Zavod Marianum na prostoru Kampa TRIO v Veržeju gradi pet zemljank, ki bodo ponujale možnost »glamping« turizma.

V Veržeju se vračajo k svojim koreninam, saj te dni gradijo zemljanke - ene izmed najstarejših arheoloških najdišč slovenske kulture, v kateri so nekoč bivali Slovani. Zavod Marianum namreč na prostoru Kampa TRIO gradi pet novih zemljank, s pomočjo katerih bodo obiskovalcem in turistom ponudili novo obliko doživljajskega turizma – »glampinga«.

Kampiranje z dodano vrednostjo

Po besedah vodje projekta Ivana Kuharja je »glamping« skovanka, ki pomeni glamurozno kampiranje: »Gre za preživljanje počitnic na bolj aktiven način, torej kot kampiranje, seveda, z neko dodano vrednostjo, da nisi ravno v šotoru na trdih tleh, pač pa si nekje podobno v šotoru, ampak malce bolj komfortno Po besedah Kuharja gre za uveljavljeno prakso počitnikovanja po svetu, ki utira svojo pot tudi na slovenska tla.

Za eno streho bo potrebno 800 kilogramov slame

Sama zemljanka je preprosto slovansko bivališče, vkopano v zemljo, zgornji, nadzemni del, pa je pokrit z dvokapno strešno konstrukcijo, ki sega do tal. Prve zemljanke so bile narejene iz drobnih lesenih kolov, prepletene s slamo ali trstiko. Njihovo podobo že prevzemajo »nove« zemljenke, ki imajo že temelje iz betona in konstrukcijo iz lesa, trenutno pa strehe prekrivajo slamokrovci. Med njimi je tudi mojster domače in umetnostne obrti pokrivanja streh zemljank Anton Golnar iz Sovnjaka. Po njegovih besedah bodo strehe krite z rženo slamo, le za eno streho pa bodo potrebovali okoli 800 kilogramov slame.

Vpliv na ohranjanje kulturne dediščine

Pet sodobnih naselitvenih pomurskih zemljank bo v Kampu TRIO kmalu zgrajenih, še izvemo, Center DUO pa ne bo dobil le lepše celostne podobe, ampak bo tudi pomembno vplival na ohranjanje kulturne dediščine. Zavod Marianum je sredstva za projekt pridobil iz razpisa Leader (Las Prlekija) s strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki je financiran iz evropskih sredstev v višini 85 odstotkov. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
divjejabolko

Res lepo in zanimivo.
Upajmo samo, da ne bo kdo v bližini odvrgel kakšen ostanek goreče cigarete!

Vipko
tinka78

Se strinjam, lepo in zanimivo, ampak me je zmotila ena zadeva. Na slikah je v ozadju, par metrov vstran, kovinska mreža, na drugi strani mreže pa cesta, hiše in tako naprej. Mi lahko nekdo razloži, kdo želi kampirati par metrov od ceste? Pa četudi gre za neko zakotno ulico.

Nikola (nepreverjen)

Prvi sosedje so pa pokojni na pokopališču. Res prijeten prostor(:

In reply to by tinka78

Starejše novice