Na tradicionalnem Bogračfestu je včeraj kuhalo 84 ekip, slavili so člani Turističnega društva Hoče.

Kulinarična prireditev že skoraj dve desetletji skrbi, da mestno jedro zadiši po tej priljubljeni jedi na žlico. Letošnjo mednarodno etno-kulinarično prireditev v najvzhodnejšem slovenskem mestu je obiskalo več tisoč obiskovalcev, ki so uživali v pokušanju bograča, vsi kuharji pa so znova dokazali, zakaj Lendava nosi naziv Svetovna prestolnica bograča

Vreme ni pokvarilo preverjenega recepta

Tokratne temperature niso bilo ravno poletne, toda kljub temu so lahko obiskovalci na 1400 metrov dolgem prizorišču spremljali 84 tekmovalnih ekip

Bogračfest 2018 je, že tradicionalno, prebudila godba na pihala, z budnico ob 8. uri zjutraj. Po dobrodošlici organizatorjev so se ekipe lahko posvetile kuhanju in pripravljanju tekmovališča. 

Kot vsako leto, so tudi tokrat organizatorji vsem priskrbeli drva ter kotle, pripravili pa so tudi vse sestavine, ki so potrebne za pripravo vrhunskega bograča: tri vrste mesa, čebulo, česen in olje ter vse potrebne začimbe. Med tekmovalce je bilo letos razdeljenih približno 500 kg mesa, 350 kg kruha, 600 kg krompirja, čez 500 kg čebule, 40 kg česna, 200 litrov olja in masti ter 100 kg paprike. Vsaka ekipa je prejela tudi tri predpasnike in eno kuharsko kapo za glavnega kuharja ter komplet Vinarium kozarcev v spomin na letošnji Bogračfest. 

Zmagovalni bograč iz Hoč

Šestčlanska komisija je imela veliko dela in odločitev je bila zelo težka. Kar deset ekip je domov odneslo zlato priznanje. 

Zmagovalni bograč je tokrat pripravila ekipa Turistično društvo Hoče, ki je dosegla kar 49 točk od 50. Drugo mesto si je prislužila ekipa Virs, na tretjo stopničko pa je stopila ekipa Moto klub Lendava. Podeljena je bila tudi nagrada za Najlepše urejeno tekmovališče Bogračfest 2018, kjer je ekipa Turistično društvo Stolp dosegla tretje mesto, Lovci drugo mesto, lovorika pa je pripadla tekmovalcem ekipe Artex – Linox. 

Kuhalnico vihtel tudi Masterchef 

Svoj bograč je tokrat pripravil tudi aktualni slovenski Masterchef, Jaka Mankoč. Za pripravo vrhunskega bograča se je pripeljal iz Kopra ter poprijel za kuhalnico.

Na Bogračfestu je sodeloval prvič, se mu bo pa vsekakor vtisnil v spomin. Jaka je bil nad samim dogodkom prijetno presenečen in predvsem navdušen, da je kljub napovedanemu slabemu vremenu prišlo ogromno ljudi. 

Na vprašanje, ali ima kakšno skrivno sestavino, je odgovoril: »Imam ogromno skrivnih sestavin, vse so domače. Vseeno pa se trudim, da ostanem pri pristnem, lendavskem bograču«. 

Ne moreš skuhati istega bograča dvakrat

Sicer pa je prizorišče Bogračfesta obiskal še slovenski športnik Filip Flisar, ki je v pogovoru na osrednjem odru izdal, da zelo rad kuha in da je prepričan, da ne moreš skuhati istega bograča dvakrat. Nad bograči, ki jih je poskusil, je izrazil navdušenje in pravi, da bo na Bogračfest zagotovo še prišel. 

Dogodek se je zaključil na odru pri Ribiškem domu. Tam so zbrane zabavali Blue Planet, vedno odlična skupina Crvena jabuka in Sax in the house. Glasbeniki so privabili tako mlade, kot tudi mlade po srcu, njihova glasba pa je odmevala pozno v noč. 

Starejše novice