Že 95 leto zapored so danes v Gančanih pripravili tradicionalno postavitev mlaja. Delo za mlade, natančneje »Lejtnike 96« se je začelo že v zgodnjih jutranjih urah, ko so pripravljali vse potrebno za postavitev mlaja.

Največji in osrednji tradicionalni dogodek – postavitev mlaja poteka v gančanih že 95 let. Poleg različnih društev, pomaga dogodek pripraviti tudi mladina, ki v tekočem letu dopolni osemnajst let. Letos jih je kar dvanajst. Za slednje je dogodek prelomnica, saj na ta dan »dekleta postanejo žene, fantje pa postanejo možje«.

Eden največjih in najtežjih

Letošnji »Gančki majoš« je visok okrog 30 metrov in velja za enega večjih daleč naokrog. Tehta med tono in tono pa pol, premer debla pa meri 40 centimetrov. Mladina oziroma »Lejtnik 96« je majoš okrasila s štirimi kronami, ki so jih naredili iz krep papirja. Posebnost majoša v Gančanih je tudi ta, da ga postavlja cela vas brez kakršnihkoli pripomočkov.

Priprave potekajo že nekaj mesecev

Sama organizacija dogodka se je začela že pred meseci, ko so začeli letniki 96 z izdelovanjem »pantlekov« oziroma okrasnih papirjev, ki so jih danes dali na vrh smreke, ki so jo ukradli. Po okrasitvi vrha so smreko nesli po vasi do prizorišča, kjer ga bodo pripravili za postavitev. Med potjo se ustavljajo pri vsaki hiši letnikov, kateri morajo pripraviti pogostitev.

Vrh so morali obvezno ukrasti

Običaj postavljanja mlaja sega skoraj sto let nazaj. Takrat so mladi fantje, ki so se srečno vrnili iz prve svetovne vojne, postavili drog z okrašeno brezovo krošnjo, in sicer v čast ter zahvalo devici Mariji za srečno vrnitev domov. Čez leta je brezo zamenjala smreka, ki je nekoč bila visoka tudi do 40 metrov. Mlaj so delali iz dveh stebel, vrh katerega so morali priskrbeti dva dni pred dogodkom, pa so morali obvezno ukrasti. 

Katja Gerenčer

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lina456 (nepreverjen)

Telko slovničnih napak v enon samon tekste...

Starejše novice