Javni Zavod Krajinski park Goričko upravlja z največjim gradom v vas in občini Grad na Goričkem v Sloveniji.

Ob letošnjem dnevu evropske dediščine so člani Društva za raziskovanje jam iz Ljubljane opravili prostovoljno čistilno akcijo. Po vrveh so se spustili v 13,7 m globoko v vodnjak, ki ima premer 3,25 m in je klesan v skalo vulkanskega tufa

Na površje so z vrvmi potegnili odpadke, ki so bili odvrženi v tem tisočletju, in sicer kamne, ki so odpadli z oboda zidu na vrhu, les, listje in več živih bitij, dvoživk in hroščev. Med "najdbami" so bile otroške plenice, plastenke, pločevinke, sef, posoda, čevlji, obleka, polivinil. 

Najbolj zanimiva najdba je bil televizor s kasetofonom znamke hitachi in pribor, ki smo ga poimenovali grajska srebrnina. Na žalost do pomembnejših zgodovinskih odkritij niso prišli in tudi do dna vodnjaka ne.

Gibanje otrok bo varnejše

V Krajinskem zavodu Goričko so se odločili in po čiščenju grajskega vodnjaka sklenili, da ga bodo zaščitili in ohranili za prihodnje rodove. Skrivnostni vodnjak pred gradom v grajskem parku je uspešno in varno pokrit. Gibanje in igra otrok bo poslej v grajskem parku varnejša in park je dobil nov poudarek. 

Notranjost vodnjaka ostaja očem sicer skrita a hkrati zavarovana pred odmetavanjem odpadkov, ki so zagotovo še na na dnu 15 m in več globoko. V primeru novih radovednežev, ki bi se spustili v globino kot so to letos prostovoljno storil člani Društva za raziskovanje jam iz Ljubljane, se pokrov preprosto dvigne in vhod v vodnjak bo odprt.

J.Ž.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

še visokonapetost treba notri, ka de ziher.

repadovrha

Pohvalno ka so po telkih letih le poskrbeli za varnost, še dobro ka se je nej v preteklosti zgodila kakšna tragedija

. (nepreverjen)

napravli bi odprejto, ka bi turisti forinte notri metali.

Starejše novice