Na zapornicah jeza Ledavskega jezera v Kraščih potekajo vzdrževalna dela. Zaradi spuščanja večjih količin vode je gladina jezera padla že za več kot 2 metra.

V teh dneh lahko naključnega obiskovalca Ledavskega jezera v Kraščih preseneti, precej nižja gladina vode kot po navadi. Vendar ni razloga za skrb, na Ledavskem jezeru namreč od ponedeljka potekajo vzdrževalna dela na zapornicah jeza, zato delavci iz jezera v kanale spuščajo večje količine vode. Gre za prva večja vzdrževalna dela na zapornicah jeza.

V jezeru vidni ostanki starega mlina

Gladina jezera je že padla za dobra 2 metra, vendar naj bi jo spustili še vsaj za meter. Jezero bo tako na nekaterih mestih postalo popolnoma prehodno. Nizka voda je poleg množice podrtih dreves in štorov razkrila tudi ostanke starega mlina na reki Ledavi. Dela na bo »Kraškem jezeru« izvajalo Vodnogospodarsko podjetje Mura iz Beltinec, ki med drugim izvaja regulacijo in vzdrževanje vodotokov.

Jezero varuje Mursko Soboto pred poplavami

Ledavsko jezero je umetno jezero nastalo z zajezitvijo reke Ledave zaradi varovanja nižje ležečih vasi in Murske Sobote pred poplavami. V Murski Soboti je bilo namreč ob hudih poplavah tudi do pol metra vode. Jezero, ki je nastalo ob koncu 70. let, je v teh letih z zaraščanjem postalo zavetišče za mnoge živalske in rastlinske vrste. Vendar pa zaraščanje in blatna voda pomenita manjši obisk turistov in rekreativcev.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice