V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je danes potekala zaključna prireditev Karolinine bralne značke. Ta je namenjena osebam z motnjami v duševnem razvoju, ki težje berejo in težje razumejo prebrano. 

Lansko leto je bila v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti prvič podeljena bralna značka, poimenovana po Karolini Kolmanič. Priljubljena pomurska pisateljica je bila med tistimi, ki so v Prekmurju vzpostavili bralno značko, pomagala pa je tudi napisati samostojno zgodbo z naslovom Tu je doma ljubezen, ki govori o ljubezenski zgodbi o begunki Ajli. Knjiga je namenjena vsem tistim, ki težje berejo in podpirajo lahko branje. 

Bralno značko osvojilo kar 59 bralcev

Po besedah direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota Klaudije Šek Škafar so letos podelili že drugo Karolinino bralno značko. Osvojilo jo je kar 59 bralcev, in veseli so, da se je ta številka močno povzpela v primerjavi s prejšnjim letom, ko je bralno značko prejelo 28 bralcev. Ker tovrstne literature v Sloveniji ni veliko, so veseli vsake nove knjige, ki zapolni njihovo polico lahkega branja. 

Karolinina bralna značka je namenjena bralcem lahkega branja. To pomeni, da je namenjena osebam, ki imajo npr. motnje v duševnem razvoju, ki bolehajo za demenco, pa tudi tistim, ki jim slovenski jezik ni prvi jezik. Gre za knjige, ki imajo odrasle vsebine, in ne otroške. 

Sodelovala tudi osnovna šola s prilagojenim programom

Letos je pri tem projektu prvič sodelovala tudi 4. osnovna šola Murska Sobota. Ravnateljica šole Metka Rovšek Kuharič je povedala, da pri Karolinini bralni znački sodeluje 18 učencev posebnega programa iz višje stopnje osnovne šole, ki knjige prebirajo tako v šoli kot doma s starši. Danes je priznanje prejelo vseh 18 učencev, ki se že veselijo nadaljnjega prebiranja knjig. 

Helena Vrbnjak

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice