Ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Murski Soboti dobivamo tudi nov kip.

V sklopu predstavitve aktivnosti odbora v zvezi z izvedbo različnih dogodkov ob stoletnici je bila predvidena tudi postavitev novega kipa v središču Murske Sobote. Ta je danes začel dobivati svoje mesto na ploščadi pred objektom Pomurskih lekarn v križišču ulice Štefana Kovača in Kocljeve ulice. Avtor spomenika je Mirsad Begić.

Spomenik petih narodnih buditeljev Prekmurja

Granitni blok, nosilni element kompozicije meri 1,7 metra v višino, 2 metra v širino in 6 metrov v dolžino. Na njegovi zgornji površini bo umeščena kompozicija petih portretov v nadnaravni velikosti, ki so odliti v bron in predstavljajo zgodovinske osebnosti Prekmurja.

"Poseben pomen spomeniku dajeta dve bronasti drevesni veji, ki se diagonalno pneta ob dveh daljših stranicah granitnega bloka in povezujeta portrete s prekmursko zemljo. Veji izvirata iz dveh pretežno vkopanih amfor ob vznožju granitnega bloka," so zapisali v predstavitvi kipa. 

Priložnost so sicer ponudili trem akademskim kiparjem, ki sodijo v vrhunec slovenske likovne umetnosti, ob Begiću še Matjažu Počivavšku in Mirku Bratuši, vabilu k sodelovanju pa se je odzval le prvi. Merilo izbora je bilo, da del teh kiparjev še ni v Murski Soboti, ob tem pa da se je vsak od njih že dokazal z javnimi plastikami ter delom v bronu in kamnu.

Strokovno komisijo, ki je pripravila pogoje in kriterije povabila, so sestavljali Robert Inhof (predsednik komisije), Metka Fujs, Sandi Červek, Angelca Dokl Mir in Darja Potočnik

Slavnostno odkritje kipa bo v četrtek, 12. decembra 2019, ob 12. uri na ulici Štefana Kovača v Murski Soboti. Uvodni nagovor bo imel župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek, slavnostni govornik pa bo Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije in predsednik Odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
oh. (nepreverjen)

Vsi ti spomeniki in stanje duha v mestu......skoraj kot na pokopališču.

pejnezi? (nepreverjen)

Če pa je narod v Soboti kak na pogrebi, depresiven in manjasti. Mouti jih muzika, moutijo jih vse pripreditve, moutijo jih spomeniki, mouti jih kultura.... samo tou ka so zabiti in sami krijvi ka je Sobota najbole depresiven varaš pa ne mouti nikoga. Stanje duha v mestu je posledica stanja v glavah prebivalcov.

In reply to by oh. (nepreverjen)

abcdf (nepreverjen)

Spomenik petih narodnih buditeljev Prekmurja.... koga so pa te obudili te heroji?

butalec (nepreverjen)

Či si je of prejšnji postavo Muzo, si te tudi more neka postaviti prle kak odijde v južne kraje!

Rikardo (nepreverjen)

Čist nepotrebno, tej pejnazi bi lejko šli v kaj čednoga nej pa tej drek keri tak nikoga ne zanima

pejnezi? (nepreverjen)

Za koncert Dražena Zečiča mogouče ali pa Jelene Rozge? Tou bi te sigurno bole razveselilo. Gelibar?

In reply to by Rikardo (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Kera "umetnost". Kocka s štrafami. Me spominja na zamrzovalno skrinjo kera dobesedno predstavlja Prekmurce - zamrznjene v času in prostoru, hladne in zahrbtne ter bogu za hrbtne.

pejnezi? (nepreverjen)

Gda maš IQ sobne temperature, ti pač takšne stvari po glavi odijo.

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Z razliko od tebe man jes 2 diplomi. To ka san napijsal je pač moje osebno mnenje in osebna opažanja

In reply to by pejnezi? (nepreverjen)

OJ..OJ.. (nepreverjen)

Šenki tebi dvej diplomi pa obrita glava... Pričakovati bi bilo od takšoga kritiko z argumenti....ali: Otišo seljak sa sela, ali selo nije otišlo iz seljaka!

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

KOMUNISTIČNI S… (nepreverjen)

Kak prvo ka sploh spomenik dela v Soboti, po vseh zgodovinskih dejstvih bi moral stati v Beltincih in to je SRAMOTA in ne priznavanje zgodovine in naveza Kučan - Jevšek, slavnostni govornik seveda Kučan, ki se je sam določil za govornika. Sramota je da se starec pri 80 letih nima mira pri 4.700 evrih penzije in še zmeraj drek meša. Zastonj se upira zakon narave je močnejši od njega in velja pravično za vse.

Stoletnica kraje (nepreverjen)

Kral.j kradel ...

leooo12 (nepreverjen)

in ka pomeni zdaj ta gora skale ,da bi vsaj nekso podobo melo,takso skalo lejko najde vsak bedak pa jo postavi ,jevsek naj to z svojega racuna placa nej z nasimi za to sranje ,

leooo12 (nepreverjen)

rajsi be naj doneral druzinam ,otrokom kateri so potrebni pomoci nej za to skalnato sranje ka si nekdo pa racun napuni

cezar (nepreverjen)

neje folgo zmazek pri knjižnici, zdaj še to ... čista groza ... me zanima što je to naročo pa potrdo … izgnati ga ….

Munt (nepreverjen)

Samo spomeniki v
Soboti,zdaj še
Jevški postaviti in Kučani, seveda v rdeči barvi. Ka de se znalo v kakšni varaš so prišli!

dreg (nepreverjen)

g.zupan super delate.... dajte prosin vas dajte zivljenje v to mesto, inspekcijaj pa zelezna vrata gor , posebej ovomi zutomi kreteni.... bravo serif dosta si napravo za ms

recku22

Pa dajte prosim, nehajte tovariš Kučan. Tovariševa opcija nikoli ni bila Slovenija. Še manj Prekmurje. Tovariš se je spreobrnil šele takrat, ko je uvidel, da se domovinski "cunami", ne da zaustaviti......Sramota, da je govorec..........

Micka. (nepreverjen)

Kakšna je pa teža?

Hrib (nepreverjen)

Butale....... Pa spomenik meduze pred pomaranco, ka ma prekmurje z meduzo..... Mogoce lopovske lovke...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice