Obudili so stari način košnje trave z ročnimi kosami.

Društvo ljubiteljev stare tehnike Pufkači Ižakovci so v soboto, 27. maja 2023, na travniku družine Hirci v zaselku Hrenovice v Beltincih pripravili etnološko prireditev košnja trave z ročnimi kosami na stari način, kot so to počeli njihovi predniki pred mnogimi leti.

Na košnjo trave z ročnimi kosami so prišli člani društva Pufkači Ižakovci in ljubitelji iz drugih društev: Polanski Pücki, Društvo Potač iz Gančanov, člani Društva stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja iz Beltincev in občinski kosci iz občine Beltinci.

Za to priložnost so razstavili starodobno kmetijsko tehniko. Najstarejši traktor je bil na ogled z letnico 1948, obračalnik iz leta 1946 in dve sodobni kosilnici za košnjo trave.

Z dogodkom so bili zelo zadovoljni

Branko Nedelko, predsednik Društva ljubiteljev stare tehnike Pufkači Ižakovci, in podpredsednik Mirko Hirci, sta bila z dogodkom zadovoljna, saj so kosci prikazali košnjo trave na treh arih.

Ko so travo ročno pokosili, se je na stari način posušila v seno, ki se bo porabilo za prehrano živine. Poleg domačih dobrot so se kosci po košnji sedli za skupno mizo in nazdravili z belim vinom iz Lendavskih goric.

Dogodka se je udeležilo tudi nekaj mladih koscev

Vino je podaril Milan Prša iz društva Polanski Pücki. Najstarejši kosec je bil Jože Bobovec iz Gančanov, ki je bil gospodar pri klepanju in servisu starih kos in pri košnji trave.

Letošnja košnja trave je bila že 12. po vrsti. Poleg starejših koscev je za koso poprijelo tudi nekaj mladih. Po košnji so prikazali še obračanje pokošene trave z obračalnikom.

Vsak kosec si je moral najprej pripraviti koso, ki je morala biti primerno sklepana. Pri košnji je bila potrebna drža, primerna obutev in dober ter pravilni zamah kose. Peta od kose mora biti čisto pri zemlji, kosa pa je morala »iti« okrog kosca.

Kosec lahko s koso naredi do 30 zamahov

Če je bila kosa dobro sklepana, je lahko kosec naredil do 30 zamahov. Kosci so na travnikih nekoč kosili navsezgodaj zjutraj, za njimi so prišle žene, ki so jim prinesle jutranjo malico zlevanko, pečene jajčke, domači rženi kruh ter zaseko in belo kavo.

Med tem ko so kosci jedli, so gospodinje razteple pokošene plaste trave z železnimi vilami, da se je potem trava sušila. Za kosilo so bile mlečne kumare in dödoli.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kuntakinte (nepreverjen)

... ge so pa dimeki...bilou premalo za jesti pa piti?pa jih nega...

FrancekPotreben (nepreverjen)

Pijana ves do amena

=== (nepreverjen)

Ge pa Beltinskih Dimekov maskota ?

Starejše novice