V sklopu prenove mestnega središča so drevored lip s Slovenske ulice že preselili ob Soboško jezero, kakšna usoda pa čaka stara drevesa pred Zvezdo?

Dela v okviru obnove Slovenske ulice se nadaljujejo in zdaj se je odprlo tudi gradbišče pred Hotelom Zvezda, kjer se izvaja meteorna odvodnja s ponikanjem v ponikovalnico in tlakovanje javne površine pred objektom. Letni vrt pred Zvezdo krasijo stoletni kostanji, natančneje sedem njih in mnogi so se ob tem spraševali, kakšna usoda čaka ta mogočna drevesa?

Župan Aleksander Jevšek je v pogovoru za IDEA TV s težkim srcem potrdil, da bo potrebno vsaj enega ali celo dva kostanja zamenjati.

Župan ni dovolil zamenjave vseh dreves

Jevšek pravi, da so kostanji pred Zvezdo duša Sobočancev. Bile so ideje, da se kostanji zamenjajo z novimi, vendar občinska uprava in tudi Jevšek osebno se s tem ni mogel sprijazniti.

“Je pa res, da bo enega ali dva kostanja, ki sta resnično strohnela in nevarna za obiskovalce lokala, potrebno zamenjati. Ostali pa ostanejo,” pojasnjuje Jevšek.

Po njegovih besedah bo ploščad oziroma terasa pred Zvezdo po prenovi še bolj privlačna kot do zdaj.

Kmalu vidni obrisi prenovljene ulice

Gradbišče pred Zvezdo je sicer ograjeno, za pešce so urejeni varni koridorji, glavni vhod v hotel in restavracijo Zvezda je dostopen, kakor tudi dostop do lokala s hitro prehrano Fast food Beli. Na občini ocenjujejo, da bodo dela na tem območju zaključena do konca meseca marca, ureditev pa naj bi ohranila izgled obstoječega senčnega vrta pred Zvezdo. Soboški župan je v pogovoru še povedal, da so ravno dela pred Zvezdo posledica prilagajanja del tistim, ki na tem območju živijo in delajo, saj je bila želja da se prostor pod kostanji naredi pozimi, ko letni vrt ne obratuje. 

Po njegovih besedah prenovitvena dela sicer potekajo po načrtih in v kratkem lahko pričakujemo odprtje dela med Slomškovo ulico in Ulico Arhitekta Novaka, kjer bomo že lahko videli, kako bo videti ploščad na prenovljeni Slovenski ulici. 

Komentarji (36)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
grthrth (nepreverjen)

ja kak pa te, vse drejve v iz mestnoga centra pa vse doj zbetonejrajte, ka de še bole prazno v vidlo kda ni baug nede po centri odo.

HaJa (nepreverjen)

Si čorave? Če do nove posadili še trikrat več.

In reply to by grthrth (nepreverjen)

soboski (nepreverjen)

pa kak si lejko taksen debil? ce vsi znajo ka so ene drejve betezne.. ce pa na tebe spadne bos pa tozo obcino .. somar nerazgledani

In reply to by grthrth (nepreverjen)

Gost lipa (nepreverjen)
Čudo (nepreverjen)

Pa ka telko komplicirajo. Pozoveš eno holandsko vrtnarijo, pa ti skoraj tak velko drejvo nazaj posadijo. Rejsan smo zaostali.

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ti si redno pod gasom. Plačaj ti te holandske vrtnare iz svojoga žepa.

In reply to by Čudo (nepreverjen)

Čudo (nepreverjen)

Guess what, drejve so nej večne. Če jih v mestih ne sadiš, ne rastejo same od sebe, razen kakšna robinija, pajesen, pa podobna nadloga, ki ti s koreninami vniči ves tlak v zelo karatkon časi, ka misliš, ka so tej kostanji pred Zvezdo bili skous tan. Če bi radi imeli urejeno mesto in dovolj dreves, te se pač treba malo potruditi. Lejko pa mamo blatno selo, pa do drejve same od sebe rasle. Samo potem bido vaši preplačani avtoji tudi blatni, pa težko de se voziti po blati.
Še soboški park izgleda totalno propalo zaradi kvazi naravovarstvenikov. Park je biu umetno nasajeni, oni bi pa radi meli pragozd. Brez umetnoga oblikovanja krajine, je park nej več park.
Rejsan pa je, ka so se te obnove lotili zelo šalabajzersko.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

tol. (nepreverjen)

Čudo no te pa počakamo ka tij naročijš te Holandce ka pripelajo kostanjeve drejve .

In reply to by Čudo (nepreverjen)

Čudo (nepreverjen)

Živimo v EU. Stavin, ka so tej holandci nej tak fejst dragi. Google pravi, ka je teh ponudnikov po cejli Evropi kar nekaj. Tudi v Avstriji. Najlažje je cmizdriti, pa kričati, ka se nič ne da.

In reply to by tol. (nepreverjen)

Kostanj656 (nepreverjen)

Sramota od sramote, ce nedo napravli identicno nazaj naj idejo v k.... pa cela prenova pa vse njihove mudrije. Sobota vec nede sobota

juuj (nepreverjen)

baje da su to posebna vrsta
komunistični kostanj
ki so zelo ogroženi
rasteju samo še v rdečih občinah

Drejve se star… (nepreverjen)

Preštite, premislite te se joučte, se smejte ali pa župana prekunte od praprapraprapraprednikov do potomcov 777 pokolenj naprej. Da tou napravite pa šče 3x preštite pa 4x premislite pa te komentar napište, če ste razmili ka piše v članki.

Zgodovinski (nepreverjen)

Opet eno navadbo zavajanje. Kmalu odprtje ulice arhitekta novaka? Ma nemoj. Ulica arhitekta novaka in pa del slovenske pred dijano je še totalno razkopani. Prle kak oni granitne kocke položijo de pomlad. Malo poglente kak zgleda gradbišče na slovenski, trije delavci se gor pa dol šečejo, pa prekladajo tlakovce z kupa na kup. Dol z bloka gledan saki den. Že so 3x odkopali, pa nazaj zasipali ene in iste luknje. Ob pol 3 je že vse prazno, pred pol 9 se ne dela praktično nič, dobre pol vre zmes so pa na malci. Torej delajo dobrih 5h na den. Sobote seveda fraj, kda je ulica totalno prazna, pa nebi motilo nobenga. Edini što de hasek mel od toga, so izvajalci ka do pokasirali. Jevšek pa če ma jajca naj se sprehodi po ulici, od kar se je ulica spremenila v gradbišče, ga nega blizi, pošila samo g. Haukoja, keri zgubleno mašejra gor pa dol. Komedija.

Mll (nepreverjen)

Tebi je pa znankar doma lipau ka te drzava krmi?Vidis vse ka se dogaja v ms pa samo kritiziras ha? Tak si kak tiste babe ka so nekda mleko nosile. Pusti ti delavce na gradbiscu pa vse ostale.

In reply to by Zgodovinski (nepreverjen)

Zgodovinski (nepreverjen)

Glej majster, to je javna površina, investitor je občina in del pejnez iz kerih se to plača je javen, torej moj, ker plačan davke. Zato se lejko saki pač v to vtekne. Kak pa tebi delavci doma delajo za tvoje pejneze pa je tvoja briga. Boj pa ziher ka noben investitor ne tolerejra takšoga zabušavanja na privat projekti.

Pa še enkrat čist realno:

1 faza (arhitekta novaka in slovenska do dijane) bi mogla biti gotova do novoga leta - kak vidiš, je nej. Zima jih neje mogla presenetiti ka snega nej blo, redko kda je sploh minus.

2. Zamude je torej po 4 mesecih dela na prvi fazi 2 mesca, istočasno jevšek izjavi ka de kmalu odprto, a tlakovano je nej še niti 50% od toga ka bi v dveh mescaj mogli naprafti.

3. Kak me tu vidiš arhitekta novaka do marca nede odprejta.

4. Aprila bi se mogla zaključiti že druga faza, torej slovenska od ilirike do blagovnice. Vsi znamo kak zadeva trenutno tan zgleda.

Moren še kaj dodati?

In reply to by Mll (nepreverjen)

sovecov (nepreverjen)

Ka pa če investitor ne plačuje redno po pogodbi izvajalcon pa zato zamude? Ali je pa kakšen drugi razlog posredi? Ne veš ka se dogaja in si še vedno najbole pameten. Zakoj tvoja vprašanja ne nasloviš na občino, če te to vse tak moti pa maš vse pod kontrolo? Tan majo službo za to ka odgovarja občanon, nej pa ka se pameten delaš po forumaj.

In reply to by Zgodovinski (nepreverjen)

soboski (nepreverjen)

zabusant davkoplacevalski... do marca nede odprejta, se dobro ka je to 2 kedna.. idiot

In reply to by Zgodovinski (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Po njegovih besedah prenovitvena dela sicer potekajo po načrtih in v kratkem lahko pričakujemo odprtje dela med Slomškovo ulico in Ulico Arhitekta Novaka, kjer bomo že lahko videli, kako bo videti ploščad na prenovljeni Slovenski ulici.

Ljubitelji granita prisrčno vabljeni!

štancamajster (nepreverjen)

Točno tak, zdaj do nan granit položili in do nan vničili tej lejpe travnike pa roužice kere cvetejo na Slovenski.... ups..... čakaj, čakaj..... vej pa že zdaj je cela Slovenska bila v graniti keroga je dao Štihec položiti. Ka pa zaj?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

coronavirus (nepreverjen)

Tako kot se dela na Slovenski ulici se je delalo le še v Butalah. Kako grejo dela po načrtih, če pa bi prvo fazo morali končati do božiča, zdaj pa ne bodo dela zaključena niti do konca februarja. Na ulici ni niti ene luči, saj se je vse demoliralo in le vprašanje časa je kdaj se bo kdo polomil, rop se verjetno ne more zgoditi, saj na ulici ob prvem mraku res ni več nikogar. Sramota je to s kakšno intenzivnostjo se dela, sploh, ko vsak dan poslušamo kako so Kitajci v par dneh naredili dve bolnici s po tisoč posteljami.

tol. (nepreverjen)

Dokeč nismo imeli Jevšeka je nej trbelo podirati drevja zdaj pa samo vse poprek žagajo .

juuj (nepreverjen)

Jevešek kuri na drva

In reply to by tol. (nepreverjen)

Hansi (nepreverjen)

Naslednje leto pa bo na vrsti Fazanerija. Že pripravljajo OPPN. Sobočanci, zbudite se.

Hansi (nepreverjen)

Naslednje leto pa bo na vrsti Fazanerija. Že pripravljajo OPPN. Sobočanci, zbudite se.

čarni vrag (nepreverjen)

Živel beton, granit in asfalt1

sovecov (nepreverjen)

Ka pa mamo zdaj na slovenski? Zelenice mogoče?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

kifl (nepreverjen)

živela svoboda demokracija, betonski madzari soboški

neeeeeeeeeeenee (nepreverjen)

samo to naj ne delajo. tej kostanji davlejo čar celi zvezdi. to je že skoraj simbol sobote saj že 50 let so na vseh razglednicah na katerih je center sobote

čarni vrag (nepreverjen)

S ten podiranjom drejv so v Soboti močno pretirali. Saj pa so vse vekše drejve posekali. Zdaj pa še naseljujejo nekšne tujerodne trnovce. 20 centi dugi trni. Pa to je lejko življensko nevarno.

gospod Ford (nepreverjen)

Se strinjam. Ena veja se posuši, pa cele dreve rušijo. Naj se drevesa redno negujejo pa nede problemov z njimi.

Nove dreve niti slučajno niso nadomestilo za stare!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

kpe (nepreverjen)

mislite, kot je pravilno pred Hotelom Dobray.

Rt (nepreverjen)

San preštel ta članek in te komentarje pa mi je več ne jasno, če san ge nepismeni ali tričetrt ljudi ka tu komentirajo. Saj pa lepo piše, ka do zamenjali enega ali dva kostanja, ki sta strohnela. Eni pa pišejo takšne komentarje kot da pol pragozda sekajo in de tam sam beton. Zdaj si pa predstavljajte, ka ta strohneli kostanj veter podere na vrt in koga poškoduje. Te bi pa pa jokali zakoj so ga ne odstranili in što je kriv za to. Dajte vsaj preštite članek, ne pa samo naslov preden komentirate.

slanajepala (nepreverjen)

Ampak naslov je nalašč zavajajoč, mene je tako stisnilo pri srcu, komaj sem se pomiril, ko sem prebral celoten članek.

In reply to by Rt (nepreverjen)

đokoslav (nepreverjen)

Točno tak, narod je blesavi do amena.

In reply to by Rt (nepreverjen)

cezar (nepreverjen)

to drevje nema forme, trbej ga zamenjati, nej dva, vse... če je naka nej v redi, trbej zamenjati, što to ne vidi je nej samo slepi, takši niti ne vidi naprej … če pa že to popravlajo, bi mogli popraviti še bilico sredi "krožišča" ...

Kjg (nepreverjen)

Koji primitivizem...sami negativizem....nisce nej za neksni napredek,sami zaostali. Sama zalitev,kumqj cakate ka lejko nekoga kritizirate. Zal san se zdqj tudi ge spusto ma vas nivo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice