Občina Velika Polana je tudi letos z Osnovno šolo Miška Kranjca Velika Polana ter z občinskimi društvi in ostalimi posamezniki organizirala že 5. Zeleni teden, ki se je odvijal med 12. in 18. aprilom.

Kot pravijo, želijo živeti v lepem in čistem okolju, zato so se odločili, in so prilagojeno, zaradi določenih ukrepov, organizirali zbiranje odpadkov v zbirnem centru pri čistilni napravi ter izvedli očiščevalno akcijo. 

Številne aktivnosti v vrtcu in šoli

Otroci vrtca ter učenci osnovne šole so imeli čez cel teden organiziranih vrsto aktivnosti in delavnic: likovni, literarni in multimedijski natečaj, dan zdrave šole, pouk v naravi, tek podnebnih solidarnosti, naravoslovni dan v Tematskem parku pri Copekovem mlinu ter zbiranje papirja. Poskrbeli so tudi za zdravo prehrano in zadostno količino gibanja.

Štiridnevno zbiranje odpadkov

Med torkom in petkom je potekalo zbiranje vseh vrst odpadkov ločeno po dnevih za vaščane posameznega naselja v občini Velika Polana. Udeležba je vsako leto zadovoljiva, zbere se veliko odpadkov, za katere poskrbijo, da gredo v nadaljnjo predelavo, obdelavo ali odlaganje. 

V štirih dneh se je akcije zbiranja odpadkov udeležilo 182 gospodinjstev iz celotne občine.

Odpadkov v naravi vsako leto manj

V soboto, 17. aprila, je v hladnem dopoldnevu potekala očiščevalna akcija, katere se je udeležilo 200 občanov, članov posameznih društev in nekaj posameznikov ter 120 učencev Osnovne šole Miška Kranjca Velika Polana. 

Pristojni ugotavljajo, da je odpadkov v naravi vse manj, saj so v letošnjem letu nabrali precej manj odpadkov kot leto prej. 

Očistili so območje vseh treh vasi v občini Velika Polana, ki se razprostira na 19 kvadratnih kilometrih: Velika Polana, Mala Polana in Brezovica. Prav tako so očistili več kot štiri kilometre dolgo brežino potoka Črnec.

Po poti palčka Polanskega

Letos so Zeleni teden sklenili na poseben način. Ker niso mogli kolesariti s Polanskimi Pücki v živo, so jih na ogled naravne dediščine odpeljali učenci projekta Turizmu pomaga lastna glava in njihov vodja Palček Polanski, ki so že večkrat bili nagrajeni z zlato medaljo za svoje projektne naloge in predstavitve. 

Zaradi letošnjih ukrepov za zajezitev koronavirusa so pripravili šest zbirnih mest, kjer so udeleženci začeli in na teh zbirnih mestih tudi sklenili akcijo. Za njih so pripravili malico in pijačo ter jim razdelili zahvale.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
administrator (nepreverjen)

kolikor jaz vem bi gasilci morali zbirati odpadke

majmunx (nepreverjen)

Tek podnebnih solidarnosti se pise z velko. Telko o nivoji in znanji sobotainfo kvazi novinarov.

Starejše novice