predstavljajo polovico vseh v občini. Preko turistično informativnega centra pa bodo poskrbeli za oglaševanje. 

"Tudi po tem virusu se bo življenje nadaljevalo, ampak dosti bolj se bomo morali znati obnašati samozaščitno," je še dejal ob koncu. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Selo123455 (nepreverjen)

Se v TICu red napravi in pripelji sposobno ekipo, ki bo znala kaj pomeni promocija turizma v MT in ne da delajo promocije in objave kot so jih delali na Ljubljanskem ticu leta 2000!!! Katastrofa! Kvalitetne goste pripeljejo samo ponudniki sami z lastnimi napori preko svojih reklamnih kampnj. Samo poglejte njihovo fb stran pa vas stisne srat 😊

Starejše novice