V prostorih Zelene točke se je danes odvijal Dan lokalne hrane.

Dan lokalne hrane je organizirala Zelena točka skupaj z Inovacijsko tehnološkim centrom Murska Sobota in Digitalnim inovacijskim stičiščem AGRIFOOD ob začetku lokalne pridelovalne sezone.

V ta namen so pripravili tudi novinarsko konferenco in obiskovalcem ponudili 15 odstotni popust ob nakupu zelenjave. 

Kratka dobavna veriga

Vizija Zelene točke je postati sinonim napredne in trajnostne kratke dobavne verige. V Zeleni točki se namreč povezuje več kot 70 lokalnih dobaviteljev iz Pomurja, in tudi širše.

Združujejo se predvsem pridelovalci zelenjave in sadja iz naše regije, potrošnikom pa se zagotavlja v večini svežo in sezonsko hrano.

S pomočjo kratke dobavne verige si v Zeleni točki želijo, da bi lokalna hrana od njive do krožnika potrošnikov pripotovala zgolj nekaj kilometrov, ob tem pa ohranila svežino in hranilne vrednosti. 

Vzpostaviti želijo tudi sistem sledljivosti

Predsednik zadruge Zelena točka, Denis Topolnik, je ob tej priložnosti predstavil tudi sistem sledljivosti hrane, ki ga želijo vzpostaviti. 

S pomočjo sistema sledljivosti, ki deluje na osnovi tehnologije blockchain, je lokalna hrana personificirana, potrošnik pa lahko pogleda faze njene rasti.

Zelena točka vključena v evropsko mrežo živih laboratorijev

Zadruga Zelena točka je zaradi vizije kratke dobavne verige in kakovostne lokalne hrane, vključena tudi v evropsko mrežo živih laboratorijev.

To pomeni, da s sodelovanjem vseh deležnikov, razvija, preverja in implementira nove pristope in nove tehnologije. Obenem pa tudi krepi ozaveščenost lokalne pridelave. 

Preberite še:

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice